用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [請教] 學券幼稚園生考私小或直資
樓主: Mikor
go

[請教] 學券幼稚園生考私小或直資   [複製鏈接]

Mikor 發表於 18-5-7 08:27
謝謝提醒,真道正係其中一間目標,早兩日試下同佢一齊寫名,佢興趣唔大,可能覺得難,唯有遲d 再試下
...

寫名,當日我用咗7、8日時間,將仔仔的名字以部件形式去教,又會以故事形式去講,唔好心急,一、兩日教一個字。效果係過咗7、8日後,就記得住、懂得寫了。

今年仔仔考真道亦獲取錄,個人很欣賞真道老師面見時對小朋友很有耐性,就算仔仔表現“活潑”, 他們也很包容,最後更有offer,我們是十分感激的。

最後,很同意大家所講,伴讀、伴讀、伴讀(重要的事要講三次),經過這年的經驗,與其說學校要學術強的小朋友,我覺得不如說學校想要有閱讀習慣的小朋友更加貼切,因有閱讀習慣,繼續學習就很易上手。私幼、學卷幼稚園各有小朋友能入心儀小學,但大家必然提到他們的共同點就是愛閱讀。只是伴讀要花時間,但大眾又都只想抄捷徑。但其實伴讀真的是對小朋友最有價值的投資。

Charlotte_mom 發表於 18-5-4 17:52
伴讀、伴讀、伴讀
獨立閱讀能力同興趣(耐性)幾乎係考小一必備
唔為考小一都為裝備自己,畢生受用

同意。學術唔係傳說中咁高要求,主要都係生活上既野。

閱讀習慣係極重要。如果被人睇到係BOOK LOVER,玩具跟書擺在前面都揀書,咁就“WHER LEE 骨”啦。

retriever 發表於 18-5-10 07:28
同意。學術唔係傳說中咁高要求,主要都係生活上既野。

閱讀習慣係極重要。如果被人睇到係BOOK LOVER,玩 ...

見大家成日講伴讀我都想問,有無鍾意讀書嘅小朋友識字好差?我女係咁,佢只鍾意睇圖,讀咗幾年書仲唔識幾個字

我個小朋友也是,陪讀左一,兩年,去到K2暑假,仍是連he,the都認唔到,好似無乜成效,令人氣餒,後來買了些 High Frequency Word補充,叫佢一天寫一頁,依家做埋High Frequency Phrase,再配合學phonic, 總算稍為脫離文盲,Marvel既書都算睇到D

deco99 發表於 18-5-10 07:44
見大家成日講伴讀我都想問,有無鍾意讀書嘅小朋友識字好差?我女係咁,佢只鍾意睇圖,讀咗幾年書仲唔識幾 ...

認字多少、快慢當然每個小朋友各有不同,但其實佢地可能吸收緊你唔知啫,就按佢地自己嘅步伐吧。我覺得伴讀係要令佢地愛故事、愛圖書,大一點就會自己攞書睇,睇字又好睇圖又好。識字係閱讀帶來其中一個好處啫。

我仔也是今年九月K1,會讀學券幼稚園。但我是有心考私直的,只是家裡經濟上讀學券會鬆動啲……

考私直的過來人們,除了伴讀(每天都會),你們覺得仲有咩家長可以做?是否真的需要一體一藝傍身?數學叻有無面試優勢?我仔好鍾意數,N班已好熱衷要我們教佢加減數, 成日問...

謝謝.

WangandYu 發表於 18-5-10 08:24
我個小朋友也是,陪讀左一,兩年,去到K2暑假,仍是連he,the都認唔到,好似無乜成效,令人氣餒,後來買了些 High F ...

我好多時今日教完,聽日再問下又唔記得 雖然愛睇書,不過確實仔仔係認字方面冇乜天份,數字都搞左半年先穩定認到1-10, A-Z 硬係認唔哂,已經睇好多字母書,佢都好鐘意睇,不過就係記唔住。

反而d 生字既讀音會記到

回覆 Mikor 的帖子

metoo,家中細路書過百本,中英皆有,但仔仔認英文麻麻,去年K2暑假,認得既字,寥寥幾個,即使現在,也是數百字以下(註:cambridge flyer生字1000個以上),每逢串字,不時轉眼即忘,看書時,教完一個字,句尾再出現時又忘記,不要說考直私,小一要默書,也必然是痛苦萬分,只好改變模式,K1k2純綷伴讀,K3起自己進補加外補,但始終起步遲,要考學術型的私校,覆沒居多

對字敏感,可以認得好快
一般小孩睇多幾次都認到
繼續伴讀

deco99 發表於 18-5-10 07:44
見大家成日講伴讀我都想問,有無鍾意讀書嘅小朋友識字好差?我女係咁,佢只鍾意睇圖,讀咗幾年書仲唔識幾 ...

不同細路,進度有快有慢。

我哋係唔俾太吸引既流行卡通人物圖書俾細路睇,主要唔想佢迷上太主流玩意,另外係圖畫太吸引或分散焦點。

我怕你女兒慣左睇公仔就麻煩。

試下俾D 圖畫簡單D 無咁完七彩既書。

retriever 發表於 18-5-10 11:55
不同細路,進度有快有慢。

我哋係唔俾太吸引既流行卡通人物圖書俾細路睇,主要唔想佢迷上太主流玩意,另 ...

我女咩書都睇,佢好細個就鍾意睇nonfiction書,但就係唔鍾意睇字。我同意睇書唔只為識字,佢學咗好多知識,但考小學都要識字,學校都唔會俾佢幾年慢慢學。

scgift 發表於 18-5-9 14:17
叫個文盲讀故事書,不是打擊興趣/自信心嗎?

ORT=Oxford reading tree.
即刻買左lv1-3, LV1 真係好岩佢睇, 對比過2套書我明白你意思了, 非常感謝你教路, 今晚試下同阿仔一齊講下先

回覆樓主

想入直私小,比起幼稚園是否學券,我覺得家庭教育影響更大。

Mikor 發表於 18-5-10 14:28
即刻買左lv1-3, LV1 真係好岩佢睇, 對比過2套書我明白你意思了, 非常感謝你教路, 今晚試下同阿仔一齊講下先 ...

加油

回覆樓主:

好直/私小學位吾多, 對手私幼生都好強, 學卷幼除加強閱讀中英文書外, 都發展小朋友多元興趣(証書就不用), 教下日常生活常識, 數學加數, 簡單文字题, 如超市買野, 看時鐘, 節日.....。
中, 英, 普都可簡單介紹自己, 可了解簡單老師指令。
可以寫出自己中, 英文名字。

assado 發表於 18-5-11 08:56
好直/私小學位吾多, 對手私幼生都好強, 學卷幼除加強閱讀中英文書外, 都發展小朋友多元興趣(証書就不用),  ...

請教一下串字方面應該怎樣預備?阿女能靠phonics聽音串字,但我從沒要求/教佢記熟某某生字對應個串法。我諗緊係咪有需要幫佢認真串下字。

scgift 發表於 18-5-11 09:53
請教一下串字方面應該怎樣預備?阿女能靠phonics聽音串字,但我從沒要求/教佢記熟某某生字對應個串法。我諗 ...

開始串下簡單英文字先, 就算吾考直/私, 叩門都有机會考串字。

assado 發表於 18-5-11 10:06
開始串下簡單英文字先, 就算吾考直/私, 叩門都有机會考串字。

請問一般串字考法係咩模式?老師讀出生字叫小朋友串出(可聽音串字)?老師俾圖畫叫小朋友睇然後串出來(冇得聽音,要靠自己串字)?

有一間傳統學術型私小,要串鯊魚,有圖,畀左前三個字,即係S H A _ _,叫小朋友串埋最尾兩個字
本人無報考太多學術型私小,而其他標榜HappySchool的私小,仔仔話未試過串字,認字就幾乎每間都有

scgift 發表於 18-5-11 12:03
請問一般串字考法係咩模式?老師讀出生字叫小朋友串出(可聽音串字)?老師俾圖畫叫小朋友睇然後串出來(冇得聽 ...

串字都有不同形式。 有深: 小一叩門, e.g, 一個雪人圖片俾小朋友看, 老師問知吾知圖片中英文是乜? 可以讀及串俾我聽嗎?
又有簡單些, 有圖片 Ap__le, 講出中間英文字母。

不過, 都不用急於串字, 反而可以流利誦讀一本隨手簡單的英文圖書會對考小學更有好處。 中文都係差不多。

誦讀圖書, 考小一常有。
‹ 上一主題|下一主題