用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀 ...
樓主: winglamcarmen
go

借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀   [複製鏈接]

bobbob 發表於 18-5-12 20:26
呢2本都好淺白,小學生亦易有共鳴,有無睇埋同series嗰啲?

班小朋友真係好有共鳴。
佢地影班相,一張正經、一張funny. Funny嗰張,個個揸住支frindle.  上晒腦

little_yolky 發表於 18-5-11 08:55
原來Roald Dahl都要中一睇。阿細小二果年有去過鬼佬既英文班, 佢話阿細既reading唔多掂, 建議我俾佢睇呢位 ...

睇你哋留言先知 Roald Dahl 啲書原來真係幾深吓喎,等我仲盲中中
當年小女小一,我伴讀  Charlie and the chocolate  factory 同 Danny the champion of the world,  之後小三佢自己睇咗 Fantastic  Mr fox, Charlie and  the great glass elevator , The Giraffe, the Pelly and me,小四睇 The Witches 同 Matilda,同學之間都有討論,我仲以為而家小四同我哋嗰代完全兩回事。

原來正常唔係咁,我只係遇到極端個案......多謝大家令我長見識

YolandaTam 發表於 18-5-14 08:56
睇你哋留言先知 Roald Dahl 啲書原來真係幾深吓喎,等我仲盲中中  
當年小女小一,我伴讀  Charli ...
係我家兩個英文程度低啫, 唔好作準。出面center位NET介紹得俾P2小朋友, 應該係P2小朋友啱睇吧, 我諗。

孩子願意睇咪俾佢睇囉,正常情況下睇得RD,HP,PJ等應該已過了伴讀期,無興趣好難迫佢哋睇。

程度呢樣嘢每個人都不一樣。記得多年前IN CKY 2nd IN, 當年喺按1st IN 成績排隊見校長。喺休息室見到頭嗰浸有幾個一坐低就攞本厚Chapter Book來看,看樣子真係自己有興趣,唔係父母逼。

the new normal

akys 發表於 18-5-14 10:59
孩子願意睇咪俾佢睇囉,正常情況下睇得RD,HP,PJ等應該已過了伴讀期,無興趣好難迫佢哋睇。

係 ge... 所以自從佢嫌伴讀慢之後,我再無理佢睇乜程度書啦。

S-Kwok 發表於 18-5-14 08:12
諗諗吓又啱喎。
語境只可以令說話比較流暢,唔會令作文變好。否則,我地自己身為香港人,應該個個都可以寫 ...
聽說讀寫, 說話流暢作文都順d

回覆樓主:

叉開少少話題,朋輩影響都好重要,小女一向唔多睇英文詩,今年佢同咗個文學狂(平時會睇同寫中英文小說、中英文詩)做好友,佢呢兩日竟然自己買咗下圖詩集睇,我   

我女小三,出面沒有上任何英語興趣班。家裏也沒有英文的語言環境。所以完全跟校内英語水平。現在喜歡看my weired school, rainbow magic, A-Z。

haihaimom 發表於 18-5-8 13:26
我仔係由ORT,跟住Magic Tree house, series既書好處係來來去去嗰啲生字,第一次唔識,見多幾次就估到個意 ...

Hi jm, so for the word your son doesn’t know the meaning, will u explain to him direct or just let him guess or wait for next time when he read 2/3rd time? did u tell the whole story to him or he reads on his own? Thx

addicted 發表於 18-5-22 00:30
Hi jm, so for the word your son doesn’t know the meaning, will u explain to him direct or just let ...

如果伴讀,有字唔識,我會等佢自己拼讀,估下先,估啱大讚,估錯講佢聽。如果佢能力可以,俾佢讀晒,反正ORT字唔多,或者一人讀一版,到佢可以獨立閱讀既時候,佢會覺得伴讀個節奏太慢,會想自己睇,咁就大功告成。
要培養閲讀興趣,屋企要有個有番咁上下既圖書角,方便佢隨時揀書睇。

回覆樓主:

可帶小朋友去Fun to read 自己揀英文書看, 好多選擇, 由他有興趣的書開始。

assado 發表於 18-5-22 07:55
可帶小朋友去Fun to read 自己揀英文書看, 好多選擇, 由他有興趣的書開始。

Thx Jm. “Fun to read”? A series of book ?

addicted 發表於 18-5-27 01:57
Thx Jm. “Fun to read”? A series of book ?

有好多種類的英文書, 有單本, 有系列, 可上去同小朋友一同選擇合適圖書。

winglamcarmen 發表於 18-5-7 13:52
阿囝小四,英文考試次次比作文拉低分,可能平時冇睇書習慣,但而家想佢睇多d,但每次叫佢睇,佢都吾願意仲喊 ...

茶實不一定要小說類,就住佢興趣,提起佢求知慾,佢鍾意人體,動物生物化學天文地理星球地圖偵探就借果類書,先提起佢興趣再慢慢修正.

我發覺大部份家長人家說邊本好看就買/借比小朋友,人云亦云,但實質小朋友未必有興趣。要佢自動波閱讀必先從他的興趣入手。多提問引起佢求知慾不用下下照書直說伴讀

Muigg 發表於 18-5-30 01:23
茶實不一定要小說類,就住佢興趣,提起佢求知慾,佢鍾意人體,動物生物化學天文地理星球地圖偵探就借果類 ...

同意,男仔未必喜歡小說類,科普書可能引起佢地興趣

回覆樓主:

我自己來說,英文我學得最好時期是在中學,遇到了好幾位教的英文老師。有些教英文文法很淺白,很容易記。其中高中的一位令我至今都很感激的老師,她鼓勵我們大量睇reader。係I can read,$100/4本好薄果d。她的書櫃有幾百本,由得我們借。她說英文要寫得淺白和通順,能寫到reader的程度已ok。當時我已讀高中了,就係因為每一本好快睇完,結果好多同學變得閱讀量大增。英語寫作短時間進步不少,對英語書亦不抗拒。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

jenniferK 發表於 18-6-4 10:12
我自己來說,英文我學得最好時期是在中學,遇到了好幾位教的英文老師。有些教英文文法很淺白,很容易記。其 ...
真是很用心的老師。題外話,我就覺得名不名校不是最要緊,最要緊的是遇到好老師。遇到一個,已經是很大的福氣。

winglamcarmen 發表於 18-5-7 13:52
阿囝小四,英文考試次次比作文拉低分,可能平時冇睇書習慣,但而家想佢睇多d,但每次叫佢睇,佢都吾願意仲喊 ...

我女小三同你仔一樣,大家加油

其實細路話“睇左”係咩意思,真係唔知。

我細路佢今年上學期(小二),見佢睇緊RD 系列,佢話“睇哂”,話呢本好睇過果本,最好睇話係SOLO,仲話舊年已經睇左一次(但我唔知情)。其實佢K2 仍然睇緊ORT LVL 6-9 左右。

但故事既深意可能真係初中先明。

最近佢變多睇中文書,看來又要平衡下。
‹ 上一主題|下一主題