用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報) ...
樓主: dannyczx
go

升中呈分試 小變大幫忙 (今日都市日報)   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-5-17 18:24
“可以早D裝備中學既學習適應。(其實係想偷懶)”

有得被提前錄取的同學,相信過去一直都很努力讀書,就讓他/她早休息幾個月又何妨?

身邊DGS SPCC 已錄取的學生,接下來都係繼續保持水準。

dannyczx 發表於 18-5-17 19:15
有得被提前錄取的同學,相信過去一直都很努力讀書,就讓他/她早休息幾個月又何妨?

身邊DGS SPCC 已錄取 ...
我贊成

b3410 發表於 18-5-17 18:16
其實你有冇仔細讀過心儀直資的學費減免?例如co ed,覆蓋的範圍好大。如果你唔符合,即係你可能唔係貧窮中 ...

我之前從來都無留意直資校,諗住要俾多筆學費,我呢挺貧窮線下嘅蟻民邊讀得起呀?剛剛睇見你咁講,我就上網求其打「直資學費減免」查下,咁啱就係睇到你講嘅co ed,原來並不是想像中咁難攞到學費減免。如果我小朋友入讀其中學本地課程,講緊係一年只需交大約$12000元,即係一個月一千,又幾好喔。不過可惜我小朋友無咁叻讀到呢啲勁校。

之前之所以諗住好難先有機會獲得學費減免,係因為讀開嘅小學、中學,期間如果有啲咩嘢額外項目(幫助學生學術/興趣發展)想參加的話通常都唔入選,佢會優先俾攞緊綜援、書簿津貼嘅同學,所以我一直誤會直資校都係要上述同學先攞到學費減免。

rulerL 發表於 18-5-17 19:45
我之前從來都無留意直資校,諗住要俾多筆學費,我呢挺貧窮線下嘅蟻民邊讀得起呀?剛剛睇見你咁講,我就上 ...

我大膽推測香港所有直資校都不是以盈利為目的,走直資路線只是為了掌握收生和教育方法的主導權。

既然非以盈利為目的,又怎麼為難貧困家庭呢?

即只要同學符合入讀資格,絕不會因為經濟問題而無法入讀!

rulerL 發表於 18-5-17 19:45
我之前從來都無留意直資校,諗住要俾多筆學費,我呢挺貧窮線下嘅蟻民邊讀得起呀?剛剛睇見你咁講,我就上 ...
除咗學費,參加活動,買電腦等等都會跟比例減免。學校又會有綠色校服環保回收,再送出的活動,校服錢都可以節省。同學只要自己唔介意同其他同學比較,屋企經濟環境,唔應該成為入讀的障礙。

b3410 發表於 18-5-17 18:16
其實你有冇仔細讀過心儀直資的學費減免?例如co ed,覆蓋的範圍好大。如果你唔符合,即係你可能唔係貧窮中 ...
有仔細讀過, 但唔乎合。

我都考慮緊小朋友升中唔請姐姐, 但掙扎緊安全同法例問題。

little_yolky 發表於 18-5-18 08:51

我都知你仔細安全方面依家就可以開始train, 大個咗點都要靠自己。

b3410 發表於 18-5-17 23:32
除咗學費,參加活動,買電腦等等都會跟比例減免。學校又會有綠色校服環保回收,再送出的活動,校服錢都可以 ...
直資學費減免係咪一個入讀障礙呢?

參考吓一D直資中學2016-2017年度既校務報告:

SPCC: 全級1235人只有143人取得學費減免, 不過到全額資助算多了, 都有78人. 但以比例計, 學費減免連獎學金, 只佔學校支出7.2%

GH: 學費減免連獎學金, 只佔學校支出8.4%

EDB要求直資學校預留不少於10%作學費減免, 但實際用係呢方面既, 始乎仲有差距

學校真係來者不拒? 香港人真係咁有錢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-5-18 10:13
我研究過幾間直資既學費減免,我覺得係無用既。例如搵3、4萬蚊一個月,讀3、4千蚊一個月既直資,先有得減 ...
仲要兩個果D。一個有得讀, 無理由唔俾第二個讀。除非第一個係考到SPCC/DGS/HY/GH果D, 細既又考唔到啫, 否則, 只求直資早收唔大抽奬, 無理由俾一個讀唔俾兩個讀。但個學費減免額, 一個小朋友無問題, 兩個就大問題。

IloveJJ 發表於 18-5-18 10:17
貧窮家庭反而無問題,係中產先慘之嘛!
向來都係夾係中间最慘……又未至於供唔起,但就真係膊头有d重,做乜其他野都要度度~

little_yolky 發表於 18-5-18 08:51

放心啦!我d女升小以後我都無工人。咪惊惊青青~

b3410 發表於 18-5-17 23:32
除咗學費,參加活動,買電腦等等都會跟比例減免。學校又會有綠色校服環保回收,再送出的活動,校服錢都可以 ...
講就易! 有時唔係你自己想攞嚟比, 係啲無聊人攞你嚟同其他人比. 試想下一個小朋友如果開學時, 同學間只有佢一個著二手衫, 用二手書. 申請乜乜津貼時, 得佢一個會申請. 對一個剛懂事同進入青春期嘅小朋友嚟講, 好難會冇壓力. 如果係男仔堆, 可能會好D. 女仔堆就算係大個出到嚟做嘢, 都仲係互相比較緊......

little_yolky 發表於 18-5-18 10:22
仲要兩個果D。一個有得讀, 無理由唔俾第二個讀。除非第一個係考到SPCC/DGS/HY/GH果D, 細既又考唔到啫, 否則 ...
乜叫無理由?能力唔同咪唔会一齐讀,大把呢d case. 亦識人-个SPCC-个名津。以我过來人身份,津校真係悭好好好多,不过直资提供番俾你既野又係多番好好好多。禁其实都你SPCC DBS較貴啫~其他SPCS GH HY DGS SPC既学費 都好ok既。私小KTS都$5100……嚇死人!
‹ 上一主題|下一主題