用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2歲半女未識自行放手行及未識講野
go

[學校] 2歲半女未識自行放手行及未識講野 [複製鏈接]

如題,2歲半女女 ,發展整體遲緩
已排E及I位,今年9月收左傳統幼稚園k,但未識行,所以同學校講問可否轉n,
有私人排梗耀能協會,學認知等,
但想問下有冇咩物理治療係可以排得快d或者有咩方法令佢快d識行,
仲有講野方面只講到爹地,爺爺,姐姐,去街,其餘bb話,有冇治療師介紹?

一般係咪建議照返住傳統幼稚園先,等排到學位再轉?有冇小朋友都係我女女另個情況?
🙏🏻🙏🏻🙏🏻
   0    0    0    0

回覆樓主

請問評估時無建議S位嗎?S 位比較全面(有3T)

回覆樓主

你盡快去私人機構評估多次睇下比唔比你排s

shan14g 發表於 18-5-12 00:26
你盡快去私人機構評估多次睇下比唔比你排s

我估係咪排S位比較好,你是政府評估還是私人,我之前小朋友歲幾未識行,未識講,CAC都係話排S位,私人就話排E位,宜家3歲幾先排到今年入S。

回覆樓主

兩歲半未識放手行始乎唔止遲小小喎,有冇再和CAC傾過小朋友大肌肉問題。始終正常幼稚園好難要個姐姐或老師一路扶住小朋友上學上堂,會唔會S位比較合適呢?

Siuyan0528 發表於 18-5-11 16:01
已排E及I位,今年9月收左傳統幼稚園k,但未識行,所以同學校講問可否轉n, ...

我仔前年都係排E+I,都係未識行,派到I 位,但根本唔適合讀,所以我即打去cac 問幾時可以見醫生評估,好彩喺我要confirm 讀唔讀I 位之前見到,醫生都話要排e+s ,因為幼稚園冇可能會派一個專人幫妳照顧小朋友,所以妳快啲去評估見醫生改s位啦

pugpugyan 發表於 18-5-16 21:16
兩歲半未識放手行始乎唔止遲小小喎,有冇再和CAC傾過小朋友大肌肉問題。始終正常幼稚園好難要個姐姐或老師 ...
應該排S位。我仔兩歲半未識双腳跳。手指冇乜力開唔夾同用不到教剪等。都已經係大小肌發現遲緩要ot train了!

以囡囡的能力,入S位是!最佳的幫助,若入讀幼稚園,便要額外找3T的協助,否則浪費了黃金學習機會,要三思啊!

Siuyan0528 發表於 18-5-11 16:01
已排E及I位,今年9月收左傳統幼稚園k,但未識行,所以同學校講問可否轉n, ...

有冇驗過 dna 又或者其他野,我女的同學仔有你類似的症狀,最後診斷係身體缺乏又銅,令到小朋友的腦部發展唔究全面,所以先會行到仆街咁

回覆 kiki_kittyhk 的帖子

其實行得唔好有好多原因留番比專業人士去搵點解啦
btw 應該睇職業治療,因為行得唔好可能係感覺統合出事
比佢地做個detail assessment好D

yumi.aa 發表於 18-10-12 14:39
回覆 kiki_kittyhk 的帖子

其實行得唔好有好多原因留番比專業人士去搵點解啦

不過通常職業治療同物理治療一齊雙管齊下。
醫院系統底下, 行路步姿多由物理治療師評估, 但職業治療師嘅評估亦不容忽視。

大家各自有不同嘅關注,小朋友嘅問題好少只有單一因素引致。

‹ 上一主題|下一主題