用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校還是男女校?
樓主: AHGU
go

男校還是男女校?   [複製鏈接]

我小朋友話男女校,佢話全部男仔,好臭

回覆樓主:

我一定選女校!
因為自己以前讀男女校!
無错!男女校有男生係好玩d!
搅笑d!但成日对住,真係多嘢諗!

回覆樓主

讀男校,如果個性不太強,比人蝦既情況是否普遍?

mami42 發表於 18-6-1 02:51
我覺得呢個年代唔普遍啦,宜家好興入學時安排一個組爸俾你,好似有大佬照咁,開學時會帶隊出去食飯

mami42 發表於 18-6-1 02:51
其實,男女校,也一样有机会比人蝦的,女孩子有時比男孩更難應付呢!
是否容易成為被欺凌的对像,主要着校风和自身性格吧!

我認為有特長的男孩子,自己培養到自信,有别人欣賞的優点,自然会多朋友,也不易被欺凌吧!所以,個性不强反而沒太大关系,最怕孩子对自己失信心,遇到不公義的事情又不敢反抗,身邊沒有良朋好友,那就最麻煩,反而不是男校的問題吧!

我會揀男校或女校,這幾天有新聞講"冷衫黨",35度仲有女中學生著冷衫,好明顯為了遮住身形,驗俾男同學笑或比較.....

GreenMaDad 發表於 18-6-2 13:14
我會揀男校或女校,這幾天有新聞講"冷衫黨",35度仲有女中學生著冷衫,好明顯為了遮住身形,驗俾男同學笑或 ...
Peer pressure. 我以前讀男女校时都唔兴禁~而家我女讀女校都著(好dd, 棉質),因為肥,背脊成曰爆紐~
‹ 上一主題|下一主題