用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問6年後的BAND 1中學學位數目如何界定? ...
go

請問6年後的BAND 1中學學位數目如何界定?   [複製鏈接]

想請教: 小女有2線龍校和KTS OFFER ,  留意過各位EK有心人分享,知道KTS 過去數年畢業生,都有8-9成升六BAND 1 中學,實屬吸引。但有感今年考小的競爭實在太激烈,很磨人,擔心數年後又再受折磨,擔心中學派位,而且龍年效應,6年後的中學學位數目即使有增加,但會否只增加BAND 2-3 學位?即6年後升BAND 1 比率大幅減少?
小女是受教型,學術正常程度,我沒有什麼操練她的學術,所以都擔心她進入KTS 後會追得吃力,了解外面實在太多神童,始終最後都要排名次去決定你中學派位排名。
實在要考慮的,不只是小學數年的學習而已。。必須向現實低頭,
謝謝賜教!
   4    0    0    0

回覆 janice_hahahehe 的帖子

KTS。如果成績標青,小學一路考插一線女津校。讀得KTS,估計最壞點入得返同二線龍校既中學掛。

janice_hahahehe 發表於 18-5-9 00:38
想請教: 小女有2線龍校和KTS OFFER ,  留意過各位EK有心人分享,知道KTS 過去數年畢業生,都有8-9成升六BA ...

大部份直資/私立的龍校其实都相对不太差, 不知你指的2线是那间? 但如KTS也有offer, 想必你囡囡应很不錯, 咁我相信你所报的2线应也不会2到那里.
如果係我, 我会咁想,
1. 自己报得的2线, 应是在可接受水平, 应不致於和KTS差太远那种
2. 如囡囡成绩到了小五六, 成绩不錯, 考去更好的b1英中, 不见得有多大难道
3. 如到时失手, 最少有间自己也能接受的龍中
4. 放且, 如选KTS, 到时好就沒问题, 但失手便烦了

======================================直資中小學[p=27, null, left]至於直資學校方面,大部分直資小學都是「一條龍」模式的;在 21 所直資小學裡,就有 15 所有其「結龍」中學。

九龍城區拔萃男書院附屬小學拔萃男書院(男校、中小學同一地點)

元朗區
基督教香港信義會宏信書院基督教香港信義會宏信書院(中小學同一名稱及地點)

西貢區保良局陸慶濤小學保良局羅氏基金中學香港華人基督教聯會真道書院香港華人基督教聯會真道書院(中小學同一名稱)
播道書院播道書院(中小學同一名稱及地點)
優才(楊殷有娣)書院優才(楊殷有娣)書院(中小學同一名稱)

沙田區
浸大附屬學校王錦輝中小學浸大附屬學校王錦輝中小學(中小學同一名稱及地點)
培僑書院培僑書院(中小學同一名稱及地點)

東區
港大同學會小學港大同學會書院(中學位於港島南區)
漢華中學(小學部)漢華中學(中小學同一名稱及地點)

南區
聖保羅男女中學附屬小學聖保羅男女中學(中學位於中西區)

深水埗區
英華小學英華書院(男校、中小學同一地點)
聖瑪加利男女英文中小學聖瑪加利男女英文中小學(中小學同一名稱及地點)

葵青區
地利亞(閩僑)英文小學地利亞修女紀念學校(百老匯)(中學位於深水埗區)

觀塘區福建中學附屬學校福建中學

一條龍私立中小學[p=27, null, left]至於私立學校方面,大部分私立小學都是「直屬」或「聯繫」模式的,只有以下 4 所小學是以一條龍模式辦學的。

南區
弘立書院弘立書院(中小學同一名稱及地點)
滬江維多利亞學校滬江維多利亞學校(中小學同一名稱及地點)

油尖旺區
拔萃女小學拔萃女書院(女校、中小學同一地點、中學是以直資辦學)

深水埗區
保良局蔡繼有學校保良局蔡繼有學校(中小學同一名稱及地點)

黃大仙區
國際基督教優質音樂學校國際基督教優質音樂學校(中小學同一名稱及地點)

janice_hahahehe 發表於 18-5-9 00:38
想請教: 小女有2線龍校和KTS OFFER ,  留意過各位EK有心人分享,知道KTS 過去數年畢業生,都有8-9成升六BA ...

應該唔好預KTS 六年後可以有8-9成同學升band 1中學,我只會預一半,六年時間太多變數,揀小學我會睇埋德育、設施、行政、校舍、交通等等,學術重要,但不是唯一
再煩升中,確係好惱人!但KTS 升中支援確是無得頂!所以最終要視乎想要什麼。

Arabellahk    發表於 18-5-9 13:51
王家爸爸    發表於 18-5-9 11:42

....

六年實在有D長,太多變數,仲想提是現在部份龍校都想脱龍,中學都想保住B1位置,小學都有壓力的。

或者,我分享一下我的經驗,你再決定選擇二線直資還是KTS吧!
今年小兒已中二,當年同另外兩位鄰居小孩,一同報KTS,最後只有一個不是讀Happy 幼稚園的小孩有offer,但他又怕KTS太谷,於是跟我們一起到二缐直資叩門,最後,他們兩個也成功,只有小兒沒有offer。但慶幸小兒被派乙一受歡迎津小。
六年後升中,之前有KTS offer的同學,在二資直資,一直接近包尾,他慶幸當年沒有選擇KTS,否則可能小學已經要轉校。而另一位則一直在中游位置,見龍中DSE成績麻麻,升中時想轉校,但因學校冇呈分,只能靠自己考,最後冇成功,要無奈繼續升龍中。至於小兒,升中時成功跨區升到band1津中。

所以,我認為升小時係需要考慮升中,但小朋友在六年間的變數實在太多,KTS和直資龍校各有長處,要自己衡量可接受嘅方案。

Arabellahk    發表於 18-5-9 13:53
2jkidsfather    發表於 18-5-9 09:04

做父母,辛苦d在所不計。小学打好基礎(無論係品德、学術、态度……),上到中学就輕鬆好多~KTS課程深,家下都唔敢講佢收得你就一定讀得掂,但只要唔係包尾幾个,考入二線直資中学亦唔难。与其貪图幾年舒服日子,倒不如打好基礎?况且如讀得好既話,KL3区都係好区。之前既龙年、金豬年,KTS升中成績亦相當唔錯。

你要問清楚你間龍校小五小六有無參加呈分, 到時唔鐘意, 無呈分想跳船都好困難, 只能跳返入直資。

回覆樓主:

樓主, 首先問問自己和孩子是想過怎樣的學業生涯。  我朋友孩子在一間傳統私校讀, 一直想轉校, 唔係孩子讀唔掂,那些不停的測考, 無盡的功課, 只要機械式跟足, 背足, 好分數不難, 但要犧牲大部分時間和興趣。  我朋友唔想孩子咁樣過童年時間, 要搵間二線直龍轉, 但轉校競爭一樣大, 好多未有消息。
但如果你目標是一線津中, 直中, KTS 的往績確實亮麗。

manman333 發表於 18-5-9 09:10
樓主, 首先問問自己和孩子是想過怎樣的學業生涯。  我朋友孩子在一間傳統私校讀, 一直想轉校, 唔係孩子讀唔 ...
好彩KTS少測考默、少功課,唔会要机械式背足跟足……不过確实深同教得快。

回覆樓主:

可考慮:
1.如果唔係最差嗰堆, KTS將來考二線直資中學多數冇問題!!

2.九龍城中學網冇得輸!!

3.直資龍校小五小六有冇呈分?? 無的話想跳船比較難!!!

4. 升中率好嘅小學, 咁多年都好?? 5,6年後唔會突然差好多, 因為靠小六班師兄師姐考好個pre s1試, 除非突然全體特登考得差, 呢個可能性非常低!! 點解寶校咁多年都洗唔到寳校之名?? 同樣道理, 因為佢地小六生唔會全部突然考到好top成績!!!

manman333 發表於 18-5-9 09:10
樓主, 首先問問自己和孩子是想過怎樣的學業生涯。  我朋友孩子在一間傳統私校讀, 一直想轉校, 唔係孩子讀唔 ...

KTS唔係多功課多測考的學校,這點可以絕對放心!但課程不淺係事實,活動亦不少,所以能力與時間分配都重要。KTS 升中成績好,除了學術,相信同學的言行態度、表達能力、活力自信,也有影響因素

bettyay 發表於 18-5-9 09:46
KTS唔係多功課多測考的學校,這點可以絕對放心!但課程不淺係事實,活動亦不少,所以能力與時間分配都重要 ...

大家放心, 我所指的多測考功課私校唔係KTS。  事實我亦沒朋友孩子在KTS 讀所以唔清楚功課量。  
樓主, 學校支援足得話, 升中呈分也不是好可怕的 (本人剛剛經歷了)
不如再考慮埋學費開支, 車程時間等等的問題。  
係呢,樓主呢個topic 係咪應該放在小學那邊更為合適?

bettyay 發表於 18-5-9 07:41
應該唔好預KTS 六年後可以有8-9成同學升band 1中學,我只會預一半,六年時間太多變數,揀小學我會睇埋德育 ...
六年既時候太長,變化亦都可以好大,先假設學校情況同現在差唔多,但係可能比現在差啲啲,會比較合理。

最重要反而係考慮:
第一,有無更好既選擇?
第二,如果無,點樣可以保持係水面?

多謝各位前輩踴躍回覆,如5-6年後,預計KTS 學生入BAND 1率不會跌太多,我應該會選KTS,如果真的像前輩所講,只得返5成,我就不會選KTS 了。
我希望女女在小學時打好語文基礎,沒有太多功課,有時間多閱讀,培養其他專長,如音樂/ 運動。

女女講明喜歡KTS 校園,她帶點上進心,會是遇強愈強的人,不過不是主動型,在學習上都仲懶懶地,對住老師要求的,會做得好,但我再加谷的,就SAY NO。=P

希望KTS 老師不會只偏重某一類成績好,特異功能的學生。。
2線龍校是GT and logos.
一間有呈分,一間無, 了解到呈分重要性,又怕小女不適合/ 沒有能力入IB ,  logos 課程是廣闊的,我相信小朋友一定讀得很開心,和培養到啟發性思考,但我怕小女不是主動學習型,會懶散,感覺傳統教育安心點。
我不知GT 小學生會否升去其他中學,GT 中學部感覺好著重SCIENCE,我怕小女數理不夠男仔叻,如語文又做得不夠好的話,那我女要直升GT 中學,可能都未必會讀得太好。

由於我對LOGOS,GT 中學部還有保留,所以起初是喜歡KTS , 但經朋友提點,6年後的升中戰,可能會更激烈,kts會否還能保持亮麗成績?
同埋小女係咪有能力在KTS考得前?. 我感覺到在KTS 的競爭會是激烈一點。
不好意思,好像完全無方向一樣,所以更要問清楚,希望盡快決定,放位給其他小朋友。

回覆 manman333 的帖子

係咪深水埗區那間私校?我朋友仔讀緊P3,同你講同一樣的,好辛苦,又轉不到出去,呢間一定不適合我女了,她不是死讀書型,點都會失下手,大意的。。

我女一定不是學術最叻的那批的,入到這些勁校,如讀得那麼辛苦都在中下游,但又無其他方面的得著,那都幾灰=(

janice_hahahehe 發表於 18-5-9 11:46
多謝各位前輩踴躍回覆,如5-6年後,預計KTS 學生入BAND 1率不會跌太多,我應該會選KTS,如果真的像前輩所講 ...

6年後, KTS可能升讀B1學校比例會低過今日, 但應不會差太遠, 我諗差極只會係由現今8X% 去到6X% - 7X%

只果係KTS讀咗6年無能力上到B1水平, 先碼升中前家長已經知道, 日後小朋友條路要點, 早作準備, 或者仲有翻身機會

但如果係龍校11/12年後先知原來能力未夠, 到時先諗點翻身, 可能已太遲

IYY    發表於 18-5-9 17:35
Arabellahk    發表於 18-5-9 13:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題