用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間小學有英文語境及真正的活動教學?
樓主: K-hahaha
go

邊間小學有英文語境及真正的活動教學?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-5-21 08:14
之前有個節目:乜乜不倒翁,有個阿媽就係咁,阿女差d跳樓先醒,utube 有,正所謂救人一命 勝造七級浮屠, ...
可以比到例子嘅野,要做嘅我地已經做曬,你估佢唔知咩?佢係要選擇um住對耳的話,我地又可以點?個女係佢嘅,出左事佢承受得起就ok,做人執迷不悟係好可憐!

MrBeast 發表於 18-5-21 09:18
風水佬握你十年八年,信則有不信則無

哈哈!

assado 發表於 18-5-21 08:46
小學冇Happy School (幼稚園會有), 小學愉快學習 就有。

我嘅愉快學習定義:小朋友跟得到課程,做功課溫書都唔吃力而又enjoy嘅就叫做愉快學習,相反的話你叫小朋友點愉快呢?
所以都係睇小朋友能力,不能一概而論!

Wmacy89 發表於 18-5-21 09:51
我嘅愉快學習定義:小朋友跟得到課程,做功課溫書都唔吃力而又enjoy嘅就叫做愉快學習,相反的話你叫小朋友 ...

可以多一點, 享受學習成果, 而得到的愉快心情, 從而繼續用心努力學習。

MrBeast 發表於 18-5-21 08:22
我有個古仔仲得意,有fd 有幸插入香港仔神校,但校內成績只是平平,於是問校長要不要去補習,佢好自豪地跟 ...

你講既故仔, 唔奇!
第一, 校長咁講, 家長係咪咁做呢? 有錢有時間既媽媽們, 在比較下既不安感, 選擇補習, 係"輸人不輸陣" 既做法!

第二, 呢D 老牌學校, 有佢地文化跟傳統, 再講庸俗D, 係佢地既成功方程式.

譬如你講呢間, 佢地初小既功課量, 相比銅鑼灣, 大角咀果兩間知名男女官津小學, 真係少到嚇死人. 佢地想你多D 時間睇多D書, 而唔係做多多功課. 另外係教細路做人, 因為呢D 先走得遠. 攪掂D 禮貌, 自律, 謙卑(放低自己, 先學到野), 大把時間俾細路慢慢追. 有人讀平民幼稚園昇小聽唔明, 佢地老牌學校有資源有時間, 慢慢幫D 有需要既細路, 浸到你聽得明跟得到, 最緊要你肯學!

唔少家長, 被市場誤道, 以為考呢D 小學程度要高, 其實係睇小左呢D 傳統老牌學校.

mcl203 發表於 18-5-21 08:28
呢樣我又聽過噃,係叩門試,3條友果陣就叫P1要減興趣班,但我哋無補習,好似無提呢樣,無必要令小朋友太忙 ...

五年都吾知自己仔女在校的位置?
評估都有達標/吾達標掛?

以前我聽到呢D名校名都一定以為係谷校,原來都有輕鬆的。
暫時我只知小拔萃和瑪利曼初小不用考試,還有嗎?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 18-5-21 10:42

係一間有直屬中學既小學,學校又不刻意提供小朋友成績名次,可能原意係避免對學生產生壓力,況且原校生有~70%可以直升。本身學校內既學生對成績名次並不太関心,除左前列生可能對每年既各項獎項較関心,又或於呈分試成績稍後既可能肉緊D。

所以我哋同校長班主任講,我哋數夠成績可能弱於我小朋友既人數就得,可以直升係㡳線,讀書不是求分數。

所以奇怪為何講到初小已狂卒學生,要卒學生俾個名次都已經令家長緊張晒,仲要幾個家長都面對,咁要識~20個家長先得,跟唔上是少數吧。況且,瑪小係坊間已評為輕鬆小學之一~~~

retriever 發表於 18-5-21 10:14
你講既故仔, 唔奇!
第一, 校長咁講, 家長係咪咁做呢? 有錢有時間既媽媽們, 在比較下既不安感, 選擇補習,  ...
我亦不相信校長刻意誤導,正所謂上有政策下有對策,有時亦可能是家長over react

assado 發表於 18-5-21 09:25
哈哈!
我就是經常魚目混珠,你唔到邊d真邊d假

MrBeast 發表於 18-5-21 12:39
我就是經常魚目混珠,你唔到邊d真邊d假

如果唔係大家亂吹, 疑幻似真, 補習社生存不到, 好多人失業。

Wmacy89 發表於 18-5-21 08:11
我覺得如果是活動教學的happy school類型學校應該唔會係多功課多評估啫,所以推斷tsl唔屬於果類學校,朋友 ...
TSL 唔多formal 考測, formal 每年1測2考 , 中默幾個星期一次, 英默spelling 個些時時有不過好少, 斷估冇咩人會因此視為壓力. 功課抄寫量都唔多.  唔係行活動教法, 但好多教法唔是傳統的上至下, 多discussion.  高班多project 之類的功課.  我見得少少net teacher, 不過一般老師的英文都幾native,  高年級平時學生間溝通英文多, 因為除南亞的, 都多mix 同不同地方英文好過中文的同學仔, 為方便佢地用英文說啦.    但初小可能因收Non chinese少左 (冇左french stream) , 我感覺比較少見在校內大家同學間說英文.  不過學的英文程度同要求都不會低.     

assado 發表於 18-5-21 12:44
如果唔係大家亂吹, 疑幻似真, 補習社生存不到, 好多人失業。
所以父母要有獨立思考,我都是用心良苦

virgokaren 發表於 18-5-21 10:42

近年由2測2考,(初小唔叫考試),改左做3次,仲算唔算評估就唔肯定了~~~

但網友D朋友連直小玩法都唔清楚,似乎令人難以相信真係家長囉,成績中後都可以直升,仲要係坊間評1A中學,據以幾十年前既old girls家長講當年都係如是,頗輕鬆,初小咁緊張為乜~~~

K-hahaha 發表於 18-5-17 19:30
我係新手媽媽,請問邊間官/津/直/私小學有英文語境(有NET及校內要用英語交談)及真正的活動教學? (只係小中 ...

負擔到的話聖士提反係好合乎你的要求。每班都有NET 做班主任,小朋友會用英文交談,或中英文交換。少功課、一年兩考。有活動和傳統教學的時間(班房setting 成日轉)。小一上數學課去了沙灘數貝殼。英文用故事書教學,如Dr Seuss, Roald Dahl 等,閱讀氣氛濃厚,每天有20分鐘reading time. 中學可選IB, 小學有兩個星期是IB PROJECT WEEK, 自己在校做project, 不用家長幫手!學校有1/4學位比debenture holder, 大部分人都係不用買債券考入去的。 學校鼓勵群體生活,有大量校隊,因為得三/四班一級,差不多每個小朋友都有公職。

MrBeast 發表於 18-5-21 08:22
我有個古仔仲得意,有fd 有幸插入香港仔神校,但校內成績只是平平,於是問校長要不要去補習,佢好自豪地跟 ...
我都confirm 佢地校長真係咁樣覺得,但嗰位家長信咗就真係太天真啦!

MrBeast    發表於 18-5-23 12:40

retriever 發表於 18-5-21 10:14
你講既故仔, 唔奇!
第一, 校長咁講, 家長係咪咁做呢? 有錢有時間既媽媽們, 在比較下既不安感, 選擇補習,  ...
係睇少咗啲家長;
功課量亦唔少,再加個個學呢樣學嗰樣,你可以用充實嚟形容。

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,學生會用英語溝通多嘅小學本身唔多,仲要唔係傳統教學,我知嘅有CKY, SMC
logo 係非傳統,但學生多唔多用英語,我唔太清楚
另外,朋友仔由local school 轉咗去德萃,情況應該唔錯,會合你要求,而且,因為地點/學費問題,今年其實好易考
TSL就... 校長自己話係傳統教學,你自己諗喇

不過,個人覺得,如果長遠係會去外國讀,又有機會返HK生活/工作,學好中文比學好英語重要!

恐龍家

小曳人 發表於 18-5-23 07:52
樓主,學生會用英語溝通多嘅小學本身唔多,仲要唔係傳統教學,我知嘅有CKY, SMClogo 係非傳統,但學生多唔 ...

另外, 除非不會回流, 三文兩語都要學好。

K-hahaha 發表於 18-5-19 11:14
感謝大家踴躍回覆,也謝謝大家的好提議,以下是我的preference:

1) 我prefer英小而且在校內要用英語交談的 ...

樓主的要求,真係有邊個唔想。

中一去美加和中五才去,英文或融入外國文化上分別很大。以你情況,我未必會咁重英文。至於學術問題,我覺得外國學習模式係重參予,要求自己找答案,所以我覺得太重學術,太傳統太谷的學校不合適。

mytambb 發表於 18-5-20 15:34
真正活動教學及全英文語境:

https://m.youtube.com/watch?v=OjyYjUpNuoU

Thanks for the suggestion mytambb.  The tuition fee sounds reasonable but the location is too far away.

‹ 上一主題|下一主題