用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區 vs 葵青區
go

中西區 vs 葵青區

請問中西區既banding係咪高過葵青區?

如果小學係中西區讀,升中轉返葵青區,一般情況係跌banding定升banding? 謝謝各位!!!

cutieringo 發表於 18-5-9 15:54

如果小學係中西區讀,升中轉返葵青區,一般情況係跌banding定升bandin ...
大部分情況會唔變,邊緣人會升。

中西區多強校,邊緣人按道理是會升 banding。

cutieringo 發表於 18-5-9 15:54

如果小學係中西區讀,升中轉返葵青區,一般情況係跌banding定升bandin ...

但係中西英中位多過葵青

回覆 jojoplanet 的帖子

Band 2 人、中西區仔仔葵青好過中西區。

1998Ruby1998 發表於 18-5-9 18:13

其實中西區有幾多間強校?~~~

mcl203 發表於 18-5-9 21:09

九間
英皇,聖提女子,聖保羅男女,英華女,聖若瑟,聖嘉勒,聖類斯,高主教,聖保羅

王家爸爸    發表於 18-6-17 12:43

mcl203 發表於 18-5-9 21:09
B1比例比較高既有:兩間聖心、聖士提反女附屬小學、兩間英皇同學會、聖安多尼、聖彼得...

greenlover 發表於 18-6-17 12:30
九間
英皇,聖提女子,聖保羅男女,英華女,聖若瑟,聖嘉勒,聖類斯,高主教,聖保羅
...
聖若瑟、高主教係喺灣仔;聖保羅男女、聖保羅係喺南區;...

greenlover 發表於 18-6-17 12:30
九間
...

係問,強小學~~~

1998Ruby1998 發表於 18-5-9 18:13
我都覺得中西區多強校,所以邊緣人未必係差,只係對手勁,所以同意按道理是會升 banding。

王家爸爸 發表於 18-6-17 12:52
B1比例比較高既有:兩間聖心、聖士提反女附屬小學、兩間英皇同學會、聖安多尼、聖彼得...

...

網友話中西區多全港性強小學,我係想知多成點?係咪估估下咁啫~~~

mcl203 發表於 18-6-17 12:56
網友話中西區多全港性強小學,我係想知多成點?係咪估估下咁啫~~~
...
我估中西區唔多得過灣仔區。

mcl203 發表於 18-6-17 12:53
係問,強小學~~~

我以為講中學

王家爸爸 發表於 18-6-17 12:54
我都覺得中西區多強校,所以邊緣人未必係差,只係對手勁,所以同意按道理是會升 banding。

...

中西區似乎除左兩間聖心,聖提女,聖嘉勒,係擁有高B1率,其他既最高亦係~45%升英中率,係咪真係咁多強校,存乎係存在疑問~~~

王家爸爸    發表於 18-6-18 10:48

mcl203 發表於 18-6-17 17:21
中西區似乎除左兩間聖心,聖提女,聖嘉勒,係擁有高B1率,其他既最高亦係~45%升英中率,係咪真係咁多強校 ...

我認為中西區整體不算強區

mcl203    發表於 18-6-17 23:49

mcl203 發表於 18-6-17 17:21
中西區似乎除左兩間聖心,聖提女,聖嘉勒,係擁有高B1率,其他既最高亦係~45%升英中率,係咪真係咁多強校 ...
聖提女、聖嘉勒入返自己學校比率高,所以其實B1比率都係好難講。

王家爸爸 發表於 18-6-18 10:49
聖提女、聖嘉勒入返自己學校比率高,所以其實B1比率都係好難講。

聖嘉勒就算人數少既年代,似乎,B1率都唔係太低,轉船率都好唔錯,若兩校B1率係低既,又回歸如何可以成為英中,另一角度,又如何解釋非直小既入英率並非咁突出,D B1生情歸何校?~~~

回覆樓主

有個問題想請教大家,聖嘉勒B1女屬高比例的話,為何咁少人博大抽獎去英華女?因為我見歷來記錄都係得三幾個去同區的英華女。

晴晴小B 發表於 18-6-17 22:31
我認為中西區整體不算強區

我覺得好過葵涌
起碼小學強過葵涌小學
哲哲寫真 哲哲私相集