用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 慢熱小朋友考小學
go

慢熱小朋友考小學

真心請教. 囝仔K2,性格慢熱,在陌生環境或人前不太主動不喜歡表達自己。不過聽話友善,觀察力強,中英文對話流利。
在尋找合適小學的時候我集中一些不會過於着重學術,鼓勵探索主動,有愛心的學校。我希望在小學的階段,可主要培養他的社交和自信心。做資料搜集後發覺一些活動教學學校比傳統名校應該比較合適,不過這些學校好似多收一些主動自信的學生。因他性格慢熱,擔心他在面試時不能在短短時間有好表現而不被考慮。有朋友建議我不要集中一類型學校,報多考多幾間,但我怕太多面試大人小朋友都辛苦。有否過來人分享經驗?謝謝。

回覆樓主:

我小朋友性格也是如此,當初也有你這樣心態,喜歡活動型學校,學術型差啲想唔報,最終結果係佢只得一間學術型正選,其餘waiting也是傳統愛心學校。最後有一間活動型call waiting,但因地點問題而冇take。所以我既經驗係,學校會match對的人,我而家好慶幸當初有報學術型,亦發覺小朋友真係偏愛學術多啲。所以我建議都係報啲唔同類既學校試左先。

chingchub 發表於 18-5-3 20:20
我小朋友性格也是如此,當初也有你這樣心態,喜歡活動型學校,學術型差啲想唔報,最終結果係佢只得一間學術 ...

我有類似情況,有時活動教學,happy school 可能只是家長一相情願的想法。

星星的後裔 發表於 18-5-4 08:37
我有類似情況,有時活動教學,happy school 可能只是家長一相情願的想法。
...

真的非常同意!小朋友有自己個性喜好,活動丶傳統教學根本應該一同存在,父母擇合適的學校。唔好下下諗住入左去傳統,又要求學校改變去就你。咁對一些適合傳統的小朋友並不公平!

無論係咪考小-,对內向慢熱既小朋友,父母都应及早調教~人本性难移,你花好多时间調教,佢唔会变左另-个人,但点都会比原来好。無論為考小-又好,升中面試,大学面試,甚至见工都好,早早調教始終係有必要而且成效高。唔好以為試-年半載就见效,有d野係要長年累月做,孩子曰復一日係成功既經驗中build up自信。Set reasonable target, 等佢易做到,-小步-小步黎。

Yanamami 發表於 18-5-4 21:18
無論係咪考小-,对內向慢熱既小朋友,父母都应及早調教~人本性难移,你花好多时间調教,佢唔会变左另-个 ...

我想法有點不同,你始終是製造一個"大路"既人或你心目中的兒女。

每個人都有個人性格,你咁可能改變了一個人的本質。我偏向是只要唔極端就得, 如內向有9級,1是宅男,9是唔返屋企,5是正常。只要是2-8,我都盡少干擾。

Sorry 可能我太理想化,唔practical.

星星的後裔 發表於 18-5-4 22:22
我想法有點不同,你始終是製造一個"大路"既人或你心目中的兒女。

每個人都有個人性格,你咁可能改變了一 ...
禁易改变到个人就好咯……死性不改呀~~

每個人都有自己嘅性格, 弱點你可以fine tune, 但唔好諗住180度去改變佢。喺選校問題上, 我會選擇順著小朋友嘅性格/能力而行。佢本身跑得快但畏水, 點解唔係俾佢去練跑, 而係夾硬捉佢去練水?!

ok3 發表於 18-5-5 12:52
每個人都有自己嘅性格, 弱點你可以fine tune, 但唔好諗住180度去改變佢。喺選校問題上, 我會選擇順著小朋友 ...

因為唔練水無乜影响~唔玩樂器咪畫畫,唔畫畫咪跳舞,唔跳舞咪打波,無太大損失。但怕羞慢熱內向,对將来無論考小一、升中、DSE囗試、大学面試、见工……-律会有影响。既然-早知往後都要面对同-问題,何不及早改善?(改善,唔係改变~)
"Sometimes the smallest step in the right direction ends up being the biggest step of your life." - Emma Stone.

Yanamami 發表於 18-5-5 13:02
因為唔練水無乜影响~唔玩樂器咪畫畫,唔畫畫咪跳舞,唔跳舞咪打波,無太大損失。但怕羞慢熱內向,对將来無 ...
最弊好多家長都係想改變小朋友,想將佢地塑造成自己心中所想嘅模樣呢!

ok3 發表於 18-5-5 18:37
最弊好多家長都係想改變小朋友,想將佢地塑造成自己心中所想嘅模樣呢!
这是不設实際,会令自己失望之餘又会製造衝突。

回覆樓主:

面試時, 老師都會同個别小朋友倾計, 問問題, 小朋友有回應就得。
報多二, 三間, 俾小朋友有面試經驗, 在心儀小學面試表現會有幫助。

回覆樓主

多謝大家的意見。慢熱性格有其優點,凡事有兩面。囝仔在家人面前非常喜歡表達發問,只是在陌生人面前需要長時間warm up (我唔覺這性格是問題,自己都不是好外向多言,只是在面試的制度下,想有辦法令佢表現好一點) (emoji)(emoji)

回覆 Siup01 的帖子

我小朋友正正就係依種內熱的性格。我係17-18年度入讀小一,想當年我下咗唔少功夫,同你分享下。

你首先要同佢建立強大嘅信心,要話比佢知,學校係選擇一個適合嘅小朋友加入學校,老師們係希望尋找一個遇到困難會堅持,求知嘅小朋友,而唔係咩都識,咩都答啱嘅...(咩都識哂唔駛讀書啦),等佢放下對錯誤嘅恐懼。

另外,要話佢知無一個人係做唔到有禮貌,有manner(依樣係每一個人都有能力做嘅), 如果基於老師係你第一次見面而緊張,係正常呀!相反,老師都係第一次見你,其實大家嘅位置/情況係平等嘅,無需感到特別緊張,通過問話可以了解小朋友,小朋友亦可以對老師作出提問呀!

我同佢反覆做咗好多練習,預先假設一下一d突發情景,再同佢練習相應嘅解決方法,令佢減低憂慮....

最終,我小朋友係入咗港同。學校作風同佢嘅性格簡直係風馬牛不相及!但學校的而且磪完善咗我小朋友嘅性格,依家佢開朗活潑又精靈主動咗,我哋都見咗好多間學校,過程亦都有好多辛酸,但絕對值得。(面試當年,我哋嘅親子關係都有緊張嘅時刻,但1年辛酸換12年嘅開心學習,我覺得值得!)

希望幫到你!

Siup01 發表於 18-5-6 10:44
多謝大家的意見。慢熱性格有其優點,凡事有兩面。囝仔在家人面前非常喜歡表達發問,只是在陌生人面前需要長 ...
我明白你嘅憂慮,例如怕面試為小朋有帶黎壓力...擔心面試失敗,會令佢感到自卑,有損自信心。
但諗深一層,人生裡面往往就存在好多挑戰、困難和失敗。
面試其實係一個好好嘅成長機會,讓我哋好好認識一下自己,邊樣強、邊樣弱,我哋又能夠如何展現自己嘅優點,改善弱點。面試成功與否只係一個結果,無人能夠基於單單一個結果而否定你哋嘅付出。

面試本身就係一個非常現實嘅競爭,同樣嘅競爭晌將來亦無可避免,反而係你用咩心態面對。
我哋無改變佢哋嘅性格,相反我哋接納咗依個性格,通過反覆練習,思想轉變,令佢哋放低憂慮。
慢熱亦可以展示到沉實,認真思考嘅一面!
文靜亦可以展示到溫文爾雅!
睇怕係你自己鑽牛角尖呢!

ceciliasycheung 發表於 18-5-11 11:25

我小朋友正正就係依種內熱的性格。我係17-18年度入讀小一,想當年我下咗唔少功夫,同 ...
my exact situation with my elder child. and i totally agree with your positive energy and approach. i am glad both she and i have grown up a lot. we are also lucky.. she has got very good results at the end.

ceciliasycheung 發表於 18-5-11 11:48
我明白你嘅憂慮,例如怕面試為小朋有帶黎壓力...擔心面試失敗,會令佢感到自卑,有損自信心。
但諗深一層, ...
that is very true. treat it as life challenge would make both parents and children feel better. and always remember their strength and uniqueness.

ceciliasycheung 發表於 18-5-11 11:25

我小朋友正正就係依種內熱的性格。我係17-18年度入讀小一,想當年我下咗唔少功夫,同 ...

可否pm 請教多一些考港同的重點嗎?我個女慢熱型,我都好心儀港同。thx

Yanamami 發表於 18-5-5 13:02
因為唔練水無乜影响~唔玩樂器咪畫畫,唔畫畫咪跳舞,唔跳舞咪打波,無太大損失。但怕羞慢熱內向,对將来無 ...

非常同意,我女也是慢熱人,選了活動教學的學校,經過幾年時間,她絕對不是外向主動多言的小朋友,但至少肯接受挑戰,肯去上台比賽,會享受和不同人溝通相處。