用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了
樓主: 晞晞爸b
go

是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了   [複製鏈接]

回覆樓主

點解傳統小學就是填鴨式教學?返學讀書就一定要補習?

Yanamami 發表於 18-5-5 07:39
楼主,今日-切局面都源自你無深思熟慮同-d莫名其妙既想法。
1. 人生每日充满選擇,每个選擇都有代价~大 ...

Can’t agree more! 實在唔少人永遠將失敗嘅原因歸咎於外在因素。

為何樓主認爲要有好成績,就一定冇快樂嘅童年?究竟樓主有冇喺囝仔自細培養佢擁有各式各樣嘅學習條件去面對學業,定只係諗住簡簡單單去搵一間名校,然後再加上補習去追趕成績?

BTW,皇仁得16個聯系位俾兩軒、愛官,三閒學校去分,入到其中一間軒小對升上皇仁亦唔係有好大嘅優勢。

晞晞爸b 發表於 18-5-5 11:16
謝謝各位家長指教。

其實只是很單純的個人sharing,有些人啱聽有些人唔啱聽都沒關係。但卻沒有想到會變成某 ...

樓主又將”失敗”轉嫁俾子女,我所指嘅失敗係樓主。讀書講效果,唔係只講成績,全級頭二十難唔難都要睇甚麼學校(樓主又講成績?)。樓主個帖用大量篇幅去描述傳統學校不是,但一字一句都冇分享過點樣栽培囝仔面對學業,咁樣對好多學校同學生與及家長十分唔公道。

如果樓主只係想個人分享,唔想其他人加入討論,可以喺EK上嘅個人網誌分享,上得討論區大家都可以有討論嘅空間,只要有理據我亦歡迎樓主嘅賜教。

又係樓主話”如內容不中聽的..各位家長一笑置之就罷了..no hard feelings”嘅~

‹ 上一主題|下一主題