用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛搬到將軍澳,想為小一的兒子選學校重讀 ...
樓主: hallo1234
go

剛搬到將軍澳,想為小一的兒子選學校重讀 [複製鏈接]

apple~y 發表於 18-5-15 13:19
呢間係對sen有充足支援但以我所知幾年前功課都多,中英默範圍都唔小唔好諗住入去係hea讀
有科佛學要考

係,其實好多所謂融合學校係老師較包容及有支援。但課程並沒有淺。有D還比一般深,要了解先。

Munma 發表於 18-5-15 13:10
播道係Happy School,但近年係大熱之選,唔係咁易考入
係! 播道唔易考入,但唔知點解係BK講到寫下信就Reject都會收,咁我都唔排除有個別例子,但其實好多寫左信都唔收冇上來講,可能咁樣給人錯覺易入啦!(個人感受,不喜勿插)

assado 發表於 18-5-14 19:42
佛教小學好似吾多得。
除了鄧顯中學。

鄧記應該係道教。

醒目開學勳章 王國長老

waiwaileung1 發表於 18-5-15 15:27
係! 播道唔易考入,但唔知點解係BK講到寫下信就Reject都會收,咁我都唔排除有個別例子,但其實好多寫左信都 ...

親戚真人經驗
唔講太詳細了,總之播道係有好多方法申請,包括識教會人士,包括接受狂迷式叩門,包括抽獎放榜後至新申請
我親戚係其中一款,見證其他兩款

公唔公平就難講,但真係發生ed 。所以可能規規矩矩申請嘅會覺得好震驚(唔易入係事實,但有其他方法......咁囉)

Charlotte_mom 發表於 18-5-16 09:25
親戚真人經驗
唔講太詳細了,總之播道係有好多方法申請,包括識教會人士,包括接受狂迷式叩門,包括抽獎放 ...

播道校長點收人,我覺得係估佢唔到。上述你說的三種方法,我和我朋友都有做過,但佢都係唔收,收人方式可能真係有好多種。 我只不過想說出唔好易為播道易入,寫信就收,校長係看誠意,但都不一定狂寫信就收。總之,人哋咁做得,晤代表你咁做都得,相反亦然。當然,好想入播道都要試下,但是否一定得就不是必然,否則充滿希望的話,唔得時会可能好失望。

waiwaileung1 發表於 18-5-16 10:48
播道校長點收人,我覺得係估佢唔到。上述你說的三種方法,我和我朋友都有做過,但佢都係唔收,收人方式可 ...

基本近年出生率高,因為demand高,所有學校都有競争和難入,但並不表示間學校好。

lulumelody 發表於 18-5-16 15:32
基本近年出生率高,因為demand高,所有學校都有競争和難入,但並不表示間學校好。
...
咁好唔好,每人心中把尺都唔同。

lulumelody 發表於 18-5-16 15:32
...
家長唔係傻嘅, 一間又要俾錢, 又唔好嘅學校, 邊個會考/讀?! 當然, 每人把尺都唔同. 一間學校嘅優點, 係咪大到足以令你俾錢去讀, 又係另一回事!

ok3 發表於 18-5-17 14:58
家長唔係傻嘅, 一間又要俾錢, 又唔好嘅學校, 邊個會考/讀?! 當然, 每人把尺都唔同. 一間學校嘅優點, 係咪大 ...
有啲人就永遠都係話自己讀緊果間係最好...亦有啲人成日認為隔離飯香..

HK-MAN 發表於 18-5-17 16:30
有啲人就永遠都係話自己讀緊果間係最好...亦有啲人成日認為隔離飯香.. ...

多謝各位家長既意見,呢排搵左幾間,可能見係重讀,一般語氣都唔多好,反而朋友介紹果間黃藻森感覺唔錯,仲話3/6有個開放日,可以帶埋小朋友去觀下課睇下學校環境,加上上面普遍對呢間學校評價唔錯,我都想試一試,睇下去完開放日點,希望都適合囝囝。

hallo1234 發表於 18-5-21 18:43
多謝各位家長既意見,呢排搵左幾間,可能見係重讀,一般語氣都唔多好,反而朋友介紹果間黃藻森感覺唔錯,仲 ...

可以同時向學校了解插班小二,雖然你似乎傾向讓小朋友重讀,但小一課程一般小朋友也應可應付,可能只是現讀學校要求太高,轉一間正常進度的學校,小朋友可能跟得上呢!我有朋友的孩子在名小讀小一時科科唔合格,仲要係距離合格好遠,小二插班普通地區二三缐小學,是完全跟到的啊

多謝各位家長既意見,呢排搵左幾間,可能見係重讀,一般語氣都唔多好,反而朋友介紹果間黃藻森感覺唔錯,仲 ...

您可以睇下基德,呢間老師都比較包容唔同類型既小朋友。

小一課程吾深, 不用考慮重讀小一, 直接找P2 插班。

多謝各位家長既意見,呢排搵左幾間,可能見係重讀,一般語氣都唔多好.
一般都係咁 ,我遇過面試老師即時黑面 tim
若果現時是細B,仲可以spin 下,打好基礎云云。otherwise,真要看看root cause 對症下藥,重讀一年未必有大幫助

好正常語氣麻麻....都未派位,校務處既人跟本好難答到你...若你問插小2,我相信好好多....

waiwaileung1 發表於 18-5-15 15:27
係! 播道唔易考入,但唔知點解係BK講到寫下信就Reject都會收,咁我都唔排除有個別例子,但其實好多寫左信都 ...

小兒當年是直接收reject信的(waiting 都没有),收reject信後直至大抽獎,期間甚麽都沒有做過。例如沒有寫過求位信等等。

大抽獎後只寫了一封信求多給一次投考/接見機會,交信後幾天就收到取錄電話了,連見面都不用!

sealteam6 發表於 18-5-23 11:46
小兒當年是直接收reject信的(waiting 都没有),收reject信後直至大抽獎,期間甚麽都沒有做過。例如 ...
想請問你是否這兩三年發生的事嗎? 大抽獎後我和我朋友都寫了很多封求位信,但沒有收我們喎!你說大抽獎後只寫了一封信求多給一次投考/接見機會,咁我又沒有這樣寫叫他給多一次接見機會。

waiwaileung1 發表於 18-5-23 13:36
想請問你是否這兩三年發生的事嗎? 大抽獎後我和我朋友都寫了很多封求位信,但沒有收我們喎!你說大抽獎後只 ...
5年前了。

sealteam6 發表於 18-5-23 13:40
5年前了。
明白, 謝謝,我又知多D了! 這兩三年出世率較高,我想比以前難入了些。不過,就算是這兩三年我都聽過reject寫一兩封信都有收, 亦有waiting寫了信都唔收,所以我真係估唔到播道收人的準則。
‹ 上一主題|下一主題