用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學 ...
樓主: 小時了了
go

副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學課程   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-7-16 14:30
心理學除咗8大外, 遜息啲原來都有以下自資學士學位讀吓, 就咁表面睇香港都多機會有心理學 degree讀喎.

1) ...

但真係要小心研究點入行。萬一好似law咁,原來讀完PCLL至得但PCLL又鬼咁難讀,到時唔上唔落就失望了

小時了了    發表於 18-7-16 15:22

小時了了 發表於 18-7-16 14:30
心理學除咗8大外, 遜息啲原來都有以下自資學士學位讀吓, 就咁表面睇香港都多機會有心理學 degree讀喎.

1) ...

朋友話兩年後行註冊制度,好似医生護士咁,但唔清楚詳情,不知是否只係臨床心理医生,你又不妨問多D

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 14:38
但真係要小心研究點入行。萬一好似law咁,原來讀完PCLL至得但PCLL又鬼咁難讀,到時唔上唔落就失望了
...

又唔洗咁担心,每年考唔到入PCLL一定多過考到,一樣有其他出路

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 14:38
...

PCLL, 吾係難讀,係學位不足提供給應界畢業生,還有一些放洋回港學生都需要讀。

poonseelai 發表於 18-7-16 14:39
朋友話兩年後行註冊制度,好似医生護士咁,但唔清楚詳情,不知是否只係臨床心理医生,你又不妨問多D ...

嗯! 其實, 我真係唔係好想阿女讀心理學, 如果要做臨床嗰啲職位 (如臨床心理學家之類), 最少要有 master 另加~3-6年工作經驗 + 什麼心理學會會員, 真係攪得嚟成30歲(一切順利的話)

如果讀個普通4年心理學學位, 真係打鬼. 但如果阿女有興趣咪尤得佢讀, 條路佢自己行, 我都無得迫 (如果有得迫, 我迫佢讀職業治療喇)

臨床心理學家  總薪級表第27點 (每月 50,900元)至總薪級表薪級表第44點 (每月 101,070元)。   
https://csboa1.csb.gov.hk/csboa/jve/JVE_003.action?jobid=40301&extractDto.mark=&languageType=1&extractDto.showCheckList=Y&extractDto.onlineGF340=Y
入職條件:
(1) 持有本港大學頒發的臨床心理學碩士學位,或具備同等學歷;以及
(2) 符合語文能力要求,即在綜合招聘考試的英文運用試卷取得「二級」成績及中文運用試卷取得「一級」成績,或具備同等成績[註(a)-(c)];以及能操流利粵語和英語。  

cow 發表於 18-7-16 13:56
阿仔荷蘭讀, 只需2/3費用. 學費(3年HK$24萬)同香港無津貼自資學位差不多.

何蘭宿舍费?

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 18-7-16 14:46
又唔洗咁担心,每年考唔到入PCLL一定多過考到,一樣有其他出路

這是一定的,如果有心理準備,當多個LLB quali裝備就好。最怕一心唸住進修完做barrister ,就會失望了

小時了了 發表於 18-7-16 14:49
嗯! 其實, 我真係唔係好想阿女讀心理學, 如果要做臨床嗰啲職位 (如臨床心理學家之類), 最少要有 master 另 ...
我囡囡初中時都話要讀心理學, 今年完成中五, 暑假後去英國讀A level.  暫時諗住讀 natural science. (會隨住年齡改變想讀邊科)

小時了了    發表於 18-7-16 15:38
其實係一家四口子

一家三口 發表於 18-7-16 15:36
我囡囡初中時都話要讀心理學, 今年完成中五, 暑假後去英國讀A level.  暫時諗住讀 natural scienc ...

我細女(S4)都話好多同學想讀心理學,唔知心理學對女仔係咪好吸引?

LingChiBaBa 發表於 18-7-16 15:55
我細女(S4)都話好多同學想讀心理學,唔知心理學對女仔係咪好吸引?
...

可能想解讀 男生心理呱

小時了了    發表於 18-7-16 16:35
LingChiBaBa    發表於 18-7-16 15:58
其實係一家四口子

醒目開學勳章 王國長老

一家三口 發表於 18-7-16 15:56
可能想解讀 男生心理呱

小時了了 發表於 18-7-16 14:49
嗯! 其實, 我真係唔係好想阿女讀心理學, 如果要做臨床嗰啲職位 (如臨床心理學家之類), 最少要有 master 另 ...

是否決定日本讀好平?

星西部 發表於 18-7-16 15:08
PCLL 係咪用來練住律師供應?
律師會又話自己搞執業試,究竟以後點?

識人好遏識字,有朋友孩子讀Law識人可入律師行跟師,造契約

brother4 發表於 18-7-16 16:46
是否決定日本讀好平?

日本, 平鬼, 要讀4年 (~八十幾萬), 如讀私立e.g. 慶應/早稻田/上智等出名啲大學, 同係英國讀3年有 Hon Degree 差唔多咋 (~90幾萬至一百萬)

一家三口 發表於 18-7-16 15:56
可能想解讀 男生心理呱

不如政醫科,有男姓病科

brother4 發表於 18-7-16 16:54
不如政醫科,有男姓病科

解讀心理,唔係解讀 生理喎
其實係一家四口子

小時了了 發表於 18-7-16 16:52
日本, 平鬼, 要讀4年 (~八十幾萬), 如讀私立e.g. 慶應/早稻田/上智等出名啲大學, 同係英國讀3年有 Hon Deg ...

估弗洛尹德(奥地利)較平50萬三年

小時了了    發表於 18-7-16 17:04

醒目開學勳章 王國長老

brother4 發表於 18-7-16 16:51
識人好遏識字,有朋友孩子讀Law識人可入律師行跟師,造契約

老實說好少人做律師「我的志願」係做契約掛.....

小時了了    發表於 18-7-16 17:05
‹ 上一主題|下一主題