用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學 ...
樓主: 小時了了
go

副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學課程   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-7-16 11:33
所以我認我係怪獸家長及虎媽囉, 不斷去搵料, 不斷去了解. 之前真係無咩留意及研究樹仁, 原來都有阿女心儀 ...

多謝祝福
都係果句,慶幸自己識字,心慌慌時仲識去搵,搵到咪幫下人囉
所以呢排都好多朋友願意幫我,好感動架

cow 發表於 18-7-16 11:36
有AD/HD攞degree好易.

但也有人AD/HD升不番 本地degree第三年,但top up degree另計

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-7-16 11:33
所以我認我係怪獸家長及虎媽囉, 不斷去搵料, 不斷去了解. 之前真係無咩留意及研究樹仁, 原來都有阿女心儀 ...

果日,有朋友同我講,如果想做社工,又唔夠分入理想嘅大學,東華自資degree非常唸得過
好彩坐正ASWO,起薪3皮+,坐唔正,低一級,都2皮+
至於點解東華,唔講得自己估
唔知嘅真係未必考慮,走寶囉

小時了了    發表於 18-7-16 11:53

brother4 發表於 18-7-16 11:40
但也有人AD/HD升不番 本地degree第三年,但top up degree另計
讀AD/HD, 我寧願比子女去外國讀degree.

小時了了    發表於 18-7-16 11:53

cow 發表於 18-7-16 11:50

但不是每个父母都有能力架嘛

小時了了    發表於 18-7-16 12:15

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 11:40
果日,有朋友同我講,如果想做社工,又唔夠分入理想嘅大學,東華自資degree非常唸得過, 好彩坐正ASWO,起薪3皮+,坐唔正,低一級,都2皮+
至於點解東華,唔講得自己估
唔知嘅真係未必考慮,走寶囉

我都係呢幾個月係 EK 度唔少網友提東華自資degree e.g. 職業治療, 放射治療, 護士之類專業醫療課程, 讀完畢業有香港專業學會資格但DSE收生分數比理大低, 我才知道東華自資degree 都有好野, 又有錢途. 有網友曾吹水講東華自己有醫院, 又多社福機構 & 幼稚園 畢業後申請佢哋自己醫院/機構/幼稚園都好多機會喎.

之前自己白鴿眼仲睇唔起呢間, 以錢途睇, 依家完全改觀

回覆樓主:

社工是外判工多,但東華有自己醫院,佢有請人如社工2,是26160元,社工1,是30320..以上2018年7月份,估請番自己畢業生多

回覆樓主:

東華保安有14xxx 管理員有15xxx 佢人工高D

小時了了    發表於 18-7-16 12:05

留學+宿舍-年要三十萬,三年约-百萬

醒目開學勳章 王國長老

有3322,要搵本地自資唔難
不過要AD HD定唔出名自資degree,真係要一家人坐埋傾,都要考慮手上offer係咪心儀科目,你迫佢都無用架!

小時了了 發表於 18-7-16 11:23
入去妳分享嘅「萬用」d 政府資助自資學位課程睇, 係樹仁度搵到阿女心水嘅心理學學位http://www.hksyu.edu/ ...

心理學好似有不同範疇,臨牀心理學學会只收港大中大心理學master 畢業生,不妨問清楚

小時了了    發表於 18-7-16 12:51

hw1115 發表於 18-7-16 11:57
但不是每个父母都有能力架嘛
好以我父母就無能力供我去外國讀書.

cow 發表於 18-7-16 13:02

你有能力咪得啰

小時了了    發表於 18-7-16 13:11

hw1115 發表於 18-7-16 13:05
你有能力咪得啰

是的,

cow 發表於 18-7-16 13:02

所以以前簡單D不用父母操心,入唔到大學好自然去工作,我自己都係預科畢業傻下傻下入了会計這行,考專業試。而家非大學畢業生好似要先考獲其他資歷才可考公会專業試,可以的話讀過1st degree 先,現在咁多選擇加上考慮費用,最好一家人商量下

brother4 發表於 18-7-16 12:01
社工是外判工多,但東華自己醫院,佢有請人如社工2,是26160元,社工1,是30320..以上2018年7月份,估請番自己畢業生多

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 12:21
有3322,要搵本地自資唔難
不過要AD HD定唔出名自資degree,真係要一家人坐埋傾,都要考慮手上offer係咪心 ...
每個人都唔同, 可走同應走嘅路唔一樣. 只要盡量幫助子女找方向,有阿Q精神, 逆境就當塞翁失馬. 便不用擔心子女前途.

brother4 發表於 18-7-16 12:01
社工是外判工多,但東華有自己醫院,佢有請人如社工2,是26160元,社工1,是30320..以上2018年7月份,估請番自己畢業生多
東華學院(自資院校) https://www.twc.edu.hk/en/index.php, 係網上睇吓東華三院呢個機構係香港提供好多好多不同嘅服務, 真係讀完後一條龍申請返去自己機構度做, 真係唔錯嘅遐想.

東華三院醫院服務 (原來有5間西醫院, 未計中醫): http://www.tungwah.org.hk/medical/mh-introduction/hospital/
東華三院社會服務: http://www.tungwah.org.hk/community/community-intro/

brother4 發表於 18-7-16 12:07
留學+宿舍-年要三十萬,三年约-百萬

阿仔荷蘭讀, 只需2/3費用. 學費(3年HK$24萬)同香港無津貼自資學位差不多.

poonseelai 發表於 18-7-16 12:47
心理學好似有不同範疇,臨牀心理學學会只收港大中大心理學master 畢業生,不妨問清楚 ...
教大心理學榮譽社會科學學士: https://www.eduhk.hk/degree/bss_psy_dse.htm#bso-psy-13
i) Attachment Hours: 200

心理學除咗8大外, 遜息啲原來都有以下自資學士學位讀吓, 就咁表面睇香港都多機會有心理學 degree讀喎.

全日制經本地評審本地自資學士學位課程: https://www.cspe.edu.hk/tc/ipass-programmes.page?localNonlocal=local&fundingMode=self&courseType=degree#!

1) 浸大心理學 2 + 2 (2年副學士 + 2年學士)(心理學社會科學學士(榮譽)學位課程(銜接學位) : 我印象中睇過副學士暑假時實習2星期,學士讀完後可以申請做會員: HKPS, British Psychological Society & Australian Psychological Society https://www.cie.hkbu.edu.hk/main/en/programmes/self_funded_undergraduate_programmes/ssoc/psy
https://www.cspe.edu.hk/tc/iPass-prog-details.page?progId=OTRDQ0VBMUEtMzg3MS00QjA3LTkxQTMtMjQ5OUU0QzIyRjBG&provId=BU/02&year=2018/19
i) 總實習期 200 小時。此課程為四年級學生提供一個實習機會, 讓學生體驗及了解各機構的運作,促進他們的個人成長。實習機構包括學校(中小學及幼稚園)、特殊學校及非政府組織。
ii) 第 1-2 年: $51,150; 第 3 to 4 年: $82,500 (完全無政府任何資助)

2) a) 樹仁 Counselling and Psychology: 讀完後可以申請做會員: HKPS https://www.cspe.edu.hk/tc/iPass-prog-details.page?progId=N0M5NEQ1MTAtQjZDMS00OEZGLUJGQzctNDMzOTBBNTU3RDU1&provId=SY/01&year=2018/19
i) 總實習期 22 週; 詳細資料 ; 輔導實習(必修):實習期於4年級,為期22週(每星期2日),須由專業導師督導)。
ii) 第 1 to 4 年: $69,300,
iii) 學生如符合「為修讀香港自資學士學位課程學生提供的免入息審查資助計劃(“資助計劃”)」的申請資格,可在 2018/19學年獲得最高30,800元的資助。就讀相關課程的合資格學生,只需支付扣除了資助金額的學費。

2) b) 樹仁 心理學(榮譽)社會科學學士: https://www.cspe.edu.hk/tc/iPass-prog-details.page?progId=RDAzN0YwMDEtQ0Y0NS00M0IxLUEyQjgtQTI0RUUyRjdCQjE2&provId=SY/01&year=2018/19
i) 總實習期 150 小時。研究實習(選修):實習期於3年級,合共150小時 (少於50天),每位實習生均由一名大學講師督導。
ii) 第 1 to 4 年: $69,300,
iii) 學生如符合「為修讀香港自資學士學位課程學生提供的免入息審查資助計劃(“資助計劃”)」的申請資格,可在 2018/19學年獲得最高30,800元的資助。就讀相關課程的合資格學生,只需支付扣除了資助金額的學費。

3) 公大有心理學榮譽社會科學學士學位:  讀完後可以申請做會員: HKPS http://www.ouhk.edu.hk/wcsprd/Satellite?pagename=OUHK/tcSubWeb&l=C_CFTS&lid=1475715201554&c=C_CFTS&cid=1475025105407&lang=eng&mid=0
i) 無實習
ii) 第 1 to 4 年: $73,070

4) 東華有應用心理學(榮譽)社會科學學士學位: 讀完後可以申請做會員: HKPS, HKPCA  British Psychological Society & Australian Psychological Society https://www.twc.edu.hk/tc/Programmes/bssap/faq_and_other_information
i) 總實習期480 小時。工作體驗學習計劃結合傳統課堂及實際工作經驗,讓學生把課堂上學會的知識融入現實工作環境中,以提升其工作技能。此計劃助學生更了解自己的專長及興趣,讓他們更有效地為自己制定未來發展道路。
ii) 學費
Year
Tuition Fee (HK$)
(without subsidy*)
Tuition Fee (HK$)
(with subsidy*)
Year 1
$57,650
$26,850
Year 2
$57,650
$26,850
Year 3
$74,350
$43,550
Year 4
$74,350
$43,550
Programme Total
$264,000
$140,800
Annual Average
$66,000
$35,200
‹ 上一主題|下一主題