用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教點揀!北角蘇浙本地課程pm VS 藍田金麗pm ...
go

請教點揀!北角蘇浙本地課程pm VS 藍田金麗pm [複製鏈接]

小朋友細b(9月),家住九龍東
N無人士
升小想叩門津小,或直資

請指教點揀!

0    0    0    0

金麗

lokkayung 發表於 18-5-12 03:53
金麗

請問點解?

maggie-tmK 發表於 18-5-10 16:58
小朋友細b(9月),家住九龍東
N無人士
升小想叩門津小,或直資

我會揀蘇浙,佢最大優點係佢嘅國語連你外補都補唔到嘅級數。如果你小學係普教中,佢一定夠用。同埋佢有私小做後備,叩門考直資更安心。

keith_ccc 發表於 18-5-12 18:36
我會揀蘇浙,佢最大優點係佢嘅國語連你外補都補唔到嘅級數。如果你小學係普教中,佢一定夠用。同埋佢有私 ...

請問而家大部分小學係普教中,定母語教學多啲呢?
另外,請問蘇浙係咪會放棄普通話跟唔上的學生?係就好擔心,令人卻步⋯

回覆 maggie-tmK 的帖子

我囝讀緊蘇浙,喺屋企都係用粵語溝通,佢國語so far 都ok wor. 所以媽媽唔使擔心跟唔上,俾啲信心小朋友。

KD_BB 發表於 18-5-13 11:49

我囝讀緊蘇浙,喺屋企都係用粵語溝通,佢國語so far 都ok wor. 所以媽媽唔使擔心 ...
請問你小朋友讀緊k1,即唔收學卷個一屆嗎?
想知道同收學卷時期有什麼不同?

謝謝你!

Penipony 發表於 18-5-13 18:25
請問你小朋友讀緊k1,即唔收學卷個一屆嗎?
想知道同收學卷時期有什麼不同?
你見呢度最多人問呢個問題,但咁來都無人敢答就估到答案啦!

回覆 Penipony 的帖子

我囝係最後一屆有學券. 如果要比較有學券同無學券, 咁要有人同時讀過呢兩樣先知哦.
又或者有學券的家長講下佢地的睇法, 無學券的家長又講下, 咁先比較到啊

KD_BB 發表於 18-5-15 10:16

我囝係最後一屆有學券. 如果要比較有學券同無學券, 咁要有人同時讀過呢兩樣先知哦.
有學卷情形係點我知,但無學卷係點就好似無人分享...
有學卷時期,剩係佢個語境已經超值(純本人意見)但係無學卷後又點呢?未有答案⋯⋯

KD_BB 發表於 18-5-15 10:16

我想知有學卷時係點多d, 例如k1 , k2, k3會教咩, 係咪好淺?
我諗無學卷後應該會深過之前, 話哂收家長錢, 唔係仲衰過俾學卷個時呀

回覆 bearbearlove 的帖子

K2 英文功課仲係 26個字母大細楷, 每次一個字母.數學, 就寫數字, 1, 2, 3..... 一, 二, 三....
中文, K2 初初仲係寫緊筆劃, 突然間寫詞, 不過唔算好深.
整體來講, 唔算深.

KD_BB 發表於 18-6-1 17:24
回覆 bearbearlove 的帖子

K2 英文功課仲係 26個字母大細楷, 每次一個字母.數學, 就寫數字, 1, 2, 3.....  ...

k3會造句嗎?
其實都真係好淺,比津幼更淺,咁小朋要外補英文或者咩科嗎?
課程太淺,家長要放好多心血去幫小朋友追返學術⋯
我可唔可以話⋯揀蘇幼就好似揀左語境,唔要學術?

上左K3, so far 有一句功課要口頭造句.英文功課寫單詞, 喺學校就教phonic. 中文功課繼續寫詞語. 我唔知 K3 小朋友的學術應該去到邊個 level, 所以唔知點樣追返學術.
至於話揀左語境, 放棄學術, 咁又誇張得制. 畢竟依家讀得3年, 我仔普通話又唔係好勁, 不過我仔係慢熱型, 喺學校都好定/怕羞, 所以學語言可能相對慢左. 但無可厚非, 普通話係一個bonus.  

KD_BB 發表於 18-10-16 09:39

上左K3, so far 有一句功課要口頭造句.英文功課寫單詞, 喺學校就教phonic. 中文功 ...

咁英文程度得唔得呀?
與外國人溝通,聽講應該可以?讀書認字又如何?

你地無外補,諗住蘇幼+大抽獎?

maggie-tmK 發表於 18-10-16 09:49
咁英文程度得唔得呀?
與外國人溝通,聽講應該可以?讀書認字又如何?
其實都要睇家長比小朋友乜嘢... 我女係英文好過中文,佢prefer英文多過中文,但係亦有同學仔抗拒英文⋯⋯⋯⋯始終每日net最多都係1小時,只靠學校未必夠。 我小朋友有外補,最重要係想佢對住外國人唔驚,要夠膽講。 我本身ftm有時間同小朋友讀書同埋學術上幫一幫佢,所以佢係學校一向表現好好,老師亦有話佢程度一路上小學都無問題。

Penipony 發表於 18-10-16 10:02
其實都要睇家長比小朋友乜嘢... 我女係英文好過中文,佢prefer英文多過中文,但係亦有同學仔抗拒英文⋯⋯⋯ ...

都係KCS Local Stream?
你地外補啲咩呀?

maggie-tmK 發表於 18-10-16 17:04
都係KCS Local Stream?
你地外補啲咩呀?
學卷時代,已畢業了,k2讀過Cambridge但無考過試。
‹ 上一主題|下一主題