用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症譜系障礙/語言障礙/發展遲援
go

自閉症譜系障礙/語言障礙/發展遲援 [複製鏈接]

29個月今日去佐尤德做完評估
1)認知較慢約20個月大
2)語言理解 語言表達 約1歲大
3)大小肌肉 約24個月大
  社交溝通能力較弱
轉介去社會福利署之「學前兒童康復服務」仲有特殊幼兒中心  聽完好擔心,係咪真係有呢個需要入特殊學校?入左係咪好難返出來?黎緊9月亞仔會讀K1我應該繼續比距返定停佐距?有無有經驗的媽媽可以分享下經歷?

0    0    0    0

回覆樓主:

有人入咗s位,即係你所講嘅特殊幼兒中心,能力提升、訓練得好。可以出返普通幼稚園、普通小學

今年有k1你可以照讀k1,然後一邊排隊

crystal媽咪 發表於 18-5-4 13:41
有人入咗s位,即係你所講嘅特殊幼兒中心,能力提升、訓練得好。可以出返普通幼稚園、普通小學

今年有k1你 ...

唯有係咁,一步步黎,太多內容仲未消化到(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

Min0 發表於 18-5-4 15:18
唯有係咁,一步步黎,太多內容仲未消化到(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
...

放鬆心情,始終都係早發現。有機會慢慢將啲症狀、問題愈減愈少。
排s都要年幾兩年先有位,有d排s差唔多一年多啲,情況好咗就會轉排其他

crystal媽咪 發表於 18-5-4 15:29
放鬆心情,始終都係早發現。有機會慢慢將啲症狀、問題愈減愈少。
排s都要年幾兩年先有位,有d排3y差唔多一 ...

嗯 謝謝你
‹ 上一主題|下一主題