用戶登錄
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 RHS vs SFA
go

RHS vs SFA

I know this might be a silly question...I lives in HK side and i am struggling on how to choose RHS vs SFA.
My son loves sports and his english level is good.  Chinese so so.
There is no school bus directly from HK island to SFA.
How would you choose?

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔會揀無車去嘅學校,完!
恐龍家

小曳人 發表於 18-5-7 16:07
唔會揀無車去嘅學校,完!

Agree

回覆樓主

如果你住近地鐵站又有人接送,可以。

否則,forget it。

bettyboo 發表於 18-5-7 14:13
I know this might be a silly question...I lives in HK side and i am struggling on how to choose RHS  ...

RHS 和 SFA 學術認受性距離頗大~~~

交通安排唔到,間學校幾好都唔關你事!

ok3 發表於 18-5-7 18:45
交通安排唔到,間學校幾好都唔關你事!
Agree

冇校車,自己又安排唔到,咁就 bye bye SFA。

回覆樓主:

我就係揀咗SFA, 唔去RHS, 本身玫幼上。原因好多,到現在仍然是無揀錯。

Uber.....

I know this might be a silly question...I lives in HK side and i am struggling on how to choose RHS  ...

我有朋友是包架的士從新界出九龍讀,亦有包的士從新界過港島讀,是否值得見仁見智。你小朋友喜歡sports,似乎不太是SFA style。但以升中表現看,RHS確是與SFA有距離。中學收生,讀邊間小學是有很大影響的。你個case,似乎兩間都唔適合啊。其實,你有沒有打算叩門?仔仔考到SFA,學術很強啊!試下叩St Jo?

我自己揀小學一定要有校車。

但SFA近地鐵,都好多人喜歡接送。

Thank you for your comments!
SFA and RHS is the only 2 schools given the offer.  I am also waiting for the allocation results...i am just planning for the worse now...i heard that St Jo never accepted outsider...not sure if this is true.
RHS - has school bus and it is very convenience
SFA - needs to ask maid to take MTR with him everyday lor...
Reasons that i struggle: -
He is an acadamic type but of course he feels happier without the pressure and less homework
He doesn't like art or music, just sports

RHS升中比較麻煩,始終灣仔多勁小學,除非好top,否則好難逃出被派玫中命運。RHS 係happy school, 讀近既家長都讚唔辛苦。返而SFA要求高,讀得上會有band 1中學offer,但好多人中途走。建議試下SFA, 返正RHS隨時可插班。

醒目開學勳章 貢獻勳章

bettyboo 發表於 18-5-8 10:35
Thank you for your comments!
SFA and RHS is the only 2 schools given the offer.  I am also waiting f ...
st jo 有收叩門生
聽講,舊年唔只一個無關係嘅LH生叩都入st jo

恐龍家

其實如果毋須考慮返學距離,你們是否會選SFA? 定係仍有其他考慮?(例如語境、學多種外語、是否傳統教學模式等)如果只是擔心返學距離,我會如樓上所講,試下讀SFA先。我小朋友升小一時,我們也曾為類似問題掙扎。我唔想小朋友辛苦返學,想讀區內小學,但我區升中網不佳,要力谷小朋友去到最top才穩陣升b1中學。而收左我小朋友的私校,返學成個鐘車程,但只要在此校keep到中間成續,便穩陣升b1中學,爸爸覺得辛苦點坐車,但升中唔洗擔心唔洗禁大壓力,也是值得。他就是說,試下係咪真係好辛苦,如果係,轉返區內小學也唔難。so far我小朋友是ok的,而我漸漸發現唔少同學仔也是冇雷公禁遠來返學,我住那區好多學生也是去到好遠返學的,返學方法包括坐校車、自己帶、帶去有校車的站搭校車、甚至包的士。我想表達的,是返學遠現在很普遍,當然這並不理想,但唔同家庭有唔同限制,唔係話搬就搬

如果有工人帶佢搭地鐵,咁 SFA 都可以考慮。如果抽獎、叩門都唔得,咁就等插班。好多學校都鍾意收 SFA 插班。

小曳人 發表於 18-5-8 11:43
st jo 有收叩門生
聽講,舊年唔只一個無關係嘅LH生叩都入st jo

呢間叩門位,關係應該係緊要。識2個唔同年份叩入,都係識人。初初唔認,話個仔叻,講吓講吓都係人事。

……

somoon 發表於 18-5-9 09:57
no ah, 識人全靠實力扣入

唔係話無有實力考入,但有關係的會唔會少。我小朋友已經高小,考小一都事過境遷,認識的家長都let their guard down。講開好多嘢根本唔係表面咁樣……
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊