用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間小學有英文語境及真正的活動教學?
樓主: K-hahaha
go

邊間小學有英文語境及真正的活動教學?   [複製鏈接]

assado 發表於 18-5-20 21:40
要滿足樓主兩個願望, 接近只有TSL 同 CKY. 但 NET 吾知多吾多。
唔覺tsl算是活動教學嘅學校,見朋友個仔有時功課也唔少,評估也多!cky就相對學費貴好多,D野也唔淺!

Soundervolt 發表於 18-5-20 22:17

有時出於主動關心,有尐家長又會覺得壓力或暗示勸退, ...

我小朋友果幾年,只識3個留班,2個轉左校,一個去德瑞,一個去弘立,兩個成績都唔係因成績跟唔上要走,插班見過3個,當然仲可能有D我地唔知既,所以堅真唔明有老師俾壓力既說法何來,走既都唔多,仲要識幾個家長既小朋友如是,MPS全英教學,除非英語完全唔明,仲未見過有一個因為這跟唔上既原因要走~

仲深刻記得校長當年同我地講,你入得黎我校,你就有權利讀完6年先走。所以,勸退,迫走,聞所未聞~~~

Soundervolt 發表於 18-5-20 22:17

有時出於主動關心,有尐家長又會覺得壓力或暗示勸退, ...

傳統百年名校, 成績好, 一定有好方法, 名校友支持, 家長協助小朋友學習, 好教學方法.....。 對學習大落後的學生, 校方用盡可行方法都提不起成績, 包括留班, 勸退會有發生。 逢二進一, 就算校方吾出聲, 家長都知難而退。

Wmacy89 發表於 18-5-20 22:20
唔覺tsl算是活動教學嘅學校,見朋友個仔有時功課也唔少,評估也多!cky就相對學費貴好多,D野也唔淺! ...

點樣算是多功課, 各家長定義都不同, 重點是功課量有考慮過對學習有須要及對學生有效用。
吾好聽別人講, 看自己小朋友情況最清楚。

K-hahaha 發表於 18-5-20 14:08
記得大概半年前TVB農夫同Do姐介紹世界各地的學校,有一集講香港的小學,其中相信係崇真小學, 上堂時只准用 ...

上堂有要求好正常,但私下小朋友仲會用廣東話交流,wkf都係。
其實樓主諗住去國外就冇必要對學校語境咁高要求,你果d要求真係只有is先做到,啟思都係母語教學,好少英文。

醒目開學勳章 王國長老

assado 發表於 18-5-21 01:23

傳統百年名校, 成績好, 一定有好方法, 名校友支持, 家長協助 ...

朋友教名龍津
佢話有d學生程度,係「報jupas都嫌嘥錢」
小學有勸退,家長面皮厚你又吹佢唔漲,小學只可留一次,跟住佢幾pair你都要俾佢升,包括升中
之後逢二進一,有何不可?捱到畢業爛命一條

assado 發表於 18-5-21 01:30

點樣算是多功課, 各家長定義都不同, 重點是功課量有考慮過對 ...
我定義好簡單,e加全日制的,大部分功課在校完成。
ps 無夢想同條ham 魚有乜分別

Charlotte_mom 發表於 18-5-21 07:40
朋友教名龍津
小學有勸退,家長面皮厚你又吹佢唔漲,小學只可留 ...
lei d 真是lose lose

Charlotte_mom 發表於 18-5-21 07:40
朋友教名龍津
小學有勸退,家長面皮厚你又吹佢唔漲,小學只可留 ...
名龍津入面賴死唔肯走的一定有,朋友個女就係讀到有情緒病,但個媽依然係硬起心腸點都唔走,我地勸到反白眼佢都唔聽,真係幾吹脹!

mcl203 發表於 18-5-20 22:49
我小朋友果幾年,只識3個留班,2個轉左校,一個去德瑞,一個去弘立,兩個成績都唔係因成績跟唔上要走,插 ...
校長公開場合講的話,take it w a large grain of salt la.  事實上6年後成績唔得跟本上唔到中學。
不過我相信,千年名校,不能一味靠谷就得(要求就一定有),勸退得的都是父母配合唔到的。

assado 發表於 18-5-21 01:30

點樣算是多功課, 各家長定義都不同, 重點是功課量有考慮過對 ...
我覺得如果是活動教學的happy school類型學校應該唔會係多功課多評估啫,所以推斷tsl唔屬於果類學校,朋友也呻入到去先知係咁,功課量係比佢預期嘅要多,不過佢就話同學們的英語水平普遍唔差,呢點佢就幾滿意!

Wmacy89 發表於 18-5-21 08:06
名龍津入面賴死唔肯走的一定有,朋友個女就係讀到有情緒病,但個媽依然係硬起心腸點都唔走,我地勸到反白眼 ...

之前有個節目:乜乜不倒翁,有個阿媽就係咁,阿女差d跳樓先醒,utube 有,正所謂救人一命 勝造七級浮屠,你試下search 比你fd 睇

MrBeast 發表於 18-5-21 08:10
校長公開場合講的話,take it w a large grain of salt la.  事實上6年後成績唔得跟本上唔到中學。
不過我 ...

面對面3條友場合喎,更多詳情唔係公開場合講啦。公開場合講既野,從來都唔會當真,別人既職業需要。所以,聽番黎既,都係算吧啦~~~

mcl203 發表於 18-5-21 08:14
面對面3條友場合喎,更多詳情唔係公開場合講啦。公開場合講既野,從來都唔會當真,別人既職業需要。所以, ...

我有個古仔仲得意,有fd 有幸插入香港仔神校,但校內成績只是平平,於是問校長要不要去補習,佢好自豪地跟著講校長答校內的課程已夠足無需補(which to certain extend, is true),相比之前的名津校老師70幾分就叫補習,兩校相差甚遠。
點interpret 以上故事,因人而異

Wmacy89 發表於 18-5-21 08:11
我覺得如果是活動教學的happy school類型學校應該唔會係多功課多評估啫,所以推斷tsl唔屬於果類學校,朋友 ...
光棍佬教仔:一定要爬文,然後pm 問。

四隻貓    發表於 18-5-23 15:07

MrBeast 發表於 18-5-21 08:22
我有個古仔仲得意,有fd 有幸插入香港仔名校,但校內成績只是平平,於是問校長要不要去補習,佢好自豪地跟 ...

呢樣我又聽過噃,係叩門試,3條友果陣就叫P1要減興趣班,但我哋無補習,好似無提呢樣,無必要令小朋友太忙碌。MPS 從來無名次,要直到呈分先有grade,所以D聽幾個朋友講,成績跟唔上,都係算吧啦,跟本就不可能知道自己小朋友位置,斷估好痛苦~~~

Wmacy89 發表於 18-5-21 08:11
我覺得如果是活動教學的happy school類型學校應該唔會係多功課多評估啫,所以推斷tsl唔屬於果類學校,朋友 ...

小學冇Happy School (幼稚園會有), 小學愉快學習 就有。

assado 發表於 18-5-21 08:46
小學冇Happy School (幼稚園會有), 小學愉快學習 就有。

你錯了,咪有位積極網友力推TKO有間happy school,真正活動教學囉,雖然,佢哋校長都否定咗~~~

MrBeast 發表於 18-5-21 08:25
光棍佬教仔:一定要爬文,然後pm 問。

都唔係, 唔係自己親眼見, 你都唔好信曬。

assado 發表於 18-5-21 09:09
都唔係, 唔係自己親眼見, 你都唔好信曬。

風水佬握你十年八年,信則有不信則無
‹ 上一主題|下一主題