用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問大家今日in成點呀?
樓主: joanne02
go

請問大家今日in成點呀? [複製鏈接]

joanne02 發表於 18-5-28 09:02
嘩,大家小朋友描述得好仔細,好叻呀我囡把口撬極唔開

我仔話好好玩,玩拋豆袋,聯缐,畫迷宮,佢話牛奶聯去隻牛度,有芝士,佢冇聯!要寫中文名!到底係迷宮 or 聯線?(emoji)

回覆樓主

我上星期見,我囡都話有牛奶相關物品連線,有動物朋友grouping, 有考照住寫字,佢話有b d p q 和象形文字,有問中文字部首。老師也有問佢一些好抽象的問題。

都有朋友囝囡考迷宮和聽錄音連線。應該不同房不同工作紙

回覆樓主:

我昨天又問下我個仔玩了什麼,佢話一起做功課但唔可以出聲,寫名字,首先老師用ipad播放做法,第一條已有例子圈了二個同類水果,自己做就圈了二個同類動物,第二條中間有隻牛牛,己連線到一包牛奶,自己就連去芝士。第三條就有幾卡火車,幾隻動物,獅子,駱駝等,配對ipad播出內容去不同車卡,仲有照著寫字,3同反轉的3英文字等。...之後我冇問了。之後就玩接豆袋。
樂觀估計呢個是easy版小一上課模式,有pe又有做功課目的之一睇下小朋友適唔適合呢種生活,老師會不會教到吐血都未完成(你一百分但完全不合作可能都fail),過到呢關的學生都一定唔會教到吐血先。
不過四千人考最後可能又是睇下邊個功課高分D就有2nd in,平常心,祝大家好運

回覆 boyandes 的帖子

好詳細呀~ 其實我都諗緊, 幾千小朋友都可以答岩哂, 點揀小朋友呢?或者你講得岩~ 唔係淨係要答岩哂

希望大家都有幸入第2 round~

boyandes 發表於 18-5-30 09:39
我昨天又問下我個仔玩了什麼,佢話一起做功課但唔可以出聲,首先老師用ipad播放做法,第一條已有例子圈了二 ...

好詳細喔!小朋友很厲害 你的估計也很細心。

boyandes 發表於 18-5-30 09:39
我昨天又問下我個仔玩了什麼,佢話一起做功課但唔可以出聲,首先老師用ipad播放做法,第一條已有例子圈了二 ...
小朋友記性同表達力都好好!

係啦, 我仔都係講類似, 無提IPAD, 但仲有係寫完名要和老師換筆, 聯線和寫反轉字又換另一支筆畫畫

Jing_Mama 發表於 18-5-30 15:24

係啦, 我仔都係講類似, 無提IPAD, 但仲有係寫完名要和老師換筆, 聯線和寫反轉字又換 ...

吓。乜原來有換筆這回事!?真係估吾到!其實點解要寫反轉字呢

joanne02 發表於 18-5-30 13:36
小朋友記性同表達力都好好!

多謝你們夸獎了!不過其實我個仔只是怕醜仔一個,好多字都記唔到,睇佢上課又唔多出聲果隻

亞女個組考了50分鐘,因為老師帶全組人去廁所。1)先考中文字。
2)圖畫推理。
2a) 迷宮
3)考英文字的讀法。
4)玩豆袋。
5)之後一半時間轉了英文作答。
阿女話得佢地幾個女仔講男仔唔講野,
所以之後老師帶咗成班女仔去廁所(我諗係觀察佢地自理)
都係平常心啦,緣份遊戲。

lovenam 發表於 18-5-30 16:59
吓。乜原來有換筆這回事!?真係估吾到!其實點解要寫反轉字呢

回覆樓主:

wingwing9001 發表於 19-6-20 15:42
是否7月中知道有冇second in?

7月17-19日電郵通知結果

回覆樓主:

回覆樓主:

真道出左rejected email,其他人加油
‹ 上一主題|下一主題