用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嘉道理小學校風如何?
go

嘉道理小學校風如何?

想幫小朋友由傳統學校轉去較輕鬆的小學,但唔知呢間學校學風如何

回覆樓主

是不是指銅鑼灣東院道果間嘉道理?
如是,它不輕鬆的。
上學年我囡k3,選校時,有問派去嘉道理的舊生家長拎d功課來看,英文科深,是英小嚟,數學常識用英文讀,中文科我不覺得如外界所指比一般校淺。

回覆樓主

舊同學媽咪話,多數中國人會自動group埋一班上(因為中文科的課程外籍人丘不一樣)會乖d的。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

呢間出名南亞人多,係真嘅,我住附近見唔少
聽聞近年中國人多左,又上次咁岩見親子旅行落車,成車都中國人(定南亞人唔興join親子旅行我又唔知)
如果無宗教衝突,佛教黃焯奄都值得考慮。校長近年幾有心機攪。佢在簡介會上話如果唔想上佛學,可到圖書館自修

Charlotte_mom 發表於 18-5-23 10:23
聽聞近年中國人多左,又上次咁岩見親子旅行落車,成車都中國人 ...

謝謝你的意見

Charlotte_mom 發表於 18-5-23 10:23
聽聞近年中國人多左,又上次咁岩見親子旅行落車,成車都中國人 ...
好奇怪, 佛教、道教學校對於宗教都好似比輕寬容。基督教/天主教學校唔止硬性要上聖經堂, 有D仲要呈分添。其實佢哋俾錢起學校, 應該宣傳下自己宗教, 收多D 0靚至係。

little_yolky 發表於 18-5-31 12:30
好奇怪, 佛教、道教學校對於宗教都好似比輕寬容。基督教/天主教學校唔止硬性要上聖經堂, 有D仲要呈分添。其 ...

佛道唔係一神論,甚至有話唔算宗教添,排他性較少。

耶教中又因歷史原因,天主教又比基督新教寬容度大。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-5-31 12:30
好奇怪, 佛教、道教學校對於宗教都好似比輕寬容。基督教/天主教學校唔止硬性要上聖經堂, 有D仲要呈分添。其 ...

黃嘅校長係新上任(新意思係近3、4年),學校邊個校董會我又無研究,不過校長夠膽咁propose (可以唔上佛學),認真夠吉士

唔係點洗小朋友腦喔⋯⋯洗腦工程由小做起,相信可以事半功倍,呢樣嘢西方國家勝一籌。

Charlotte_mom 發表於 18-6-1 11:23
黃嘅校長係新上任(新意思係近3、4年),學校邊個校董會我又無研究,不過校長夠膽咁propose (可以唔上佛 ...

學校的佛學科是不考試,以德育為主,用一些佛學編了小故事,教道德觀和價值觀
剛見到校網登了6月9日下午2-4有開放日,可以去瞭解一下

jumpjl 發表於 18-5-3 13:41
想幫小朋友由傳統學校轉去較輕鬆的小學,但唔知呢間學校學風如何

校風,真心建議自己到現場看看,或試下一同坐車離開便可知道

回覆 Charlotte_mom 的帖子

黃焯菴近年有明顯的提升。校長攪到學校升左呢,今年推彩虹生命教育,把學生成長的條件全面地規劃,宗教只係其中一部份。
雖然响好多人眼中是寶校,但係老師有心,比起神校的老師可能會教得更細心更好。有傳黃焯菴D中文、英文仲教得深過同區的學校,越黎越唔似寶校,大家可能走寶就真。

EKPAMA 發表於 18-6-2 23:11

黃焯菴近年有明顯的提升。校長攪到學校升左呢,今年推彩虹生命教育,把學生成 ...

黃焯菴多考試、測驗或默書嗎?若小朋友跟不上會否有支援?

醒目開學勳章 王國長老

vincelo29 發表於 18-6-3 17:19

我唔係用家,既然9/6有開放日,可自己了解下,親身問下校方意見都好

Charlotte_mom 發表於 18-6-3 17:51
我唔係用家,既然9/6有開放日,可自己了解下,親身問下校方意見都好

我已報名參加開放日,不過我想了解多的實際的情況,所以我想聽多的意見,謝謝

EKPAMA 發表於 18-6-2 23:11

黃焯菴近年有明顯的提升。校長攪到學校升左呢,今年推彩虹生命教育,把學生成 ...

當年抽中後便發現是家長心中的寶,記得當時舊校長還未退休,註冊時便向老師瞭解到升中一直有派b1,只是舊校長作風低調,和一班老師用心教育,沒有太多的對外宣傳。新校長接任,把舊有優良的留住(包括一班好老師),再引入他多年在敎育局前線工作經驗,重新帶領下,給了更好的學生。

這幾年,家校合作下,與校長和老師做了好多工作,軟件上更新,課程改善,每年都有一個學校主題(今年是彩虹教育),目的鼓勵學生培養自學興趣,加強自我管理。硬件上更新學校許多電子器材(如需要時課堂上可以一人一iPad使用),校舍更新的工程。

terdy 發表於 18-6-3 18:09
當年抽中後便發現是家長心中的寶,記得當時舊校長還未退休,註冊時便向老師瞭解到升中一直有派b1,只是舊 ...

Tsa我們家長是支持的,因為未試過話需要回家操練,學幾多,考幾多,如果有上校網更會發現學校評級絕對不會比不上同網其他同級學校。校長更要求詳細tsa報告用來分析,如何可以改善課堂協助各能力不同的學生學習。

vincelo29 發表於 18-6-3 17:19

三次考試,考試前老師多數自己出測驗卷多數突測,不計入考試分,主要給家長用作看看還有什麼不懂用。
默書是一星期中,下星期英,會有範圍,最後一部份unseen。
功課我小朋友多數1-1.5小時內完成

terdy 發表於 18-6-3 18:30

謝謝你詳情告知我有關學校的資料,讓我可以在開放日更詢問多點。

平民國際學校, 英小, 睇你接唔接受lor