用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報) ...
樓主: dannyczx
go

升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報)   [複製鏈接]

ok3 發表於 18-5-18 10:40
講就易! 有時唔係你自己想攞嚟比, 係啲無聊人攞你嚟同其他人比. 試想下一個小朋友如果開學時, 同學間只有佢 ...

諗多左啦!我女肥~校裙背後紐扣爆完又補,補完又爆,補到千瘡百孔-忽忽~我話好肉酸買过件啦~佢話唔洗,無人会理。二手書公开內联網買賣,大家都唔会觉得用舊書有问題喎~我女都用二手書大既~同-学校唔會只有佢著二手衫用二手書既,好普遍㗎~

Yanamami 發表於 18-5-18 10:49
諗多左啦!我女肥~校裙背後紐扣爆完又補,補完又爆,補到千瘡百孔-忽忽~我話好肉酸買过件啦~佢話唔洗,無 ...
每個群體嘅文化都唔同。喺個群體裡面係好普遍嘅嘢,就當然冇問題啦! 我講緊嘅係當你只係孤身一人或少數時,你自然會有壓力。

ok3 發表於 18-5-18 11:06
每個群體嘅文化都唔同。喺個群體裡面係好普遍嘅嘢,就當然冇問題啦! 我講緊嘅係當你只係孤身一人或少數時 ...

我咪就係話直资群体入边都好普遍用二手校服同書囉,根本係no big deal.甚至捐唔捐錢,捐多捐少都無人理。

醒目開學勳章

諗多左啦!我女肥~校裙背後紐扣爆完又補,補完又爆,補到千瘡百孔-忽忽~我話好肉酸買过件啦~佢話唔洗,無 ...
你女真係豁達,好少女仔咁唔著重體態

bobbob 發表於 18-5-18 11:10
你女真係豁達,好少女仔咁唔著重體態

無計了……停左操水实肥~又男仔性格。

Yanamami 發表於 18-5-18 11:09
我咪就係話直资群体入边都好普遍用二手校服同書囉,根本係no big deal.
用二手校服同書只係舉個例子. 問題唔係用二手校服同書係咪big deal?! 我想講嘅係當你喺一個群體裡面, 做緊一啲同大部分人唔同嘅嘢時, 你自然會有壓力. 處唔處理到, 同點樣處理係另一會事.
真人真事, 朋友由中產變基層. 佢個讀名私嘅仔, 之前年年暑假都會出遊 (相信佢身邊嘅同學都一樣). 嗰年佢當然冇得去啦! 但因為身邊嘅同學, 個個暑假返嚟都會互相分享旅行時嘅所見所聞. 結果個小朋友唯有講大話, 話自己去咗邊度邊度囉!

ok3 發表於 18-5-18 11:31
用二手校服同書只係舉個例子. 問題唔係用二手校服同書係咪big deal?! 我想講嘅係當你喺一個群體裡面, 做緊 ...

我女身边同学亦每个假期,係每个假期,必定出门遠遊,我女有两三年無出过门,無野可以分享~So?佢無问題,同学亦無问題,仲買手信俾佢……自己要煞有介事,同学著对靚d波鞋你个心都可以唔舒服啦。女校添咯,都無禁多麻煩。

b3410    發表於 18-5-18 12:46

Yanamami 發表於 18-5-18 11:37
我女身边同学亦每个假期必定出门遠遊,我女有两三年無出过门,無野可以分享~So?佢無问題,同学亦無问題,仲 ...
咁可能係我朋友個仔嘅AQ/EQ冇你女咁好!? 又或者佢啲同學比較麻煩

ok3 發表於 18-5-18 11:42
咁可能係我朋友個仔嘅AQ/EQ冇你女咁好!? 又或者佢啲同學比較麻煩
间间学校都有唔同类既同学,物以类聚,揀班朋友近似自己性格(當然会有不同家庭背景)既就会相处得开心。

好心你買時大一碼俾佢啦。

little_yolky 發表於 18-5-18 11:51
好心你買時大一碼俾佢啦。
佢話唔要……條裙会“太”長喎~

Yanamami 發表於 18-5-18 11:20
無計了……停左操水实肥~又男仔性格。
哎吔, 運動呢樣嘢真係..........家姐都係當年一停芭蕾舞, 就脹爆咗, 依家都收唔返, 暑假去見營養C喇。

little_yolky 發表於 18-5-18 11:54
哎吔, 運動呢樣嘢真係..........家姐都係當年一停芭蕾舞, 就脹爆咗, 依家都收唔返, 暑假去見營養C喇。 ...
跳舞小事啦~曰日操开2hr停喎……後果真係……

Yanamami 發表於 18-5-18 11:53
佢話唔要……條裙会“太”長喎~
乜你咁架, 大一碼緊係會太長啦, 要幫佢改短丫嘛。家姐都係咁, 條腰帶仲要唔啱位, 變咗呼拉圈, 咁咪同佢改返啱身LOL。

little_yolky 發表於 18-5-18 11:55
乜你咁架, 大一碼緊係會太長啦, 要幫佢改短丫嘛。家姐都係咁, 條腰帶仲要唔啱位, 變咗呼拉圈, 咁咪同佢改返 ...
你知我女條校裙係無可能改短㗎啦~

Yanamami 發表於 18-5-18 11:55
跳舞小事啦~曰日操开2hr停喎……後果真係……
已經足夠阿大脹爆了。佢哋芭蕾舞雖然無日日兩粒鐘, 但都操得好勁架。

今次輪到阿妹, 正常已經一星期兩堂, 每堂一個鐘。點知阿miss免費俾多一粒鐘你, 即每堂兩粒鐘啦。仲要臨考喇, 再要加堂, 一個禮拜三日, 每次兩粒鐘。6個鐘入面, 有4個鐘係免費既。

我哋問miss, 佢哋係咪好唔掂呀? 佢話, 呢班已經係全部grade最好既, 不過, 好可以更好。

little_yolky 發表於 18-5-18 11:59
已經足夠阿大脹爆了。佢哋芭蕾舞雖然無日日兩粒鐘, 但都操得好勁架。
抵玩呀!

Yanamami 發表於 18-5-18 11:58
你知我女條校裙係無可能改短㗎啦~
唔知喎, 點解改唔短? 無可能改唔短格? 大細女套校服都可以改短喎。

Yanamami 發表於 18-5-18 12:01
抵玩呀!
所以, 雖然好chur, 但miss咁搏命, 大家家長都唔敢出聲, 都儘量配合。

好似呢兩個禮拜一, 話要4:15加操, 但我哋落校巴都要4:15, 就算有叮噹個隨意門都無用, 因為仲要換衫。C6又唔得閒, 咁唯有我請半日假, 由沙田出九龍城, 接咗佢放學再飛的入大埔, 勁唔順路。不過係第一個到。今日仲話要4:00開操。
‹ 上一主題|下一主題