用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教:有冇人帶過自閉傾向兒學游水?有冇成功經驗分享? ...
go

請教:有冇人帶過自閉傾向兒學游水?有冇成功經驗分享?

6歲兒十分怕水, 不能自己洗頭要人幫忙, 不敢將臉放入水面。請問有冇人有方法教怕水小朋友學游水?

回覆樓主

花灑沖涼驚吾驚?

佢應該仍有感統問題

funghon 發表於 18-5-16 20:01
花灑沖涼驚吾驚?

佢應該仍有感統問題
佢可以自己沖涼, 只係洗頭唔可以。佢好怕有水入眼。

回覆 funghon 的帖子

佢唔怕洗手, 但唔鍾意用水洗面, 只鍾意整濕毛巾抹面

有冇咩方法令佢冇咁怕水?

snoopy333 發表於 18-5-18 10:03
回覆 funghon 的帖子

佢唔怕洗手, 但唔鍾意用水洗面, 只鍾意整濕毛巾抹面

佢應該有觸覺敏感,ot 通常叫人刷身,再加埋幫佢做多d面部按摩。

funghon 發表於 18-5-18 13:15
佢應該有觸覺敏感,ot 通常叫人刷身,再加埋幫佢做多d面部按摩。
已經小學了, 刷身仲有幫助嗎?

snoopy333 發表於 18-5-18 13:37
已經小學了, 刷身仲有幫助嗎?

有冇做開ot?

當然係越細治療越有效

回覆樓主:

回覆 02110410 的帖子

你真有耐性, 我個小朋友都試過去c單福, 但佢好唔鍾意去, 游左3個月之後冬天就冇再游了。

snoopy333 發表於 18-5-16 10:24
6歲兒十分怕水, 不能自己洗頭要人幫忙, 不敢將臉放入水面。請問有冇人有方法教怕水小朋友學游水? ...

我細仔冇自閉傾向,但現在就黎8歲都不敢去游泳,因為怕水入眼。但大仔有自閉傾向,起初佢都好怕落水,但我帶他去淺水的泳池玩水(當時大約5至6歲)佢睇住表姐同表弟跟教練學游水,但佢都不肯學,所以我就同佢自己玩水。到7至8歲左右,佢竟然自己話要跟教練學游水,而且佢仲好快可以不用浮板,現在已經游得好好啦。

HeiNHin 發表於 18-6-6 16:39
我細仔冇自閉傾向,但現在就黎8歲都不敢去游泳,因為怕水入眼。但大仔有自閉傾向,起初佢都好怕落水,但我 ...

佢起初都好怕水,但他在淺水泳池玩玩下水,竟然同我講游水好好玩,到現在佢仲係好鐘意游泳,但係就好悠遊自在咁游,佢好enjoy

http://hksta.com.hk/area_d

可以試吓這間, 但今期已額滿了. 但我不是用家.

我個仔以前也在史XX學游水學了3季. 愈學愈抗拒, 唔係學之前喊, 就做熱身喊, 再唔係游游吓喊. 喊足差不多一季, 最後在差不多冬天便沒有學了. 但現在問佢學游水好唔好, 佢好快咁答我唔學.