用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [請教] 學券幼稚園生考私小或直資
go

[請教] 學券幼稚園生考私小或直資   [複製鏈接]

大家好,小朋友係2014年出世既男仔,而家K1讀 學券幼稚園,一星期出去上英文pg 個半鐘,喜歡睇書及發問。

岩岩同朋友食飯,知道出年就要in 學校喇,因為我想小朋友讀冇咁多抄寫既學校,而且個區d 學校全部都谷,所以想同小朋友試下考。不過聽完朋友講私幼同學券幼稚園學生既分別,我個人都怯左,覺得程度真係差太遠。

暫時我目標係直道或播道,唔知呢一年時間應該點幫小朋友裝備,當然亦唔想谷得佢太辛苦,希望大家俾d 意見,謝謝。
   37    0    0    1

我知道今年有學卷小朋友考到 St Clare、禮賢、培道、蘇小,所以都唔係冇機會。私幼都有好多人零 offer。

暫時聽返家長分享都係話英文方面要多倍努力,或者你今年多同佢伴讀,鼓勵下佢用英文講故事。真道我唔清楚,不過播道好似係得一輪面試就出 offer。

1998Ruby1998 發表於 18-5-4 15:56
我知道今年有學卷小朋友考到 St Clare、禮賢、培道、蘇小,所以都唔係冇機會。私幼都有好多人零 offer。

...

多謝你回覆,我呢幾日去買d 簡單故事書同小朋友一齊讀下先

回覆樓主

JazlynBaby 發表於 18-5-4 17:24
我相信直資唔止考英文、中文數學都要好、基本學術一定要、禮貌又要、最好有一體一藝係手同埋小朋友反應快夠 ...

再加上合群, 坐定吾周身旭, 自理能力, 簡單生活常識。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

伴讀、伴讀、伴讀
獨立閱讀能力同興趣(耐性)幾乎係考小一必備
唔為考小一都為裝備自己,畢生受用

Charlotte_mom 發表於 18-5-4 17:52
伴讀、伴讀、伴讀
獨立閱讀能力同興趣(耐性)幾乎係考小一必備
唔為考小一都為裝備自己,畢生受用

謝謝,伴讀我地由歲半開始每晚都有。小朋友都比同學仔知道好多其他既智識,不過又雜又亂 睇既書太廣,昆蟲,海洋,恐龍都識好多,只係26個字母都未認得好穩陣

Mikor 發表於 18-5-5 09:34
謝謝,伴讀我地由歲半開始每晚都有。小朋友都比同學仔知道好多其他既智識,不過又雜又亂 睇既 ...

我仔讀私幼,當年都係甘,睇好多唔同既書,識好多唔同既野,又雜又亂。

真道5月考,考生要在考卷上寫中英文名,學券幼在K2下學期未必教到寫名,呢樣要留意返

19841984 發表於 18-5-6 21:59
我也是學券。

我是由出世起,每天伴讀,

考小學, 就係要這些。

19841984 發表於 18-5-6 22:25
另外一提,
我們是一張證書也沒有,
但孩子的語文水平,

係. 臨場面試表現最重要, 語文要好。
証書作用不太, 但都讓小朋友去發展興趣。

ToMing123 發表於 18-5-6 21:29
真道5月考,考生要在考卷上寫中英文名,學券幼在K2下學期未必教到寫名,呢樣要留意返 ...

謝謝提醒,真道正係其中一間目標,早兩日試下同佢一齊寫名,佢興趣唔大,可能覺得難,唯有遲d 再試下

回覆樓主

多謝大家教路,我地開始轉換睇書方法,之前都係我講佢聽或睇圖,而家開始試下拎返d 簡單既書出黎一齊讀下,希望咁樣玩住學習有幫助。我係wm, 時間唔夠多係最大敵人,仲有一年時間,唯有努力多d

Mikor 發表於 18-5-4 14:38
大家好,小朋友係2014年出世既男仔,而家K1讀 學券幼稚園,一星期出去上英文pg 個半鐘,喜歡睇書及發問。

...

「真」道或播道,應該唔太難。真道的IB很吸引,努力。

樓主要多D信心,我們也是學卷幼稚園,當年都幸運取得APS,TSL等offer。也是從小每日都會伴讀,中英文同步,另要培養孩子有禮貌的習慣,要成習慣才能時時記得。

回覆樓主:

好直资/私小收的P1生, 大部分是來自私幼, 小部分來自學卷幼稚園。
學卷幼稚生要成功有offer, 家長要多同小朋友伴讀中, 英文書, 加強語文方面能力。

joyce76123 發表於 18-5-7 21:11
樓主要多D信心,我們也是學卷幼稚園,當年都幸運取得APS,TSL等offer。也是從小每日都會伴讀,中英文同步, ...

絕對想錶起你個貼, 太多人認為只有私幼至可以入私小。你就是一個例子去突破盲腸。

認同%上,私幼是較學劵上私小多,但背後有好多原因,不應簡化因果。
‹ 上一主題|下一主題