用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 煩惱中,Cardiff 收左我個仔,應否轉校? ...
樓主: bb815
go

煩惱中,Cardiff 收左我個仔,應否轉校? [複製鏈接]

smallworld 發表於 18-5-8 19:21
梗係唔轉啦

謝謝各位意見(emoji)仔仔説現校整體生活可以平衡體育、音樂及課堂,讀書氣氛除了精英班外其他的比較輕鬆,相對Cardiff 讀書氣氛濃厚,有壓力下可令自己會更加努力,辛苦2年,目的是可入到心儀大學。Cardiff 每星期課堂比現校多12堂,中午運動時數全用來上堂,已比一般中學上課時數多。仔仔說已體驗了2年寄宿生活,係時候注專讀書,咪當自己係香港讀書咁話

bb815 發表於 18-5-8 19:47
謝謝各位意見(emoji)仔仔説現校整體生活可以平衡體育、音樂及課堂,讀書氣氛除了精英班外其他的比較輕鬆, ...
無問題喎。了解清楚,經過深思熟慮,權衡利弊後作出決定,就已經足夠。決定後就不要 look back, 盡力去做好就可以。預祝成功。

bobbycheung 發表於 18-5-8 21:55
無問題喎。了解清楚,經過深思熟慮,權衡利弊後作出決定,就已經足夠。決定後就不要 look back, 盡力去做好 ...

謝謝(emoji)但其實未作最後決定,正如你說,決定了就不要look back

好,我朋友個一樣,現在考A LEVEL,等住入醫。她自己想讀醫,只好轉去CARDIFF

bb815 發表於 18-5-8 22:00
謝謝(emoji)但其實未作最後決定,正如你說,決定了就不要look back

我路過見到你嘅post, 有小小愚見,讀書係你囝囝,讀書都係人生嘅一部分,愉快嘅生活最重要,選擇權在他手,由他自己選罷。

dizidizi 發表於 18-5-11 00:03
我路過見到你嘅post, 有小小愚見,讀書係你囝囝,讀書都係人生嘅一部分,愉快嘅生活最重要,選擇權在他手 ...

其實佢心係吾想轉,因現校生活係平衡D,有運動有音樂,但他又想有好成績,他説有壓力下讀書會迫到自己吾可以hea,整體讀書氣氛會更佳,現還未决定下來

bb815 發表於 18-5-11 14:09
其實佢心係吾想轉,因現校生活係平衡D,有運動有音樂,但他又想有好成績,他説有壓力下讀書會迫到自己吾可 ...

其實轉唔轉係叻就自然叻,唔覺上多一兩堂會叻D,都係自己讀

964000 發表於 18-5-13 10:04
其實轉唔轉係叻就自然叻,唔覺上多一兩堂會叻D,都係自己讀

照計呢類學校老師應該教導方法會好一些!會否成日past paper ! 其他學校就睇你好唔好彩!有朋友仔仔係度讀、話有個老師照書讀!還是要睇小朋友自己努力啦!
不過男女校反而擔心小朋友拍拖,一個唔好彩!掛住拍拖就麻煩!但是也有一起進步的例子!

‹ 上一主題|下一主題