用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科疑問
樓主: Freshment
go

中四選科疑問   [複製鏈接]

其實吾應該係套餐, 應睇每科級名次再提議學生選修咩科, 話哂, 學校DSE成績見吾見得人都係靠班學生喎

1998Ruby1998 發表於 18-5-8 17:35
回覆 王家爸爸 的帖子

我母校係套餐 wor,不過係近百個套餐。
咁多選擇,近百個組合,就唔係套餐,係自助餐。

^曾小姐^ 發表於 18-5-8 17:38
呢個都未叫套餐,我間母校簡直超級套餐
所以我同女商量後都冇揀
你啲圖嗰啲唔算係套餐,組合都好多,基本上想要既組合都有。

crazyhippo 發表於 18-5-8 17:51
其實吾應該係套餐, 應睇每科級名次再提議學生選修咩科, 話哂, 學校DSE成績見吾見得人都係靠班學生喎 ...

係咪套餐都唔係最重要,套餐嘅話有幾多套餐揀?散餐嘅話開少D科目/班咪一樣無得揀。

王家爸爸 發表於 18-5-8 18:02
你啲圖嗰啲唔算係套餐,組合都好多,基本上想要既組合都有。

局晒所有人一定揀m1

^曾小姐^ 發表於 18-5-8 18:03
局晒所有人一定揀m1

5班開1班Physics,M1/2點開2班?拆開M1/2各半班要多D資源。

回覆 王家爸爸 的帖子

自助餐係任君選擇,每一科都獨立選擇。我地有限制,例如讀 Geog 就冇得讀 BAFS,我果陣就係咁忍痛斷臂。

Freshment 發表於 18-5-8 15:31
囡囡中三要選科,但:

A 科 - 囡有興趣,成績唔錯,但學校呢科DSE 成績一向超差
首先可以考慮囡囡會選2X定3X?學校A科成績超差是指好多人唔合格? 若囡囡對B科不是不喜歡,學校公開試成績又好,都會建議選B科,除非修3X就會揀A,因為到中五見唔對路仲可以 drop.

所以我同女商量後都冇揀
你間母校除了冇開M2,套餐選擇的確比較差

Freshment 發表於 18-5-8 15:31
囡囡中三要選科,但:

A 科 - 囡有興趣,成績唔錯,但學校呢科DSE 成績一向超差
成績一向超差,反映老師教學質素有問題,除非超級有興趣又諗住會自己去補習自修,否則我唔會揀。

LingChiBaBa 發表於 18-5-8 18:13
5班開1班Physics,M1/2點開2班?拆開M1/2各半班要多D資源。
有學校讀3x又要讀M,就一定要揀M2,唔俾揀M1;想讀M1就只可以讀2x,我参透唔到固中原因,只諗到津校資源所限。請指教。

所以我同女商量後都冇揀

你中四呢個套餐我中意,可惜我哋學校唔係咁。

有網友話升中前要了解學校中四選科情況,其實升中前要了解清楚官津校中四選科配搭,談何容易,學校呢啲資料根本就唔會公開。
讀直/私校可能會好好多。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-8 19:25
首先可以考慮囡囡會選2X定3X?學校A科成績超差是指好多人唔合格? 若囡囡對B科不是不喜歡,學校公開試成績 ...
超差唔-定指多人唔合格~我大女间中学重理輕文,Geog, His呢d原來从來無人**过,我女呢两科係校內算数-数二但出到去都只係4/5咋……不过我都係俾佢自己揀。-來揀理科讀唔掂連4/5都無~二來点都無得怨我。

October. 發表於 18-5-8 21:23
有學校讀3x又要讀M,就一定要揀M2,唔俾揀M1;想讀M1就只可以讀2x,我参透唔到固中原因,只諗到津校資源所限 ...

咁又唔關資源事喎,都已經各開咗班,應該可以安排好堂課。唯一係學校認為2X同學能力差D,M1始終範圍細D。

LingChiBaBa 發表於 18-5-8 22:41
咁又唔關資源事喎,都已經各開咗班,應該可以安排好堂課。唯一係學校認為2X同學能力差D,M1始終範圍細D。
...

我唔明既就係既然都開咗M1班了,我讀3X,但就唔俾我選讀M1.

仲有, 讀M2就3X中一定要有可Phy, 好專制。

例如:如果我地想讀Chem,Bio & Econ (或中史),咁就M1或M2都冇得讀,極之費解。

我話資源既原因係諗到,如果好多科好多配搭撈埋一起,點安排上堂,好成問題。

見好多學校M1M2都任揀(當然睇成績),唔知點解呢間學校會係咁?

Yanamami 發表於 18-5-8 22:37
超差唔-定指多人唔合格~我大女间中学重理輕文,Geog, His呢d原來从來無人**过,我女呢两科係校內 ...
樓主用到超差黎形容A科成績,所以我感覺並非似指沒有取星,相信可能連2/3/4都不太多。選科須然都要講興趣,但學校該科教成點、公開試成績亦需要考慮,始終入大學都是行計分制。樓主女兒不是不喜歡B科,A科亦未算得上十分喜歡,我意見還是揀B科穩陣。

October. 發表於 18-5-8 22:51
我唔明既就係既然都開咗M1班了,我讀3X,但就唔俾我選讀M1.

仲有, 讀M2就3X中一定要有可Phy, 好專制。
學校咁安排又真的比較差,M1 /M2 好多學校會要求數學成績較前列嘅學生才可選修,所以唔應該硬性規定放落某班,phy & chem 比較大路,修chem 唔修 phy學生唔應該冇得選 M ,學校咁安排其實好影響學生,不過呢類安排基本上只是方便學校資源分配而非為學生。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-8 23:22
樓主用到超差黎形容A科成績,所以我感覺並非似指沒有取星,相信可能連2/3/4都不太多。選科須然都要講興趣, ...
我女係头果幾个都係4/5.....禁後面果班咪……仲唔係超差?

回覆樓主

我女當年 bio econ 二揀一,兩科成績差不多,原本想揀 econ 因為嫌 bio 太多嘢背,但之後見到上屆師姐這兩科 5+ % 相差實在是有段距離,最後還是選了 bio

回覆樓主

多謝你的意見。學校要揀3X,基本上頭2X 囡囡大致都揀左讀咩,係差呢個組合。學校一直只提供DSE 4+%,但A 科4+% 比全港% 低好多。

當然,如果讀讀下覺得唔對路可以drop,但都唔想因爲咁而求其揀,始終亦唔知道囡囡其餘2X 到時讀成點。
‹ 上一主題|下一主題