用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 184人非持港身分證報考DSE 整體考生人數跌至約5.9萬 ...
樓主: crazyhippo
go

184人非持港身分證報考DSE 整體考生人數跌至約5.9萬   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-5-10 12:25
您嘅回覆係建基於之前網友所講嘅fact,但呢個帖又有另一個fact,究竟邊個fact先至係真,要先搞清楚先至有g ...
呢個帖其實有咩fact呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JUPAS同NON-JUPAS既學額比例, 就算所謂整體比例係8:2, 個別科目既差異可以好大

如果睇番我之前搵番出嚟既歷史文獻, 8大部份科目收NON-JUPAS學生比例係接近0%, 但反之熱門科目既NON-JUPAS收生比例又可以超過50% (如醫科) ......

EDB連指引都唔願發去保障考DSE既本地學生, 不如索性放棄唔好再攪DSE同JUPAS啦!

Arabellahk    發表於 18-5-10 14:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-10 14:33
考DSE要跟非聯招係明報自己"理解", 唔係EDB既正式回應.

咁寫法只係証明咗明報既人對本地學制幾咁無知.

政府講既野好多時中文囉5**都未必睇得明。

2jkidsfather    發表於 18-5-10 16:48

hkpapa852 發表於 18-5-10 14:48
JUPAS同NON-JUPAS既學額比例, 就算所謂整體比例係8:2, 個別科目既差異可以好大

如果睇番我之前搵番出嚟既 ...

就算保障到大學學位都保障唔到將來嘅工作機會啦,最近又話要搞海外人才計劃,所以唯有好好裝備自己去面對挑戰。

Soundervolt 發表於 18-5-10 14:51
政府講既野好多時中文囉5**都未必睇得明。
咁即係點?
廢人講廢話?自己都唔知自己做緊乜?!

artroboy 發表於 18-5-10 15:02
咁即係點?
廢人講廢話?自己都唔知自己做緊乜?!
簡單D講, 你唔熟悉遊戲規則, 就好容易會俾EDB既官方答案耍走或者誤導你去亂講/諗嘢.

hkpapa852 發表於 18-5-10 16:21
簡單D講, 你唔熟悉遊戲規則, 就好容易會俾EDB既官方答案耍走或者誤導你去亂講/諗嘢.
...
我真係好唔熟,依家係瞎子摸象方式咁過緊橋⋯⋯

hkpapa852 發表於 18-5-10 14:33
考DSE要跟非聯招係明報自己"理解", 唔係EDB既正式回應.

咁寫法只係証明咗明報既人對本地學制幾咁無知.

EDB既官方回應:

非本地生聯招申請只會與其他非本地生的非聯招入學申請一併考慮

禁典解唔索性唔好俾非本地生以jupas申請?禁麻煩……加多句-定要有HKID先可以用jupas申請咪清楚乾淨~

Yanamami 發表於 18-5-10 16:35
EDB既官方回應:

其實我又真係諗唔到點樣可以一併考慮......

Non-JUPAS offer, 最早可以5月就有, 遲既都係6/7月就有

DSE成績要7月先出, JUPAS offer要8月先公佈, 點可以做到一併考慮?

poonseelai 發表於 18-5-10 09:03
近日創科局建議吸引海外人才,master 畢業無須工作經驗,在港讀master 內地生咁多,計唔計? ...

其實大部分讀 taught program 的學生 ,根本冇乜料到,對創科沒有多大意義,因為一年時間,隨時深入程度,不及學士學位!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-5-10 16:39
其實大部分讀 taught program 的學生 ,根本冇乜料到,對創科沒有多大意義,因為一年時間,隨時深入程度, ...

其實以我所認知, 目前香港既大學, 應該無乜科目/課程對創科係有幫助

不過其實創科唔需要理個位人仕既學歷背景, 反而要考慮個位人仕既"能力","經驗"同埋"視野"

Yanamami 發表於 18-5-10 16:35
EDB既官方回應:

以已往的經驗,就是漏咗波,現在正在補鑊中,左襟又襟,玩緊語言偽術!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 18-5-10 16:39
其實我又真係諗唔到點樣可以一併考慮......

Non-JUPAS offer, 最早可以5月就有, 遲既都係6/7月就有

越講越錯囉!

somoon 發表於 18-5-10 09:51
'支付他們所讀學位的所有成本' 係指average cost 定 marginal cost 先?

另一篇有關內地考生報考DSE既article,字面睇尼內地學生到香港讀書唔平喎。不過唔知呢編article又信唔信得過?

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/171012/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E4%BA%BA%E8%80%83dse%E5%8F%AF%E8%AE%80%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%AD%B8-%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80-%E9%9D%9E%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E7%94%9F%E4%B8%8D%E8%83%BD%E7%88%AD%E8%B3%87%E5%8A%A9%E5%AD%B8%E4%BD%8D

有傳媒報道指,有內地考生專程到港報考香港中學文憑考試,以申請入讀由教育資助委員會資助的學士學位課程。教育局晚上表示,非本地學生不會與本地學生競爭教資會的資助學額,資助大學只能以超額收生形式,收取非本地學生。

今日有網上傳媒報道,內地有不少收費高昂補習課程,教導內地生如何報考香港文憑試,更有導師保證學生能考入香港的大學。教育局回應指,現時8所教資會資助的大學,每年共提供1.5萬個一年級學士學位課程學額,而且全都用作取錄本地學生。
該局續稱,無論非本地生以哪一種考試成績報考本地大學,教資會資助的大學都只能以超額形式取錄這類學生,人數上限為資助學額的20%,而且全為非教資會資助學額。換言之,非本地學生不會與本地學生競爭教資會資助學額。
教育局又指,為確保不會以公帑補貼非本地生,所有非本地學生的學費都較本地生高,約為本地生的三至四倍。

根據考評局政策,文憑試考生不限於本地居民,即內地生確也可報考。財政司司長陳茂波在2月底公布的財政預算案,公布會為2019年所有文憑試考生代繳考試費,結果不少人在網上都聲稱要享這個福利,會以自修生資格報考,令明年的考生憂心他們「搞亂檔」,影響尤其是語文科口試表現,也可能拖低他們奪5*及至5**機會。教育局局長楊潤雄之後公布,修訂為只代學校考生繳交考試費,自修生無份,平息「恐慌」。

hkpapa852 發表於 18-5-10 16:41
其實以我所認知, 目前香港既大學, 應該無乜科目/課程對創科係有幫助

不過其實創科唔需要理個位人仕既學歷 ...

你第二段我同意!

識好多個初創公司老闆,不是個個有學位,只是一個點子,排除萬難,加少少運氣成大事!

我會咁睇,應該那些有政治影響力的大商會,跟政府講創科要外地人材,目標不是香港學生,是國內 cheap knowledge labours 。可惜這批人做幾多創科的項目及生意!

誠哥的 Horizon 做咁多創科項目,大家有冇聽過他投訴請唔到人。出唔起$,咪請唔到人!

hkpapa852 發表於 18-5-10 16:41

不過其實創科唔需要理個位人仕既學歷 ...

學士學位及碩士的真係冇乜太大幫助!

ANChan59 發表於 18-5-10 16:55
你第二段我同意!

識好多個初創公司老闆,不是個個有學位,只是一個點子,排除萬難,加少少運氣成大事!

關唔關國紅企業近來在港上市集資,需要引入人手?騰信、小米⋯⋯支付寶⋯⋯Etc .

artroboy 發表於 18-5-10 16:26
我真係好唔熟,依家係瞎子摸象方式咁過緊橋⋯⋯

你小朋友而家讀緊中學,都唔駛咁擔心嘅。現屆政府安排3萬蚊一年俾自資大學學位,俾人霸咗D資助大學學位,咪讀自資大學,扣咗3萬蚊學費差不多。有良心過老董當年叫人讀副學士(老實講我覺得無分別,現階段已經好難再呃人讀副學士),再過多幾年出生率高峰期考大學,自資大學學位都唔夠位。

依家大部分自資都大把學額。將來竟然唔夠位?香港真悲哀

LingChiBaBa 發表於 18-5-10 17:13
你小朋友而家讀緊中學,都唔駛咁擔心嘅。現屆政府安排3萬蚊一年俾自資大學學位,俾人霸咗D資助大學學位, ...
可能過幾年可能大灣會起幾間既⋯
‹ 上一主題|下一主題