用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?
go

請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?   [複製鏈接]

如題,謝謝。
   12    0    0    0

回覆樓主:

IQ Test 13O 或以上被稱為資優。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

Thanks ! 我小朋友做完, 那麼報小學時需要告訴老師知嗎?定還是現在大部分小朋友都以上,這個分數只係自己需要知道作為參考呢?
我見有其他家長話如果唔係好高好高分就不如唔好講比老師知。

lovely_meloci 發表於 18-5-10 17:10

Thanks ! 我小朋友做完中大評估係130以上,那麼報小學時需要告訴老師知嗎?定還是現 ...
小朋友係唔係睇落正正常常?如果係就俾;如果有其他問題,例如有情緒或者其他問題,最好唔好俾。

lovely_meloci 發表於 18-5-10 17:10

Thanks ! 我小朋友做完中大評估係130以上,那麼報小學時需要告訴老師知嗎?定還是現 ...

同學多大做的? 如果6歲前做的REPORT 用來報小學, 一般不具參考價值的。

回覆 Anniemun 的帖子
Deleted

回覆 王家爸爸 的帖子

正常的

lovely_meloci 發表於 18-5-11 15:57
回覆 王家爸爸 的帖子

正常的
如果係正式既報告,應該有講confidence interval。真實既IQ值,好睇confidence interval係幾多。如果confidence interval大,例如誇張啲既40(實際唔會咁大),IQ130既最低可能IQ值係90。所以需要睇清楚個報告先決定俾唔俾。

Anniemun 發表於 18-5-11 13:26
同學多大做的? 如果6歲前做的REPORT 用來報小學, 一般不具參考價值的。
又唔會無參考價值,只係準確度更低。

lovely_meloci 發表於 18-5-11 15:56
回覆 Anniemun 的帖子

未夠6歲。個心理博士幫我小朋友做評估時,話未夠6歲的assessment 嚟緊都好快會被列 ...

咁考直,私小學時試下交囉。派位學校應該唔關事,除非叩門階段!

如果份report冇夾住D情緒問題, 咁考直/私不妨一并附上。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 18-5-11 16:22
如果係正式既報告,應該有講confidence interval。真實既IQ值,好睇confidence interval係幾多。如果confid ...

如果係CI 係95%, 152-163?我應怎樣理解?謝謝?

LSKLTK 發表於 18-5-12 11:19
如果係CI 係95%, 152-163?我應怎樣理解?謝謝?
152同163係根據95%CI同158計算出來既,即係嗰小朋友最低都應該有152,最高可能係163。小朋友係超級聰明人。

王家爸爸 發表於 18-5-12 14:52
152同163係根據95%CI同158計算出來既,即係嗰小朋友最低都應該有152,最高可能係163。小朋友係超級聰明人 ...

唔該曬!想問有些CI Range 係單位數,上述個係雙位數,是否準確性相對低些?唔好意思,當年statistics 唔合格

LSKLTK 發表於 18-5-12 18:13
唔該曬!想問有些CI Range 係單位數,上述個係雙位數,是否準確性相對低些?唔好意思,當年statistics 唔 ...
其實都係統計野,最重要係知道最低係幾多,如果最低都有130,咁就係真正資優。

回覆樓主:

如果做的評估,沒有分數,只是提供韋氏的 %ile。
如何知道是不是 130以上?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Thanks ! 我小朋友做完中大評估係130以上,那麼報小學時需要告訴老師知嗎?定還是現在大部分小朋友都130以上,這個分數只係自己需要知道作為參考呢?
我見有其他家長話如果唔係好高好高分就不如唔好講比老師知

回應你話係咪大部份哂小朋友都130以上
by definition, IQ score >129佔人口少於3%,你可以google 相關資料,我搵到其中一份係話>129 係 1 in 40.

以上數據係講緊用WISC IV,有香港常規參考值,因為如果你同一個"分數",响香港同其實地區做,會得出唔同嘅IQ score

一般情況,無乜問題都唔會同學校講,而報學校時,小心被label為麻煩份子!都係唔講好d...
除非score好高,可能章部份名校會睇 (有case係叩門交評估報告,收咗)

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

winy629 發表於 18-5-13 00:25
如果做的評估,沒有分數,只是提供韋氏的 %ile。
如何知道是不是 130以上?
...

上網search,會搵到

我隨便search
  • IQ scores of 120-129 represent the 90th-98th percentiles
  • IQ scores of 130-135 represent approximately 98th – 99th percentiles
  • IQ scores of 136-140 represent approximately 98th – 99th percentiles
  • IQ scores of 141+ represent the 99th percentile

王家爸爸    發表於 18-5-15 17:17
恐龍家

‹ 上一主題|下一主題