用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問問有關中文既形容詞
go

想問問有關中文既形容詞

點去分狀態形容詞同性質形容詞?

曈曈媽咪 發表於 18-5-3 23:50
點去分狀態形容詞同性質形容詞?
性質形容詞用來表示事物的性質或屬性,例如:大、小、高、低、甜、酸等。
狀態形容詞用來表示事物的狀態,例如:烏黑、雪白、冰冷、滾燙等。

CBAbb 發表於 18-5-5 13:54
第一個係咪指xx地,第二個係咪指xx的
直覺咋,唔知係唔係
xx地嗰啲叫副詞;xx的嗰啲叫形容詞。

王家爸爸 發表於 18-5-5 18:28
性質形容詞用來表示事物的性質或屬性,例如:大、小、高、低、甜、酸等。
狀態形容詞用來表示事物的狀態, ...
我地細个時好似無禁学法好似複雜左禁……

回覆 Yanamami 的帖子

我都未見過
引用文獻:

(一)形容詞用來表示事物的性質和狀態,在句中可以作定語、謂語、狀語、補語等;
(二)性質形容詞一般能受程度副詞如「很」等以及否定詞「不」 的修飾,而狀態形容詞則不能
(三)許多性質形容詞可以重疊,重疊之後成爲狀態形容詞;
(四)性質形容詞大多可以用於比較結構,而狀態形容詞則不行。

唔好同學校癲,唔好甘教細路中文,呢D 系錯誤方法學中文,衹會令細路無興趣學中文,仲大鑊!初小唔駛理分數。

kwunpa 發表於 18-5-6 11:49
唔好同學校癲,唔好甘教細路中文,呢D 系錯誤方法學中文,衹會令細路無興趣學中文,仲大鑊!初小唔駛理分 ...
老實講, 我實在唔明點解要咁學中文。我當年無咁學過, 不過, 聽返D國內留學生, 佢哋話佢哋係咁學, 中文要學文法。

little_yolky 發表於 18-5-8 12:30
老實講, 我實在唔明點解要咁學中文。我當年無咁學過, 不過, 聽返D國內留學生, 佢哋話佢哋係咁學, 中文要學 ...

呢樣我都最討厭,形容詞細分性質狀態etc ,睇落純為考核用.

kwunpa 發表於 18-5-6 11:49
唔好同學校癲,唔好甘教細路中文,呢D 系錯誤方法學中文,衹會令細路無興趣學中文,仲大鑊!初小唔駛理分 ...

我出post係我想學識左,理解左先可以教小朋友做功課,如果連我都唔識,唔去理解,唔通要拎去補習社?

little_yolky 發表於 18-5-8 12:30
老實講, 我實在唔明點解要咁學中文。我當年無咁學過, 不過, 聽返D國內留學生, 佢哋話佢哋係咁學, 中文要學 ...

而家教法同以前唔同,4素句,6感句,我直係一頭霧水,所以我要先學識同理解,咁先可以教個女

王家爸爸 發表於 18-5-5 18:28
狀態形容詞用來表示事物的狀態, ...

thx so much

曈曈媽咪 發表於 18-5-9 23:23
我出post係我想學識左,理解左先可以教小朋友做功課,如果連我都唔識,唔去理解,唔通要拎去補習社?
...

呢D功課對學中文系無用,而且有反效果。建議唔駛做或亂做。每次我見到阿仔有呢類功課,我二話不說幫佢做埋。唔好浪費時間。

曈曈媽咪 發表於 18-5-9 23:24
而家教法同以前唔同,4素句,6感句,我直係一頭霧水,所以我要先學識同理解,咁先可以教個女
...
係呀, 我哋要先學。呢D方法唔係話好唔好, 不過對於小朋友起初作文, 係會易D掌握到寫一篇完整文章出嚟, 但長遠嚟講, 係一種規限, 無乜好處。以前舊方法需要長D時間領悟, 領悟到就運用得好好。現在方法拆件教, 有埋方程式咁, 易於掌握, 但難有突破。

little_yolky 發表於 18-5-10 09:09
係呀, 我哋要先學。呢D方法唔係話好唔好, 不過對於小朋友起初作文, 係會易D掌握到寫一篇完整文章出嚟, 但長 ...

恕不能苟同!中文,系唔應該甘學!

呢 D 方法系“法國大餐”!

原先系比國際學校或 SEN D 細路學中文中文用的,某D 所謂專家以爲執到寶,推廣至全港小學,誤人子弟!以中文爲母語的學生,系唔應該甘學。

醒目開學勳章

kwunpa 發表於 18-5-10 09:33
恕不能苟同!中文,系唔應該甘學!

呢 D 方法系“法國大餐”!
咁中文應該點學?

醒目開學勳章

曈曈媽咪 發表於 18-5-9 23:24
...
請問咩係六感句?真係未聽過

little_yolky 發表於 18-5-10 09:09
係呀, 我哋要先學。呢D方法唔係話好唔好, 不過對於小朋友起初作文, 係會易D掌握到寫一篇完整文章出嚟, 但長 ...

題外話。呢d方法我覺得似內地教法。我不可以說不對,因為和英文一樣是文法的一部分。但係過份強調和規限,往後寫作只會是倒模文章。 Hello, my name is Mary. I'm 5 years old. I live in Hong Kong.......10個香港小朋友,8個都咁介紹自己 。最近睇緊本書<<寫作教練在你家>>的序講的就是這個。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

jenniferK 發表於 18-5-10 13:29
題外話。呢d方法我覺得似內地教法。我不可以說不對,因為和英文一樣是文法的一部分。但係過份強調和規限, ...
所以我前面都話, 呢種教法係易於掌握, 但難有突破。

bobbob 發表於 18-5-10 10:26
咁中文應該點學?
多讀好既文章, 多背古詩文, 多寫。簡單講即係多睇、多背、多寫。

唔同意唔好鬧我。