用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 煩惱中,Cardiff 收左我個仔,應否轉校? ...
go

煩惱中,Cardiff 收左我個仔,應否轉校? [複製鏈接]

亞仔係南部一間學校從y10開始讀,今年讀y11,學校AL, Gcse成績並不特出,都是一般傳統英式學校,但亞仔在此讀書也不錯開,運動與成績也有進步,老師都很愛錫愛他,但之前我們抱著一試的心態去Cardiff College 考試,最後他成功可在今年9月入讀sixth form. 我們向學校提出退校,點知學校說他很大機會會被選入學校的牛劍課程,而且現在才通知按金退不了。Cardiff 成績係top,專功牛劍課程,課堂時數比較多,但始終係一間由補習社起家的學校(學校老師、很多英國人並未聽過有Cardiff 這學校)而且創校校長已離任,學校生活主要是讀書,運動及其他活動不多,大部份香港,國內學生,所以正在煩惱中,亞仔就話冇所謂,轉校會是一個挑戰,但去到這些精英學校,老師可能未必會知你係邊位,而且運動方面資源也沒有那麼多,請問各位有甚麼建議?
   7    0    0    0

bb815 發表於 18-5-4 14:49
亞仔係南部一間學校從y10開始讀,今年讀y11,學校AL, Gcse成績並不特出,都是一般傳統英式學校,但亞仔在此 ...

如果係我個仔,就一定唔會轉啦!要全面發展,唔可以只係死讀書既!

回覆樓主:

俾我都唔轉, 讀得開心, 玩得開心, 又叻,做乜要轉, 目標都係升大學啫, 我寧願喺學校做最top, 都唔寧願去一間可能做隱形人嘅學校, 分分鐘變左冇心機讀書

喧嘩 發表於 18-5-4 16:08
俾我都唔轉, 讀得開心, 玩得開心, 又叻,做乜要轉, 目標都係升大學啫, 我寧願喺學校做最top, 都唔寧願去一間 ...
Agree

俾我都唔轉, 讀得開心, 玩得開心, 又叻,做乜要轉, 目標都係升大學啫, 我寧願喺學校做最top, 都唔寧願去一間 ...

一定原校升學 !

Cardiff Sixth Form College 是一間補習社 (tutorial college),跟在深水埗/旺角商業大廈的大型補習社類似,不是一間英國的傳統學校,入學的主要是海外學生(中國、香港、馬來西亞、非洲、中東),個幕後老闆(Aatif Hassan)都是中東人,你上youtube睇,間學校只有幾間課室,一般學校的設施欠奉。  

如果你只想考取好 A-level 成績入大學,這間學校可以助你達到願望,其他的中學校園生活就沒有了。。。   成績 vs 全人教育;是不同人的選擇

https://www.youtube.com/watch?v= ... Eh0xm--kUJtRIZqALaf  

https://www.ccoex.com/en/page/staff

我都有咁諗,亞仔話去Cardiff 就好似係香港讀書咁,密集式課程,D 人勁,迫到自己冇得hea

bristol 發表於 18-5-4 16:13
Cardiff Sixth Form College 是一間補習社 (tutorial college),跟在深水埗/旺角商業大廈的大型補習社類似 ...

絕對同意

不讚成轉

補習社的教學模式與傳統學校有很大差異,補習社著重操卷,導師很多都是改卷員(Examiners),他們教授學生回答考試題目取得高分的技巧。 Cardiff Sixth Form College 的學生是否精英,我有保留,但我同意這間學校的成績比大部分學校好。  

我很多朋友的仔女在英國中學寄宿留學,他們返香港放假的時候,都會到銅鑼灣的補習社,密集式補習/操卷,提升成績 。。。  A-level 比 HKDSE/IB  較容易,只讀四科,不用考中文/英文,冇通識科,選擇科目有彈性(可以偏重文科或理科),學生肯操卷便可以拿得理想成績

當年阿女考到都無去讀!

回覆樓主

唔贊成轉校

yyyy 發表於 18-5-4 17:20
當年阿女考到都無去讀!

點解冇去?介意說出最後去了那間?

AA講過如果成績追唔上會要求學生轉去姊妹學校,免得影響Oxbridge rate。

去英國讀書都想搵返D平衡嘅校園生活,所以唔會考慮。

回覆 bb815 的帖子

樓主囝囝有冇心儀科目和大學?Cardiff 好似專攻 Medicine 嗎?會否考慮這點?

lovenature 發表於 18-5-4 23:16
回覆 bb815 的帖子

樓主囝囝有冇心儀科目和大學?Cardiff 好似專攻 Medicine 嗎?會否考慮這點? ...

Cardiff 不收Art, 叫亞仔選理科,佢理科都可以,但對medi 又冇特別濃厚興趣,當然心儀牛劍、英、美等比較出名大學,所以試Cardiff 希望能增加入牛劍機會,點知現在學校又說以他的成績很大機會會入到學校牛劍課程,但始終都要等埋Gcse 成績出來才定到。。。

好奇心驅使下,曾經到Cardiff 訪校,一看究竟。
校園比香港一般津校校舍大不了多少,基本上只有課室飯堂;學校有專車每天送學生到區內Gym club,學生自由參予;宿舍是租用等同市內大學學生租舍,單人房,住房的環境很不錯,全學年開放沒有holiday break。 但既然選擇Sixth form college, 學生一定要有心理準備,跟傳統英國學校氛圍完全不一樣,沒有可比性。 但説也奇怪,現場跟在讀學生和一些剛畢業訪校舊生聊天,發現同學間的凝聚力很強很有想法,亦分享不少在讀心得,有時間再跟大家分享

LAS01 發表於 18-5-5 00:22
好奇心驅使下,曾經到Cardiff 訪校,一看究竟。
校園比香港一般津校校舍大不了多少,基本上只有課室飯堂; ...

期待你的分享

bb815 發表於 18-5-4 23:45
Cardiff 不收Art, 叫亞仔選理科,佢理科都可以,但對medi 又冇特別濃厚興趣,當然心儀牛劍、英、美等比較 ...

純為考Oxbridge轉校有點不智。即使間學校嘅Oxbridge rate 有幾高,都唔係guarantee 你個仔入到,考Oxbridge 係要天時地利人和,自己要有實力同準備外,亦有好大luck factor, 所以我成日話唔好以考到Oxbridge 為唯一目標,考下無妨,係一個好好嘅經驗,但唔好放太大期望。識得有朋友幾年前讀Cardiff, 無報Oxbridge, 用兩個choices 報LSE Econ, 最後都係考唔到,去咗UCL. don't get me wrong, UCL Econ 係好好,我個point 係學校唔會保證你考到邊間大學,所以揀中學時亦唔好以單一原因嚟揀,用Oxbridge rate 嚟揀更加危險,因為成數唔高(高極少過一半),代價太大(Cardiff 出咗名無boarding school life).

大家都給了好的意見。成績好,無學校生活,但個個精英,
原校你是老師的愛徒,跟你兒子討論「他已18,應清楚自己目標。
而且他在英國若干年,他比你更清楚這是什麼回事。
‹ 上一主題|下一主題