用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三讀職業訓練局係好處多定壞處多?
go

中三讀職業訓練局係好處多定壞處多? [複製鏈接]

同IVE 係咪唔一樣? 有冇人讀緊可以分享下? 感謝!
   0    0    0    0

bazz2013 發表於 18-5-9 08:15

職業訓練局(VTC)轄下有13個機構成員為不同背景及程度的學生提供多元化課程。IVE為其中一員,建議閣下先參考網站資料,有進一步問題可致電機構查詢:

http://www.vtc.edu.hk/html/tc/institutions.html

bazz2013 發表於 18-5-9 08:15
我覺得需要睇小朋友既興趣,個個人既情況唔同,適合既決定亦都會好唔同。

回覆樓主

中三係讀職專文憑,完成達標可再升IVE的高級文憑課程,唔使考DSE, 對唔適應主流中學課程,又已經有少少職業方向的同學來講,都係不錯都出路。但讀得職專,好似大專咁,主要靠自己,主動同自律都好重要,不再是中學生要人提住或者督住。

sumchanma 發表於 18-5-10 23:06
中三係讀職專文憑,完成達標可再升IVE的高級文憑課程,唔使考DSE, 對唔適應主流中學課程,又已經有少少職業 ...
學一門手藝,將來揾食都容易啲。

sumchanma 發表於 18-5-10 23:06
中三係讀職專文憑,完成達標可再升IVE的高級文憑課程,唔使考DSE, 對唔適應主流中學課程,又已經有少少職業 ...

你最後提到自主學習,是香港現正小朋友的通病!就算所謂讀得書嘅都未能做到,搞成大學都要補習。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題