用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀 ...
樓主: winglamcarmen
go

借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀   [複製鏈接]

haihaimom 發表於 18-5-7 16:15
唔好查子典,找適合程度既(例如一頁唔好多過5個唔識既字),查字典會令小朋友冇興趣持續閲讀。如果佢願意 ...

我一直以黎都要佢吾識就查字典,再學串番個生字,可能我用錯方法,搞到阿囝咁抗拒閲讀

winglamcarmen 發表於 18-5-8 12:18
我一直以黎都要佢吾識就查字典,再學串番個生字,可能我用錯方法,搞到阿囝咁抗拒閲讀
...

我仔會估,以前文後理估嗰vocab.

winglamcarmen 發表於 18-5-7 13:52
阿囝小四,英文考試次次比作文拉低分,可能平時冇睇書習慣,但而家想佢睇多d,但每次叫佢睇,佢都吾願意仲喊 ...
小4,冇興趣,應該都幾難改變! 唔太關書種問題,應該從其他方面埋手...

winglamcarmen 發表於 18-5-8 12:18
...

我仔係由ORT,跟住Magic Tree house, series既書好處係來來去去嗰啲生字,第一次唔識,見多幾次就估到個意思,睇書要一氣呵成先有趣,下下停低查字典,好鬼無癮。

...
我自己讀書時揸字典只令自己更加挫敗,睇唔明個解釋。ur problem 兒書對小四可能太低B,bridge books 又未必睇到,若不抗拒我建議伴讀,otherwise 可先嘗試看英文卡通之類with subtitles,大前提是control,otherwise 變成電視虫唔好賴我呀,同時學phonics,最後就找佢有興趣而佢又識書內大部分生字的書

....

winglamcarmen 發表於 18-5-7 13:52
阿囝小四,英文考試次次比作文拉低分,可能平時冇睇書習慣,但而家想佢睇多d,但每次叫佢睇,佢都吾願意仲喊 ...

我個都係,叫佢睇書,租埋,買埋so都唔so下我!又係衰而作文到!

somoon 發表於 18-5-8 14:49
如果magic tree house 果D,捱過一、兩本就應該可以啦……用兩個星期一日一個鐘又聽又讀一定得!
...
都是,可能只是我太presumptuous

....

想問下比作文拉低分, 咁老師有冇話作文咩地方未夠好呢? 錯字? 文法? 內容?如果係錯字, 比佢學拼音, RWI係一個幾好既選擇
如果係文法, 閱讀有效但較慢, 真係要比時間佢浸, 做練習會快D
如果係內容, 咁其實睇中文書都可以! 因為我本人係由小四開始睇金庸, 之後經常去圖書館借書, 小說類最多, 之前睇金庸, 同翻譯小說, 中學開始睇科幻小說(艾西莫夫寫既小說, 超推! 我屋企有成SET, 得閒仲會拎來睇), 全部都係中文, 但最後我會考英文作文係攞A, 因為我用左倒敘法+全對話(以免錯TENSE)去寫左一篇謀殺案推理小說, 其實全篇用字都好簡單, 所以錯字少, 但因為寫既方式(倒敘法)同內容(推理小說)比較特別, 所以最後考到好成績! 而我呢D說故事手法其實全部都係睇中文小說學返來, 所以如果真係因為內容沉悶而低分, 小朋友睇中文書(佢有興趣)反而仲好! 重點係要打開佢眼界~ 當然, 如果加埋佢英文字庫有返咁上下, 就更進一步了!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

somoon 發表於 18-5-8 14:49
如果magic tree house 果D,捱過一、兩本就應該可以啦……用兩個星期一日一個鐘又聽又讀一定得!
...
Magic Tree House唔係合適嘅入門書,用呢本嚟入門,真係捱得好辛苦,而且進度會非常慢。要選書,就要選適合情度嘅書,唔駛查字典都睇得明嘅書,那怕係one page, one sentence嗰種。

晤好一路睇書一路查字典基本上係閱讀成功嘅人嘅共識。而正正因為如此,選書就一定要選淺書。

....

winglamcarmen 發表於 18-5-7 16:05
臨瞓前睇如果吾明係我講比佢聽定查字典?

儘量借同系列,同一堆人物既書,好似ORT,MTH。

當時唔一定字字明,過後估估下就識,返轉頭就明哂。

小寶貝兒 發表於 18-5-8 23:45
想問下比作文拉低分, 咁老師有冇話作文咩地方未夠好呢? 錯字? 文法? 內容?如果係錯字, 比佢學拼音, RWI係一 ...

結構、內容呀,考試writing佔15分,阿囝得7分咋

……

somoon 發表於 18-5-9 07:40
小四點都有D英文底。magic tree house got lots of repeated words, and quite interesting storylines for ...
story wise, i would say its appropriate for p4 too.

回覆樓主

樓主,試下the dragonsitter, black lagoon adventure 兩套書,我個仔唔得magic tree house, 但接受以上兩套。
對於英文比中文弱既小朋友,我自己係try and error 咁買書。

...
好老實, 我覺得這樣做是囝囝唔想睇書的主因, 我是你囝囝我寧可選做作業.我囡是如果果粒字影響佢明白個故事, 佢才會問我, 否則不會.

你睇返囝囝是什麼興趣的, 例如查案的, 可以淺淺地的" I CAN READ" 系列的都有, 故事也不是太低B, 或者喜歡搞笑的(eg, Flat Stanley)都是比教易著手, 有時又未必一定要故事書, 講天文, 各地風光的, 動物知識的都可以好有趣味。

‹ 上一主題|下一主題