用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一個小分享
樓主: kirstyau
go

一個小分享   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-5-21 16:09
提一提, 你女話想讀獸醫, 獸醫或其他醫科課程, 老老實實我係嗰啲海外大學 web site 睇度唔平的, 廿幾萬未必 ...

讀醫好鬼多年吖!佢讀到點都要死掂佢

kirstyau 發表於 18-5-21 16:21
咁我諗對於一個中中學生,DSE唔OK,過去努力2年之後入到都係一件值得鼓勵既事情 ...

無錯!所以香港教育仲有排追。
但學位多D人又話濫。
資助學位太少,又冇乜學科選擇,好悶!

kirstyau 發表於 18-5-21 13:59
回覆 Anniemun 的帖子

嘩!好勁呀!可唔可以分享下要去到咩成績先可以?
b1a 校成績最前嗰浸,不過成績只是入場劵,面試表現最重要。

小時了了 發表於 18-5-21 13:32
QS 全球排名 15位, 新加坡 Top 2 呢!

National University of Singapore (NUS) (新加坡國立大學): http:// ...

上次講早稻田,已經話唔可以剩系睇D 所謂排名囉!

新加坡國立大學又唔識?系第二?

話説,90 年代以前,新加坡衹有一間大學,就系新加坡國立大學。新加坡立國以來到現在,絕大部分政府高官、權貴,如果系本土大學畢業的,都系呢間校友。NUS 唔衹系新加坡第1,長期以來仲系亞洲 top U.

南洋理工大學系90 年代才升格爲大學,系理工科大學,唔系綜合類大學,類似香港的科技大學。

至於第三的,應該同呢兩間有段距離。

bb鼠 發表於 18-5-21 16:28
讀醫好鬼多年吖!佢讀到點都要死掂佢

獸醫黎講,香港人多數去澳洲讀。

不過如果要便宜的,首選一定系臺灣。臺灣獸醫系,絕對唔差,而且在臺灣讀大學仲平過系香港讀!
注意的是最好揀臺大或中興大學,呢兩間大學的獸醫系,香港政府系承認的,唔出來自己開檔的話,畢業生可以去漁農署做獸醫。原因?因爲漁農署 D 高層獸醫,都系系呢兩間大學畢業

kwunpa 發表於 18-5-21 18:29
獸醫黎講,香港人多數去澳洲讀。

不過如果要便宜的,首選一定系臺灣。臺灣獸醫系,絕對唔差,而且在臺灣 ...

台大都應該幾難入啦

其實早10年前,有個政府做的朋友說新加坡會有類似獎學金給資優小朋友由小學升到大學,但條件是畢業要留在該處工作5年,當年我們放棄了這個機會,因為不想太早決定小朋友的將來。不知現在還有沒有這計劃?

kwunpa 發表於 18-5-21 18:16
上次講早稻田,已經話唔可以剩系睇D 所謂排名囉!

新加坡國立大學又唔識?系第二?
全球嘅大學成千上萬,對我呢個C9仔係呢堆大學中搵好些少嘅大學同大海撈針無分別。嗰啲排名雖然有唔完善地方,但,係一個好好 guideline 俾我哋縮窄範圍搵大學嘛

Anniemun 發表於 18-5-21 18:39
其實早10年前,有個政府做的朋友說新加坡會有類似獎學金給資優小朋友由小學升到大學,但條件是畢業要留在該 ...

謝謝分享,想了解貴子弟申請的是什麼名字獎學金?

回覆 小時了了 的帖子

明白呀!香港自己地頭搵中學都比餐死。出左香港邊知咁多,我識既真係得最神個堆。要再認真比較,唔同科又有排名...係EK大家分享下,真係穫益不少。

kirstyau 發表於 18-5-21 19:57
回覆 小時了了 的帖子
明白呀!香港自己地頭搵中學都比餐死。出左香港邊知咁多,我識既真係得最神個堆。要再認真比較,唔同科又有排名...係EK大家分享下,真係穫益不少。

老老實實,我井底之蛙,不要見笑,我自細只係識牛津、劍橋、哈佛、麻省理工、史丹福、早稻田呢幾間大學咋。

新加坡國立係C6講我知話好勁好 top , 日本原來東京大學嗰啲原來係日本好出名好難考入,另外,呢排我做marketing research 先知澳洲 Group of Eight (G8) https://www.go8.edu.au/,  英國羅素大學聯盟 (The Russell Group) 及 N8聯盟 (N8 Research Partnership)https://www.idp.com/hongkong/studyabroad/destinations/uk/russell-group

我 C9仔一直只係識阿女係香港努力去考3大8大,真係唔知世界咁大咁多大學嘅野, 都係依家慢慢學,慢慢了解中。

PP媽媽    發表於 18-5-25 23:53
little_yolky    發表於 18-5-23 08:45
Anniemun    發表於 18-5-21 20:19

回覆 小時了了 的帖子

加埋我,我都只識你講堆,仲要咁神,發夢都唔敢諗啦,所以只識香港8大。
大家一齊學習,係EK由幼稚園睇到中學,大家遲下一齊睇到大學。

kirstyau 發表於 18-5-21 20:39
回覆 小時了了 的帖子

加埋我,我都只識你講堆。大家一齊學習,係EK由幼稚園睇到中學,大家遲下一 ...
哈!哈!

啱啱搜尋時發現呢個  https://study-uk.britishcouncil.org/options/universities 係 How to research 有呢個幫手做比較  https://unistats.ac.uk/searchresults/  (Compare official course data from universities and colleges) >>> 例如我輸入Psychology 係 Subject 嗰度,佢好似顯示晒係英國有呢一科嘅大學,好似好方便搵咁。

kirstyau    發表於 18-5-21 21:11

小時了了 發表於 18-5-21 20:15
老老實實,我井底之蛙,不要見笑,我自細只係識牛津、劍橋、哈佛、麻省理工、史丹福、早稻田呢幾間大學咋 ...
一齊check

其實早10年前,有個政府做的朋友說新加坡會有類似獎學金給資優小朋友由小學升到大學,但條件是畢業要留在該處工作5年,當年我們放棄了這個機會,因為不想太早決定小朋友的將來。不知現在還有沒有這計劃?

網上搜尋,係咪呢個 >> 9歲優才星洲招攬https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20070913/10147629

係新加坡嘅教育局網站嘅 scholarships 度睇,應該無咗你提嘅10年前獎學金: https://www.moe.gov.sg/admissions/scholarships
Edusave Scholarships
MOE-AU Scholarship
ASEAN Scholarships
MOE Secondary and Pre-University Scholarships

小時了了 發表於 18-5-21 21:12
網上搜尋,係咪呢個 >> 9歲優才星洲招攬https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20070913/10 ...
謝謝資料,當年決定不過去,所以都沒有再留意這計劃了。

剛剛無線資訊台播緊同學考獎學金入伊頓的節目,大家可以看看。

其實亞仔考完呢個升中呈分後, 我都已經覺得亞仔將來可在港入到大學機會是低於10%, 所以一直想佢讀英中直資, 可保持英文優勢, 到中五就算跳船或DSE後去外地讀書都易適應。

其實早10年前,有個政府做的朋友說新加坡會有類似獎學金給資優小朋友由小學升到大學,但條件是畢業要留在該 ...

現在新加坡入藉難過登天!當年我也取了個residentship 不過冇去做野,forfeit 左。我朋友哈佛Princeton phd.美籍,申請新加坡resident 申請了九個月未批。

‹ 上一主題|下一主題