用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 184人非持港身分證報考DSE 整體考生人數跌至約5.9萬 ...
樓主: crazyhippo
go

184人非持港身分證報考DSE 整體考生人數跌至約5.9萬   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 18-5-10 10:38
老董當年大力推動既副學位,係延遲失業率上升。

最弊仲係有唔少家長用自我感覺良好嘅鴕鳥心態,去配合老董呢個劃時代嘅副學位政策呢!

angiehouse 發表於 18-5-10 10:25
其實考生有咩好驚內地生上升,佗地學生用六年時間準備,又讀左十幾年英文,要担心真系反省下先
...
人家要來其實真係無得驚,國內每年高考近千萬個考生(2017年940萬), 當0.1%係尖子,當中有部分有興趣考dse, 都可能有影響,本地學生要加油

Soundervolt    發表於 18-5-10 10:49

poonseelai 發表於 18-5-10 10:48
人家要來其實真係無得驚,國內每年高考近千萬個考生(2017年940萬), 當0.1%係尖子,當中有部分有興趣考dse, ...

我只希望中文科唔好再整色整水。其他科我唔覺得港生尖子弱囉

人家要來其實真係無得驚,國內每年高考近千萬個考生(2017年940萬), 當0.1%係尖子,當中有部分有興趣考dse, ...

佢地尖子大把出路,未必有心來港讀,可以清華北大,有錢一定出國

回覆 angiehouse 的帖子

香港係踏腳石, 目標係出國, 因容易!

artroboy 發表於 18-5-10 10:43
好似八萬五?無提當自動消失?

無消失。

老董當年嘅「德政」- 副學士學位同強積金,為禍至今天。

LingChiBaBa 發表於 18-5-10 11:32
無消失。

老董當年嘅「德政」- 副學士學位同強積金,為禍至今天。
仲有醫療改革,醫保賺到笑。

artroboy 發表於 18-5-10 10:51
我只希望中文科唔好再整色整水。其他科我唔覺得港生尖子弱囉

在職場競爭時, 港產生搵工面試時真係比下去架! 港產生目光短視和知識領域狹窄係佢地的死因.  書本以外的野, 吾多知+吾多識或吾識!

artroboy 發表於 18-5-10 11:34
仲有醫療改革,醫保賺到笑。

佢賣埋個祖業唔慌唔賺到笑,難為D人仲當緊佢係好人。

artroboy    發表於 18-5-10 11:43

crazyhippo 發表於 18-5-10 11:41
在職場競爭時, 港產生搵工面試時真係比下去架! 港產生目光短視和知識領域狹窄係佢地的死因.  書本以外的野 ...

咁就要睇呢十幾年李羅董政府教改有幾到位啦

Soundervolt 發表於 18-5-10 10:18
呢個帖又話: 楊潤雄稱「非本地生」聯招入學申請,只會與其他非本地生非聯招入學申請一併考慮,校方不會把 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3614678&extra=page%3D1&page=3
印象中, 目前JUPAS好似沒有限制只有香港學生才能申請 (我未去核實), 條件只係以考DSE既成績就可以申請

其實考DSE唔係大問題, 可以經JUPAS取得學位先係一個問題

雖然非本地學生考到UGC Degree要俾多D學費, 同係屬另一條隊, 但因為佢地係考DSE可以經JUPAS直接取得學位, 其實一樣係攞咗本地學生JUPAS學位既quota.

本地學生JUPAS quota少咗, 合資格既本地學生, 亦只能轉戰去自資大學學位課程.

而且, 如果JUPAS已收咗一堆非本地學生, 其餘以國際試資格既學生, 可考取既學額又少咗..... 香港大學, 最後只會更加中國化, 國際化比例只會越嚟越低.

已向 JUPAS 確認, 非香港居民, 只要手持DSE成績, 一樣可以參加 JUPAS 去取得大學學位
即係香港DSE既學生, 除成績可能受人影響, 取得學位既機會, 一樣會受人影響

UGC 學額留俾香港學生既學額, 其實係有分JUPAS同Non-JUPAS, 但一直無規定比例係多少.
過往多年, JUPAS : Non-JUPAS 比例 都係 8X% : 1X%

暫時只有幾年前既"歷史文獻", 可以去睇吓: http://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/panels/ed/papers/ed0210cb4-362-3-c.pdf 5. "....基於收生自主,政府或教資會並沒有要求院校預設經聯招或非聯招途徑錄取本地學生的比率。然而, 我們得悉有個別院校對於經非聯招途徑錄取的本地學生自行設定收生上限指引。....

近幾年都再找不到相關統計..... 相信好大機會, JUPAS 同 Non-JUPAS, 目前已經去到 80%:20%

您嘅回覆係建基於之前網友所講嘅fact,但呢個帖又有另一個fact,究竟邊個fact先至係真,要先搞清楚先至有ground去繼續討論。

李大人 發表於 18-5-10 12:31
人地講左15000個資助學額,即有身份證本地生用曬呢批,無身份證㸃樣插入呢15000個政府資助學額???唉,唔 ...

人地講左高鐵好快好方便,(去北京比搭飛機用多一倍時間,價錢差不多,你住市區好近西九站,而家有18個城市可買票直達,其他可在可直達的高鐵站轉車及買票,將來可以去到歐州,行李就唔好攞咁重,車廂無地方擺,)無一地兩檢咪降低咗效率囉???唉,唔明永遠唔會明,只會盲反對,慘

一句解釋晒:「回歸後特區政府對香港市民無誠信!」

李大人 發表於 18-5-10 13:53
全球,有那一個政府有誠信????
你真係好鬼正

李大人 發表於 18-5-10 13:53
全球,有那一個政府有誠信????

其他政府關我甚麽事?

我祇是說,特區政府的語言偽術已經受夠了,香港人要學精一點,正如Soundervolt話,搞清楚先。

crazyhippo 發表於 18-5-9 23:39
一年一度的中學文憑試(DSE),是本地生入讀大學途徑之一。早前有報道指,內地高考大軍覬覦香港大學及文憑 ...

明報內容太空泛, 而且資料唔多準確.

最後都係要睇番立法會既會議記錄比較準確.

https://www.info.gov.hk/gia/general/201805/09/P2018050900568.htm

再細心睇番EDB個回應, 似乎重點係呢句:

教資會資助大學一直採取適當措施以確保本地生的入學機會不會因非本地生的聯招申請而受任何影響。簡單而言,非本地生的聯招入學申請只會與其他非本地生的非聯招入學申請一併考慮

如大學決定取錄一名透過聯招申請入學的非本地生,校方不會把該申請人計算在有關教資會資助課程在聯招下招收本地學生的學額內。因此,非本地學生不會與本地學生競爭教資會資助學額。

1. 咩叫"適當措施"?

2. 不過呢句又好似簡接回應咗我既問題:

如大學決定取錄一名透過聯招申請入學的非本地生,校方不會把該申請人計算在有關教資會資助課程在聯招下招收本地學生的學額內

不過, 呢個安排到底係大學自決, 定係EDB規定呢? 如果唔係規定, 咁大學又是否一定要跟?
    仲有, 文中有呢一個叫法:
教資會資助課程在聯招下招收本地學生的學額
    咁係咪有 "
教資會資助課程在聯招下招收非本地學生的學額"?

3. 非本地生聯招申請只會與其他非本地生的非聯招入學申請一併考慮?

非聯招收生結果, 一向早於聯招結果公佈, 點一併考慮?

如果某課程已係非聯招時已收足20%非本地學生, 咁用聯招申請個班非本地學生咪即係俾人搵笨?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 18-5-10 00:17
考DSE但又係要跟Non-JUPAS條隊,考嚟都冇乜著數~

考DSE要跟非聯招係明報自己"理解", 唔係EDB既正式回應.

咁寫法只係証明咗明報既人對本地學制幾咁無知.

EDB既官方回應:

非本地生聯招申請只會與其他非本地生的非聯招入學申請一併考慮

不過呢個回應好有趣..... 亦好有問題

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔駛尖子, 只要個班唔係嘍囉, 而係攞到2X-3X分既, 都可以影響大局

国內0.1%學生, 己經有一萬人, 佔去近年考DSE 10%以上既人數

‹ 上一主題|下一主題