用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下教育處,中學派位自行收生
go

想問下教育處,中學派位自行收生 [複製鏈接]

如自行已收,点解唔比得學生知,点解重要参加派位。

个人認為,如自行已收,应不用再派位啦。一來家長不用擔心咁耐,二來对未能從自行派位的同學有更確實的数字去選擇適合自己的中學
   0    0    0    0

PUIPUI2000 發表於 18-5-6 22:31

个人認為,如自行已收,应不用再派位啦。一來家長不用 ...

解釋過: 話因為會造成自行未被取錄的學生有壓力
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-5-6 22:43
解釋過: 話因為會造成自行未被取錄的學生有壓力

其實都有道理

理由可以好多,但是真正原因只有一個。

2624 發表於 18-5-6 22:55
其實都有道理
保障直資既競爭力先係原因。

2jkidsfather    發表於 18-5-7 07:54
FATSHIT    發表於 18-5-6 23:41

如果學生過早知道自行結果,可能會有下列情況:
1.較晚公佈結果的直資校,會流失學生。例如某學生知道自行被英華女校錄取,可能會放棄協恩,但若不知道結果,若被協恩錄取,一般會到協恩註冊。
2.統一派位的學生真實水平可能會低一級,假設某中上小學有學生100人,自行有30人入BAND1中學,這30人知道結果後,若放棄或不用心考第三次呈分試,那麼後面BAND2的學生將成為BAND1生。

可能想真實評估學生能力,早公告自行結果甘學校家長會注重呈一呈二多d,入左自行就吾洗甘努力考呈三,呈三學生有d 由band2變左band1, band1有學校收個d考埋呈三可能下降到band2, 甘失去用三次呈分來分組別既意義囉

其實係現行機制中,官津中學公佈得結果時,起碼都4月中。
如果再要等EDB統一公布佈,起碼要5月中,到時其實大局已定。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

公佈自行結果,可能會有唔少投訴諮詢
例如點解收的同學明明成績差過我/點解收A同學唔收B同學。。。。。。

如果自行入唔到,又考唔到直資的同學,可能會壓力好大。

所以未必只係為咗直資收生。

b3410 發表於 18-5-7 08:21
例如點解收的同學明明成績差過我/點解收A同學唔收B同學。。。 ...
最重要係, 分開公佈結果, 咪即係俾多D機會去批評EDB既制度, 同發現佢制度上既問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

例如點解收的同學明明成績差過我/點解收A同學唔收B同學。。。 ...
點解公佈自行結果,會有投訴諮詢?自行階段就好似追女仔,嗰女仔同第二個婚姻,男仔有無得投訴諮詢?嗰女仔鍾意邊個純粹佢既個人喜好。

Arabellahk 發表於 18-5-6 23:52
如果學生過早知道自行結果,可能會有下列情況:
1.較晚公佈結果的直資校,會流失學生。例如某學生知道自行 ...
第二點其實公唔公佈都一樣,統一派位入既學生既真實水平都一樣係低自行入既一級。

angiehouse 發表於 18-5-7 07:29
可能想真實評估學生能力,早公告自行結果甘學校家長會注重呈一呈二多d,入左自行就吾洗甘努力考呈三,呈三 ...

重有強校好多可以自行入,一早知取錄學校會催谷剩下來的,務求令佢地變band1,甘強校就好好多人入band1中學,弱校學生難反身,壓力都好大

剩係呢個帖都已經有部份家長反對公開自行結果, EDB就更加可以大條道理唔提早公佈啦!

王家爸爸    發表於 18-5-7 09:38

直資都會遇到同樣情況,但好似冇咩大問題  

心水清;根本係未有直資學校年代已經都係7月才公佈結果,吹水佬真係…  

王家爸爸 發表於 18-5-6 23:36
保障直資既競爭力先係原因。

只要掌握到有幾多band1,2生被取錄,可以更有效操控。

我亦同意對剩下的蘿底橙有更大壓力同標籤效應。

睇局部的人,睇自己的人,當然想佢公開啦。(我都自私想)。

但公開左就絕對公平咩?

hkpapa852 發表於 18-5-7 08:27
最重要係, 分開公佈結果, 咪即係俾多D機會去批評EDB既制度, 同發現佢制度上既問題
...
官僚最重要係保持制度不變,咁就即使發現咗制度上既問題,都無佢辦法。

聞一多 發表於 18-5-7 09:40
只要掌握到有幾多band1,2生被取錄,可以更有效操控。

我亦同意對剩下的蘿底橙有更大壓力同標籤效應。
世界哪有你說的絕對公平?
‹ 上一主題|下一主題