用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一個小分享
樓主: kirstyau
go

一個小分享   [複製鏈接]

噚曰睇話浸大普通話风波,要貼简体字悔过書“向党、国家、人民和語文中心投降”……心裏唔舒服~可以係外地讀完留低,未嘗唔係好事。

Yanamami 發表於 18-5-23 10:37
噚曰睇話浸大普通話风波,要貼简体字悔过書“向党、国家、人民和語文中心投降”……心裏唔舒服~可以係外地 ...
Yanamami, 紐西蘭係澳洲隔離, 妳熟唔熟紐西蘭? 紐西蘭 University of Otago 及 Victoria University of Wellington  呢兩間大學好嗎? 紐西蘭大學畢業後係紐西蘭難搵工嗎?

IloveJJ 發表於 18-5-23 10:36
係?可以做咩呢?除咗不停去旅行,我諗唔到有咩可以唔會悶。事實上,我而家都覺得好悶,好想搵工。
...

有人鈡意shopping, 大都市生活~有人enjoy大自然,所以唔係度度啱所有人。我同学就只喜歡去日本,澳紐实闷死佢。我大女鈡意大自然,去潛水行山影日出睇星河,所以澳洲啱哂佢。

小時了了 發表於 18-5-23 10:45
Yanamami, 紐西蘭係澳洲隔離, 妳熟唔熟紐西蘭? 紐西蘭 University of Otago 及 Victoria University of Wel ...

唔熟紐啊~不过我成日觉得係紐牲口比人多……更闷~養老就差不多~

小時了了    發表於 18-5-23 10:49

小時了了 發表於 18-5-23 10:45
Yanamami, 紐西蘭係澳洲隔離, 妳熟唔熟紐西蘭? 紐西蘭 University of Otago 及 Victoria University of Wel ...
我唔熟澳紐, 但有朋友响紐西蘭回流, 佢話果邊工作機會唔多, 佢身邊都有好多朋友回流香港搵野做.

小時了了    發表於 18-5-23 11:16

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-5-23 10:36
係?可以做咩呢?除咗不停去旅行,我諗唔到有咩可以唔會悶。事實上,我而家都覺得好悶,好想搵工。
...

如果鍾意shopping會嫌悶,我有親戚踏入暮年都勁鍾意shopping所以回流香港,但喜歡上山下海其實好多嘢玩

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 18-5-23 10:47
唔熟紐啊~不过我成日觉得係紐牲口比人多……更闷~養老就差不多~
羊嘅數目係人口嘅3倍

噚曰睇話浸大普通話风波,要貼简体字悔过書“向党、国家、人民和語文中心投降”……心裏唔舒服~可以係外地 ...
我成日都同小朋友講, 你既世界唔係局限响香港, 大個咗, 你可以去唔同既地方, 所以, 唔需要為咗一層樓將自己永遠縛响同一個地方。

pokinponi    發表於 18-5-23 15:51
Yanamami    發表於 18-5-23 15:33

個封悔過書系貼系浸大民主牆度架,擺明玩野同串咀,班學生轉移視線又成功

Yanamami 發表於 18-5-23 10:47

外國比香港好,香港被視為低下層既職業,如水電工,園丁,係個邊都可以夠自己生活。

紐西蘭,更係全世界退休保障最好既國家之一。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

希望喺外地讀完書留低發展都有本身嘅問題,外地仲有唔少人把口就話世界大同,但心入面仲有膚色歧視,喺佢地眼中香港人同其他亞洲國家,例如越南、馬來西亞人冇分別。我見過唔少比當地人能力高但待遇比較差嘅例子。

朋友喺美國做醫生,佢問我:「有得俾您揀,您會唔會喺香港睇一個喺港大醫學院畢業,能夠操一口流利廣東話嘅南亞裔醫生?」,呢個正正係外地本土人嘅心態。

ww08423    發表於 18-5-25 15:12

hkpapa852 發表於 18-5-23 12:28
外國比香港好,香港被視為低下層既職業,如水電工,園丁,係個邊都可以夠自己生活。

紐西蘭,更係全世界 ...
所以養老最正!

Soundervolt 發表於 18-5-23 12:44
你美国医生講得都啱。不过係澳洲,你净係做中、港人生意已經做唔切了,唔洗做埋其他人……各有各做都唔錯。

其實英美澳加,全部對華人都有歧視,尤其近年多咗咁多財大氣粗既強國人進駐佢地國家,情況比以前更差。

就算東亞/東南亞,馬拉, 泰國,菲律賓同印尼,並實都有不同程度既排華

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-23 12:28

紐西蘭,更係全世界 ...
我剛新嚟既工人姐姐, 佢老公唔係大食懶, 真係做嘢既, 佢話有人請佢老公去紐西蘭做嘢, 係開重型車。話去紐西蘭做滿幾年, 就可以入籍, 然後申請埋佢同仔女過去。不過佢唔想, 因為怕全家過去靠老公洗費大。不過, 我同佢講, 有機會點解唔去, 唔係為自己, 係為對仔女, 仔女留响菲律賓, 最後又係做傭工, 不如去紐西蘭讀書, 未來會多一個選擇。

唔知佢最後有無叫老公去。

我會揀個HKU畢業既南亞裔E生, 但唔會揀個CU畢業既香港人E生, 最後, 揀前兩個E生, 都唔會揀個大陸嚟既專才E生。

不過, 中E就會揀大陸畢業, 唔會揀香港畢業既。

little_yolky 發表於 18-5-23 17:07
我剛新嚟既工人姐姐, 佢老公唔係大食懶, 真係做嘢既, 佢話有人請佢老公去紐西蘭做嘢, 係開重型車。話去紐西蘭做滿幾年, 就可以入籍, 然後申請埋佢同仔女過去。不過佢唔想, 因為怕全家過去靠老公洗費大。不過, 我同佢講, 有機會點解唔去, 唔係為自己, 係為對仔女, 仔女留响菲律賓, 最後又係做傭工, 不如去紐西蘭讀書, 未來會多一個選擇。
唔知佢最後有無叫老公去。
紐西蘭嘅基督城過去幾年發生過3次地震, 紐西蘭重建呀, Construction 需要好多人.

上星期係 FB 問過紐西蘭 University of Otago 係香港過去讀大學嘅香港學生有關畢業後留底搵野做容唔容易, 佢無直接答我, 俾咗以下啲 link 俾我睇 http://skillshortages.immigration.govt.nz/

Long term skill shortage: http://skillshortages.immigration.govt.nz/long-term-skill-shortage-list.pdf

Short term skill shortage: http://skillshortages.immigration.govt.nz/immediate-skill-shortage-list.pdf

小時了了 發表於 18-5-23 17:25
紐西蘭嘅基督城過去幾年發生過3次地震, 紐西蘭重建呀, Construction 需要好多人.

上星期係 FB 問過紐西蘭 ...
紐西蘭唔只因為地震, 仲因為佢地方大, 之前有D新開發地區, 需要大量水, 電, 建築工人等, 只要有相關資格認証申請移民去該區做開荒牛, 仲有資助添. (不過必須留係該區幾年)

‹ 上一主題|下一主題