用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正幼稚園 vs 根德園 2018 K1
樓主: Lingfung813
go

培正幼稚園 vs 根德園 2018 K1 [複製鏈接]

Lingfung813 發表於 18-5-17 22:01
代她多謝各位家長保貴意見

LOGOS高層,自己子女就讀其他學校也不放這里,也許因為公開試成績麻麻。

retriever 發表於 18-5-17 09:08
考小是曾經研究過不少學校,記得分享話畢業生或回流國外生,在當地如魚得水,在港教育非常配合國外進修。
...
讓小朋友入讀真道,除了考慮將來出路,其實,學校的教學特色更重要。

僅舉一例:

真道很重視藝術科,學生每個學年都需要儲備畫作、參觀博物館紀錄,以完成兩本厚厚的「藝術寶典」。不過,我個人最欣賞是藝術科老師教學的熱誠。記得有次公開課參觀藝術課,主題是現代藝術,副題是衝破傳統的當代藝術作品。老師一開始,拿出一個「乾淨」的痰罐,然後將一包檸檬茶倒入其內,再挑戰同學有沒有人肯飲這罐檸檬茶,同學反應當然熱烈,但沒有人敢飲,記憶中最後老師自己飲咗,跟住帶出二十世紀著名藝術雕塑Fountain (by Marcel Duchamp, 1917),與及其他作品。學生興致勃勃地討論及學習,這是我認為一個很具互動的課堂。

以上只是鳯毛麟角,真道有趣的課堂,尚有更多。我們就是欣賞這樣的學習特色,所以才毅然為小朋友選擇入讀真道。

AMCLAU    發表於 18-6-1 03:59

小華媽媽 發表於 18-5-18 09:11

LOGOS高層,自己子女就讀其他學校也不放這里,也許因為公 ...
原因各有不同:有的子女本身已經是大學生或投身社會,有的已經多年就讀自己的學校習慣了學習模式。

其實,老師當中,讓自己的子女入讀真道的,大不乏人,如果對自己學校沒信心,為何會有這情況?

故此,請不要妄下判斷。

littlefaith 發表於 18-5-30 17:04
原因各有不同:有的子女本身已經是大學生或投身社會,有的已經多年就讀自己的學校習慣了學習模式。

其實, ...

我就只看成績,究竟成績好不好,每個家長要求可以很不同!如果有得選擇,我會選循道!

回覆樓主

我的舊朋友以前教男拔,現去了真道。佢地師資我有信心。放真道真心多謝你。

PCMW 發表於 18-5-30 20:15
我的舊朋友以前教男拔,現去了真道。佢地師資我有信心。放真道真心多謝你。
...

直私與官津師資同源,然而官津流動性低。觀察所得,直私比較多年輕老師,也許更有幹勁吧!

PCMW 發表於 18-5-30 20:15
...

其實,真道的確有股吸引力,會吸引很多有教學熱誠的老師加入,有些甚至是副校、校長,這是真道學生之福!

以我咁多年觀察所得, 無論直資、津貼或者私校,都有好老師, 睇下小朋友有冇緣份遇上, 又或者咁講 ,津貼學校雖然唔使畀學費 但係都有好多好老師。

littlefaith 發表於 18-5-30 16:52
讓小朋友入讀真道,除了考慮將來出路,其實,學校的教學特色更重要。

僅舉一例:

有趣。痰罐飲檸茶,係幾年級?

littlefaith 發表於 18-5-30 16:52

僅舉一例:

我都好欣賞真道的課程, 尤其初小的社會科, 好多時都會教正反兩面, 例如教完交通工具演變, 城市規劃等等課題, 都會教埋發展帶來什麼負面影響, 增加思考和討論空間。老師對教學都有熱誠。

heisonmama 發表於 18-5-31 09:46
我都好欣賞真道的課程, 尤其初小的社會科, 好多時都會教正反兩面, 例如教完交通工具演變, 城市規劃等等課 ...

此外,真道將「科學」由小一起獨立成科,幾乎每一堂都會做實驗,強調小朋友從小已經培養出探究科學的精神。(而非一般學校只教常識,依書直說。)

猶記得有一次觀公開課,那一堂是教「流體力學」,一開始老師就從一個小故事入手,引發學生興趣,之後,學生分組,每組分發一部吸塵機(有吹風功能的),再每組派一個汽球,叫學生嘗試開動吸塵機,使汽球不會跌落地,學生當然積極地爭住試玩,非常興奮。到課堂後段,老師要學生討論為什麼汽球不會掉在地上,最後集合眾人意見,帶出「流體力學」的基本槪念。(知識是學生發掘出來的,而非老師說了就是。)

我的小朋友,很多時回到家裡,都將科學課玩過的實驗再試一次給我們看,可見小朋友學得開心,槪念更入心。

littlefaith 發表於 18-5-31 10:08
此外,真道將「科學」由小一起獨立成科,幾乎每一堂都會做實驗,強調小朋友從小已經培養出探究科學的精神 ...

我都waiting真道,希望wait到

retriever 發表於 18-5-31 08:04
有趣。痰罐飲檸茶,係幾年級?

好多年前喇,已經唔記得,記憶中大概係小四、小五。

誠然,真道的老師不只是好老師,更是滿有創意,很多課堂都花心思去設計,目的只為令學生能發掘各樣知識,而不是依賴老師如「講故佬」咁,硬塞一堆知識給你。

年前某校(循道?)在youtube上上載Side Angle Side歌曲而風魔一時,其實,真道小學多年前已經有數學老師,恆常以不同歌謠教授數學,學生一路唱,一路學,不入腦才怪。

回覆樓主:

外國回流我会選真道,循小循中都是傳統型,脱龍後循小升中未必有大優勢,我識比較多其它區循道校,在一線官津内算比較少谷,派位成績相對就中些. 真道識的朋友大都想入已入已畢業ib. Dse的不識

PCMW 發表於 18-5-31 10:58
我都waiting真道,希望wait到

所以我一向都話,如果真道根本唔係家長首選,要考慮,其實真係唔好揀真道,以免入咗真道先嚟後悔。
快快手將個學位放出嚟,讓真正有心想子女入讀嘅家長,早一點有好消息!
PCMW希望你能成功!

cyrus_takeshi    發表於 18-6-2 12:59

littlefaith 發表於 18-5-31 19:09
所以我一向都話,如果真道根本唔係家長首選,要考慮,其實真係唔好揀真道,以免入咗真道先嚟後悔。
快快手 ...

希望承你貴言

我最喜歡真道在課堂上提供多空間給同學交流討論, 初小已經要他們自組隊員合作做一個project, 然後向大家presentation. 小二有一中文project 要他組隊講一個神話故事, 我囡好雀躍, 一返黎就自已晝圖做個draft, 另一個同學做道具, 一個做動作, presentation 時同學和老師都會俾分.  佢地一手一腳自己做, 過程開心又學到好多野.
每年不同科都有類似呢project 是較活動d好玩d  

呢d活動教學並不是個個家長都鐘意,有d鐘意傳統唔好攪咁多野.不過講到成績,其實真道dse 都唔係差,只不過 IB 好d. 我地讀11年,快1年考dse , 中學B1C  

Call 我呀! 9月4 号 Call 都嚟讀架

成日爬文都見真道家長係呢度讚自己學校, 可能好多人覺得打手係度做緊野。XDD

上年, 我家小朋友有幸入左真道小一, 呢年小朋友讀得好開心~~! 老師真係好有耐性, 好有心思, 佢地會透過好多多元既活動令學生可以輕鬆地學習。

不過, 真道唔係唔駛做功課, 唔駛默書, 唔駛測驗.....課程內容其實都深。我估HAPPY SCHOOL係純指返學時開心, 學習時仍要同其他學校一樣, 要努力才能有好成績。
‹ 上一主題|下一主題