用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小學生用字典
go

初小學生用字典 [複製鏈接]

請教一下,初小學生學語文

傳統字典較重,亦沒有發音
電子辭典機,可選擇的型號不多
大家會否讓小孩自己直接使用tablet / 手機的字典app ?謝謝
   0    0    0    0

keep-calm 發表於 18-5-14 10:44
請教一下,初小學生學語文

傳統字典較重,亦沒有發音

你指中文字典?

用傳統字典。中華書局有本不大,無記錯有埋筆順。

查字典過程是學字好方法,電子方便反而略過了這過程。

回覆樓主:

中文買詞典會較有用些。

retriever 發表於 18-5-14 12:26
你指中文字典?

用傳統字典。中華書局有本不大,無記錯有埋筆順。

謝謝提議。
家中有小學生適用的中文及英文實體辭典。但尤其英文,有不少字查不到,另外小朋友亦看不懂ipa 拼音。而且字典比較大本及厚,小朋友手腳不靈活,查一個字可能用上5-10分鐘。想請教一下大家的安排

keep-calm 發表於 18-5-14 13:38
謝謝提議。
家中有小學生適用的中文及英文實體辭典。但尤其英文,有不少字查不到,另外小朋友亦看不懂ipa  ...

字典無必要帶出街。家內搵本勁D 亦可以。

10-15 分係查中文字?

其實查查下就會快,留意,結果唔重要,學習過程先重要。

我細路有野唔識,我都係叫佢查字典,特別中文,因為我驚自己都寫錯。最重要係佢自己學識負責任。

我初小個仔肯主動查實體字/詞典, 因為佢覺得查字典好好玩. 有時會睇埋其他字.  學校都會教幾堂查字典.  

高小的仔一定用手機, 因為冇耐性, 好多查不到, 如查國語的D拚音上網快又有聲.

HaYi 發表於 18-5-14 14:51
我初小個仔肯主動查實體字/詞典, 因為佢覺得查字典好好玩. 有時會睇埋其他字.  學校都會教幾堂查字典.  

...

謝謝分享。因小朋友年紀尚小,作為家長,心態上想盡可能延遲其初接觸電話的時間。
明白使用傳統實體辭典的好處,但讀音方面可以如何補足?尤其小孩未掌握音標,在職父母亦未必有時間在旁指導。望集思廣益

keep-calm 發表於 18-5-14 15:49
謝謝分享。因小朋友年紀尚小,作為家長,心態上想盡可能延遲其初接觸電話的時間。
明白使用傳統實體辭典的 ...

我細個仔我基本上吾俾自己睇tel,pc. 佢要我回家先可以用,但無疑pc /tel 有語音是方便好多,而家對電子野我都是拖得就拖咋

HaYi 發表於 18-5-14 14:51

...

佢有手機姐。快慢都係比較。

佢無手機,都要查字典啦。
‹ 上一主題|下一主題