用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港中四生跳往英國十二班
樓主: hellosharon
go

香港中四生跳往英國十二班   [複製鏈接]

回覆 etoile 的帖子

請問你報了那些學校? 我而家揀緊學校, 但又唔知那一些有機會...

Smilesun 發表於 19-8-21 00:18

請問你報了那些學校? 我而家揀緊學校, 但又唔知那一些有機會... ...

要睇返仔囡成績、個性、興趣配對。啱我嘅未必啱你。不如講下你有乜心水,小朋友個性之類,大家再俾意見。

阿女今年升中四,12月尾出世細女,我都計劃讀了中四升six form college 但之前問兩間Agent 都好麻麻
請問有沒有推薦的留學agent?

請問如果上U6, 已經18yrs, 重需唔需要Guardian呢?

YYtellmeYY 發表於 19-3-3 12:41
你好!今年9月我囡囡都是讀完 S4 去英國讀 sixth form, 我是新手一名,所以上來 Baby Kingdom 取下經,我 ...

我都想知可以麻煩你pm我?謝謝

rba93 發表於 19-8-28 14:21
請問如果上U6, 已經18yrs, 重需唔需要Guardian呢?

大部分boarding sch都會要求家長揾guardian。

gogogo333 發表於 18-10-14 08:18
英國容許政府學校為14至16歲學生申請sixth form college 嘅funding. Independent school 唔需要funding 更 ...
我都想請教下, 見到好多人都話香港讀完中四就可以到英國讀中六, 係咪要成績好TOP先得?定係考完試由學校評估可唔可以先得?
小女今年升中三, 計劃去英國讀中四, 但咁啱見到你哋話讀完中四可到英國讀中六, 如果成績跟到梗係想啦, 起碼慳返2年學費喎, 加埋住宿 ... ... 可以慳成百萬喎!

另外, 想借問聲知唔知係咪可以做到留學移民?

謝謝!

回覆 JazzStyle 的帖子

有啲同學會跳一年,有啲唔會,視付年齡、能力、意願同學校等等。唔讀中五都係慳一年。
係英國合法居留10年,可以申請居留權。當中有離境日子限制。

JazzStyle 發表於 19-8-31 09:07
我都想請教下, 見到好多人都話香港讀完中四就可以到英國讀中六, 係咪要成績好TOP先得?定係考完試由學校評 ...

英國入大學比率是超過100%,中學學額也相當多,應該可以吸納不同程度的學生。反而你要找一個最適合你女兒的方法,有人讀了一年GCE 到轉了讀foundation,說較為輕鬆。換在你女兒的例子,若在香港讀完中五,才去英國讀foundation,又可慳成半百萬。
留學移民的先決條件是,畢業後能夠在英國找到工作,太長遠未諗到。

cow 發表於 19-8-31 09:45

有啲同學會跳一年,有啲唔會,視付年齡、能力、意願同學校等等。唔讀中五都係慳一 ...
謝謝你呀!
我見網上資訊都係話居住10年可以申請居留權。
諗住橫掂讀埋大學都7年都唔爭在攞埋居留權啦 ~ 我係咁諗咋!

kls12 發表於 19-8-31 09:48
英國入大學比率是超過100%,中學學額也相當多,應該可以吸納不同程度的學生。反而你要找一個最適合你女兒 ...
謝謝你先!
係呀 ... 真係好長遠呀 ~
但諗住如果讀埋書都好長時間, 不如申請埋居留 ...

如果我早少少去英國visit學校, 我會俾個女讀完中三去讀YR10, 行完一轉, 真係覺得咁先係學習。
不過我今年暑假去visit, 所以回來已趕唔切申請. 唯有跳sixth form先可以早些過去.

Cai-Jianlin 發表於 18-10-14 21:46
回覆 wangc 的帖子

我都有識小型補習社搞IAL/GCE

pls PM me
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Smilesun 發表於 19-9-3 00:38

如果我早少少去英國visit學校, 我會俾個女讀完中三去讀YR10, 行完一轉, 真係覺得咁 ...
我仲睇緊, 唔知趕唔趕到明年9月入學呢?

Cai-Jianlin 發表於 18-10-14 21:46
回覆 wangc 的帖子

我都有識小型補習社搞IAL/GCE

Pls pm me.  Thanks!

回覆樓主:

如果小朋友升中三時過去,應該是year 幾?

lkf_leung 發表於 19-9-13 18:33
如果小朋友升中三時過去,應該是year 幾?
Year 9
‹ 上一主題|下一主題