用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四chem好弱,點樣可以幫到佢
go

中四chem好弱,點樣可以幫到佢 [複製鏈接]

醒目開學勳章

試過搵私補都唔得,解釋左佢都係唔明,特別係關於電子方面既問題,學校又唔俾佢drop,因為聽佢講學生個分真係要好低先會考慮俾drop,大家有無咩好提意?
   1    0    0    0

rebecca0113 發表於 18-5-13 11:48
試過搵私補都唔得,解釋左佢都係唔明,特別係關於電子方面既問題,學校又唔俾佢drop,因為聽佢講學生個分真 ...
問題反而係如果明明知道係弱,點解要修?

rebecca0113 發表於 18-5-13 11:48
試過搵私補都唔得,解釋左佢都係唔明,特別係關於電子方面既問題,學校又唔俾佢drop,因為聽佢講學生個分真 ...

有幾差?其他X是甚麼科?

考試要低分有幾難?唔温習考試交白卷咪得囉。但呢個係咪最好嘅選擇?

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-5-14 13:10
問題反而係如果明明知道係弱,點解要修?

佢中三時讀chem係ok,可能係未咁深,一上左中四佢就話其實係好難明白,好似現在教緊redox,係好抽象既概念,一時之間無辦法明白,再+上現在學校個老師唔多識教到佢明白,基本上成班上堂都話成舊雲

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 18-5-14 13:47
有幾差?其他X是甚麼科?

考試要低分有幾難?唔温習考試交白卷咪得囉。但呢個係咪最好嘅選擇?

佢收bio,econ同chem
唯獨chem攪唔掂,其他果2科都無問題

rebecca0113 發表於 18-5-14 15:15
佢中三時讀chem係ok,可能係未咁深,一上左中四佢就話其實係好難明白,好似現在教緊redox,係好抽象既概念, ...
講真,如果Reduction-oxidation reaction已經一舊雲,再深入啲咪如墮百里雲霧,更加找不到頭緒,也抓不住要領。

rebecca0113 發表於 18-5-14 15:16

佢收bio,econ同chem
Bio好多野要記,勤力已經成功咗一半。Econ喺DSE階段,其實比較淺,唔涉及複雜既數學概念,比較簡單,唔太難。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-5-14 15:38
講真,如果Reduction-oxidation reaction已經一舊雲,再深入啲咪如墮百里雲霧,更加找不到頭緒,也抓不住要 ...

咪係lor,我都唔知點先幫到佢    佢對呢科好灰

rebecca0113 發表於 18-5-14 15:47
咪係lor,我都唔知點先幫到佢    佢對呢科好灰

學校會唔會有另外一個教Chem嘅老師教第2班有補底堂,可以去join埋?

Redox reaction都搞唔掂又幾頭痛。

rebecca0113 發表於 18-5-14 15:15
佢中三時讀chem係ok,可能係未咁深,一上左中四佢就話其實係好難明白,好似現在教緊redox,係好抽象既概念, ...
Please check pm

醒目開學勳章

hugub 發表於 18-5-14 16:20
Please check pm

thx

LingChiBaBa 發表於 18-5-14 16:03
學校會唔會有另外一個教Chem嘅老師教第2班有補底堂,可以去join埋?

Redox reaction都搞唔掂又幾頭痛。 ...
氧化還原反應其實自己睇都應該明九成,同老師關係唔大。

‹ 上一主題|下一主題