用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Victoria K1 vs ESF K1
樓主: heyheyheyhey
go

Victoria K1 vs ESF K1   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 18-5-10 09:09
話就話ibo 同本地大學關注中文a定b情況,但去年收生未覺大改變,日後唔知,我孩子學校会提選中文b學生可能 ...

hello,請問IB是否規定考中文時必須要用簡體字,繁體字是不接受的嗎?我的小孩現在Y2,學校教簡體,在家我教繁體,且範圍比學校多。我希望小孩能夠以繁體字為主,但突然想起考試亦是一個考慮因素...

lckfwylyk 發表於 19-1-12 14:58
hello,請問IB是否規定考中文時必須要用簡體字,繁體字是不接受的嗎?我的小孩現在Y2,學校教簡體,在家我 ...

當然可以用繁體

回覆 何B仔Adrian 的帖子

想請問中文是用普通話教的嗎? 學生普通話流利嗎?

heyheyheyhey 發表於 18-5-3 14:42
回覆 babyjip 的帖子

明白,因為ESF的offer是Eng Class而不是bilingual,所以中文水平一定不及Vict,但我 ...

正確

回覆樓主

既然一定出國,似乎選ESF合適些,因為係真international

Tanyafish 發表於 19-1-14 14:02
既然一定出國,似乎選ESF合適些,因為係真international

你指真international 係指邊方面?

heyheyheyhey 發表於 18-5-3 11:03
小朋友現正在Vict 讀 PN 下年可以直上trilingual k1, 由於之前一直希望往國際學校方向發展, 所以同時也取得 ...

我自己本身兩間學校都冇經驗,但朋友有,以下都係聽朋友講。
朋友嘅小朋友讀 Victoria,本身想上VSA,純香港人,但聽座談會,知道升 VSA 機會好細,十分後悔。VSA 雖然 99% 都收 Victoria 學生,但 Victoria 升 VSA 只有30%,以 native English speaker 同 mandarin speaker 優先,結果真係入唔到 VSA。

如果你 target IS就揀ESF,雖然到升小學都係煩,但總比 Victoria 好。

如果係我,我會搵間真一條龍

回覆 s7824 的帖子

我朋友一樣. HKers, 讀了3年VIC想入VSA, 考唔到. 因為太多VIC 幼稚園要考. 最後玩大抽獎...
‹ 上一主題|下一主題