用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 184人非持港身分證報考DSE 整體考生人數跌至約5.9萬 ...
樓主: crazyhippo
go

184人非持港身分證報考DSE 整體考生人數跌至約5.9萬   [複製鏈接]

.....

Soundervolt 發表於 18-5-10 08:46
就算拉高咗條Curve,兩粒星都係去咗隔離條隊,可能對一心想做狀元嘅本地學生有輕微影響,只要彼此唔係同一條隊,JUPAS收本地生學額始終不會受影響。不過就算入到大學,將來出社會工作一樣要同唔少國內尖子競爭,香港學生可以做嘅係唯有自强。BTW,阿仔學校都有身份証冇三粒星嘅法國裔學生考DSE。所以非本地生未必一定係祖國人。

絕對影響大家仔女讀大學 - 資助及自資學位有非常大的影響.

詳細睇以下的帖:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3614678&page=10&extra=#pid46475386
教育局局長楊潤雄的書面答覆, 無回應問題 "各資助大學現時有否就各課程訂定非本地學生人數佔學生總人數的比例設定上限;當局會否與教資會檢討有關安排" , 即是如 hkpapa852 所料, 大學學科非本地學生人數佔學生總人數的比例無上限, 完全證實咗 hkpapa852 所提出嘅擔心及憂慮: >>> 本地生用DSE成績經聯招途徑入唔到心儀/熱門大學學科而要去讀自資學位課程<<<<< 呢樣野就影響廣大嘅大家仔女讀資助/自資學位嘅前途及家庭經濟負擔了.

# 54 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3614678&extra=&page=3
非香港學生只要考DSE就可以透過JUPAS取得UGC學位, 對香港學生有咩影響呢?
其實整體香港學生可以取得既整體UGC學額係"無影響"
無影響? 咁嘈嚟做乜?
等我用我擅長既數字俾D資料大家睇吓:
假設某一年度, UGC 留俾香港學生既學額有 15000, 按照要求, UGC 可收取額外20%既非香港學生. 另外, UGC每年只配予 JUPAS 和 Non-JUPAS 既學頧, 係大約4:1, 所以:

(A) UGC JUPAS 學額: 12000 (只給DSE考生)
(B) UGC Non-JUPAS 學額: 3000
(C) UGC非香港學生學額: 3000

如果 JUPAS 取得學額中, 有 150個係非香港人, 即香港學生只能透過JUPAS分到 11850 個UGC學額 [ 即 (A) 類 ], 香港既DSE考生, 將會失去了150個UGC 學額

因為個 150 個學生係非香港居民, 所以佢地既學額, 會計入 (C) 類

問題出現了, JUPAS 少咗香港學生取得香港人既UGC學額, 咁餘下既學額會如何分配呢? 相信好大機會, 大學都撥去用作 Non-JUPAS 收取本地學生.

假如有150個非香港人以DSE成績取得JUPAS學額, 結果:

香港DSE考生可取得既JUPAS學額: -150
香港學生以Non-JUPAS可取得既學額: +150

簡單一句, 即是考 DSE 既香港學生, 入大學既機會低咗, 以非DSE成績考大學既香港學生, 入大學既機會高咗.

咁EDB其實係咪鼓勵大家, 唔好去考DSE, 應該擁抱海外學制, 以非DSE資格入大學呢? 叫大家放棄自家制定既DSE?

另一問題, 以DSE成績透過JUPAS取得UGC學額既人, 用去了(C)類既學額, 咁其餘以IBDP, GCE-AL等資歷來報考既學外學生, 機會又低了....... 到時, 香港既大學, 離"國際化"恐伯只會越嚟越遠, 離"國化"就越嚟越近.

香港大部份學生, 其實都係要透過考DSE和參加JUPAS去取得大學學位, 但似乎香港既教育部門, 完全沒有為佢地自己制定既學制既學生, 提供完善既升學保障.

需要應考DSE透過JUPAS入本地大學既家長, 要有心理準備可能面臨既衝擊 (是否杞人憂天?)

.....

somoon 發表於 18-5-10 09:51
'支付他們所讀學位的所有成本' 係指average cost 定 marginal cost 先?
Good question! 但你既意見係用邊個?

Yanamami 發表於 18-5-10 09:46
会唔会少左-粒星,可能就無得讀医……
絕對會

.....

Soundervolt 發表於 18-5-10 09:39
宜家唔少有上進心嘅傳統英文中學,特別係有直屬小學嘅傳統名校對待中文課已經今時唔同往日。
...
對待同能力問題都可以影響成績。我睇咗一d DSE 中文精讀,無咁上下時間好難,比心機讀合格唔難,高分一定好難,人地大陸生係日讀夜讀,平時用語來的。
文言文反而影響不大。

b3410 發表於 18-5-10 08:14
係,對準備摘星同學影響大。其他同學影響不大
錯, 絕對有影響, 大家仔女未來係香港讀大學自求多福了, refer to 樓上 #22

somoon 發表於 18-5-10 09:59
唔知呀!因為政府經常語言偽術,所以……
一百年前有偽滿州,一百年後有偽港英。

小時了了 發表於 18-5-10 09:52
絕對影響大家仔女讀大學 - 資助及自資學位有非常大的影響.

詳細睇以下的帖:

呢個帖又話: 楊潤雄稱「非本地生」聯招入學申請,只會與其他非本地生非聯招入學申請一併考慮,校方不會把有關申請人,計算在本地學生學額內。

(A) UGC JUPAS 學額: 12000 (只給DSE考生)

學額係實數,12000個循JUPAS本地學額不變,睇尼就算考DSE內地人搶來都係B同C既學額
究竟邊句真架?? 下次楊潤雄真係要認真回覆EK家長既查詢,尤其係HKpapa.

.....

crazyhippo 發表於 18-5-9 23:39
一年一度的中學文憑試(DSE),是本地生入讀大學途徑之一。早前有報道指,內地高考大軍覬覦香港大學及文憑 ...

其實考生有咩好驚內地生上升,佗地學生用六年時間準備,又讀左十幾年英文,要担心真系反省下先

sell2japan    發表於 18-5-10 15:54

Soundervolt 發表於 18-5-10 10:18
呢個帖又話: 楊潤雄稱「非本地生」聯招入學申請,只會與其他非本地生非聯招入學申請一併考慮,校方不會把 ...
Hkpapa

一到大數據分析,真係要多謝佢既照妖鏡,唔照唔知咁多牛鬼蛇神。

Soundervolt 發表於 18-5-10 10:18
呢個帖又話: 楊潤雄稱「非本地生」聯招入學申請,只會與其他非本地生非聯招入學申請一併考慮,校方不會把有關申請人,計算在本地學生學額內。

學額係實數,12000個循JUPAS本地生學額不變,睇尼就算考DSE內地人搶來搶都係B同C既學額
下次楊潤雄真係要認真回覆EK家長既查詢,尤其係HKpapa.

唔係喎, 我理解 HKpapa 條數 (A) 都有影嚮喎, 唔係咩?

HKpapa 條數係咁計喎:
如果 JUPAS 取得學額中, 有 150個係非香港人, 即香港學生只能透過JUPAS分到 11850 個UGC學額 [ 即 (A) 類 ], 香港既DSE考生, 將會失去了150個UGC 學額

因為個 150 個學生係非香港居民, 所以佢地既學額, 會計入 (C) 類

問題出現了, JUPAS 少咗香港學生取得香港人既UGC學額, 咁餘下既學額會如何分配呢? 相信好大機會, 大學都撥去用作 Non-JUPAS 收取本地學生.

假如有150個非香港人以DSE成績取得JUPAS學額, 結果:

香港DSE考生可取得既JUPAS學額 (A): -150
香港學生以Non-JUPAS可取得既學額 (B): +150

小時了了 發表於 18-5-10 10:30
唔係喎, 我理解 HKpapa 條數 (A) 都有影嚮喎, 唔係咩?

HKpapa 條數係咁計喎:
有請 楊潤雄 vs HKpapa852!

crazyhippo    發表於 18-5-10 10:45

angiehouse 發表於 18-5-10 10:25
其實考生有咩好驚內地生上升,佗地學生用六年時間準備,又讀左十幾年英文,要担心真系反省下先
...

我覺得最要反醒既係將自己仔女送往intl school , 又位於象牙塔指手劃腳,朝令夕改既政教局。一次又一次送學生去做白老鼠既高官大人們。。
老董當年大力推動既副學位,依家又淪為三不像垃圾。

artroboy 發表於 18-5-10 10:29
Hkpapa

一到大數據分析,真係要多謝佢既照妖鏡,唔照唔知咁多牛鬼蛇神。
世情嘅野, 有時唔知好過知, 大智若愚會過得快活及開心啲

小時了了 發表於 18-5-10 10:33
世情嘅野, 有時唔知好過舍, 大智若愚會過得快活及開心啲
兩睇,我喜歡真相越辯越明,好過果種一生被人愚用完仲當人係寶咁供奉。

artroboy 發表於 18-5-10 10:33
我覺得最要反醒既係將自己仔女送往intl school , 又位於象牙塔指手劃腳,朝令夕改既政教局。一次又一次送 ...

老董當年大力推動既副學位,係延遲失業率上升。

LingChiBaBa 發表於 18-5-10 10:38
老董當年大力推動既副學位,係延遲失業率上升。

好似八萬五?無提當自動消失?
‹ 上一主題|下一主題