用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Victoria K1 vs ESF K1
樓主: heyheyheyhey
go

Victoria K1 vs ESF K1   [複製鏈接]

回覆 貝珠 的帖子

我家小朋友性格害羞及內向,一開始上Vict PN的時候也花了6個星期才能適應,我們擔心他剛剛安頓好又重新適應陌生環境,老師建議我們讀完K1再轉

heyheyheyhey 發表於 18-5-3 23:43
回覆 貝珠 的帖子

我家小朋友性格害羞及內向,一開始上Vict PN的時候也花了6個星期才能適應,我們擔心他剛 ...

只讀esf k2 係冇priority 上esf primary , 你要清楚呢一點

heyheyheyhey 發表於 18-5-3 14:36
回覆 FattyDaddy 的帖子

We will definitely sending him to study abroad in high school and uni. Our m ...
That will only be for a few years. You should consider whether he will be staying on or returning afterwards.
If he will be staying on, Chinese ability is not so important, but if he will be returning, then Victoria will prepare him better for local life.

回覆樓主:

要中文好d, 又要入到KJS, 只可以:
1)  去ESF K1, 出去補習
2)  繼續Victoria K1, 考KJS 時買50 萬NR

問題係KJS 係咪你最終目標, 係你就要諗俾50萬讀2 年victoria學好d中文值唔值。
令要留意KJS係最 competitive, 讀ESF kinder都唔係十拿九穩。出年會行one-form application rc, dc同foundation (kjs, bhs etc) 只可報一間。好難估會點,但今年我地覺得佢地玩 unofficial oneform, 唔係咁多人有 2 個offer, 特別係有填survey 話咗rc 唔係first choice.  報dc 但又唔係住DB/TC. 呢d 同學無聽過有dc/rc offer.
但又咁講,kjs 收唔哂嘅同學,esf 會offer 港島嗰邊嘅foundation, 書一定有得讀,但未必係kjs.

kjs 連自己嘅學生都收唔哂,外校生機會是零。上年開咗學有人唔讀,call 哂waitlist d 人唔去,先安排interview 外校生。

回覆 heyheyheyhey 的帖子

一係轉,一係唔轉,讀埋K1轉係最差的決定。你無咗升Esf小學的priority,咁搞乜呢

Radiomama 發表於 18-5-3 20:22
我的想法同樓上剛好相反。

我仔就是讀Vic K1-2, 當年無現在咁多人報國際學校,但KJS是連面試機會也沒有, ...
你帶出的問題真係好值得深究。由於我仔未上中學,所以對公開試情況不太了解,以我仔中文程度,我知佢若考中文一定會是 B 不會是A。但我不知道原來學生沒有權決定考A還是B。咁如果無得揀一定要考A的話,又真係幾難。你帶出的問題令我會再考慮比細仔讀local kinder 還是IS kinder. 老實說,我自己喜歡IS kinder多D,小朋友返學開開心心,只係想佢中文好D先考慮讀兩年local kinder。

我小朋友不是在VIC讀PN,K1考了幾間Kindi, 有local 有IS, 將來同標跟你一樣將小朋友送外國讀書。

先有VIC offer,後有ESF offer,反覆掙扎,選了ESF。

原因:
1. 有擔心VIC給周XX接手後教育質素會如何
2. VIC K 出路雖可local可IS,聽落好似兩樣都得,但到時再考IS會難入D,尤其果間IS已有自己Kindi學生,考local又怕未夠班,有D兩頭唔到岸
3. ESF放棄了入唔返,我沒有任何priority
4. ESF K 上G1的機會始終會比外校考入去為高

你考慮適應問題,K1已比PN大了一年,小朋友心理質素應該會進步左。

少少分享,Good luck !

halvard    發表於 18-5-7 09:28

heyheyheyhey 發表於 18-5-3 23:43
回覆 貝珠 的帖子

我家小朋友性格害羞及內向,一開始上Vict PN的時候也花了6個星期才能適應,我們擔心他剛 ...

兩間一齊讀

回覆樓主

如果想入esf小學就一定應該讀esf幼稚園,正常來講每個讀完幼稚園都會入到esf小學(熱門小學可能難啲,但點都派到一間俾你),當然讀其他幼稚園肯比50萬都極大機會入到,否則的話好少例子有得面試

Valerie_bb 發表於 18-5-4 08:28
要中文好d, 又要入到KJS, 只可以:
1)  去ESF K1, 出去補習
2)  繼續Victoria K1, 考KJS 時買50 萬NR

esf 出年confirm 行one application ?

ddbb0099 發表於 18-5-8 15:07
esf 出年confirm 行one application ?

未有消息。但唔知esf 會唔會又整個unofficial one form, 跣家長又跣自己

回覆樓主

純分享

我又唔覺得外來生要in esf小學真係如外界般講都咁難,我小朋友讀一間好細同新的IB kinder (authorised), 可以話冇乜tract record, 但都有同學冇priority下入bhs, 亦有幾位小朋友可以in RC, 有offer, 有waiting.

利申:我屬kjs zone, 所以冇「捐」報名費但有得in RC, 但已有心儀收左,所以withdraw.

Radiomama 發表於 18-5-3 20:22
我的想法同樓上剛好相反。

我仔就是讀Vic K1-2, 當年無現在咁多人報國際學校,但KJS是連面試機會也沒有, ...

我都認同如果ESF Kinder 上RC,要追番中文真係好吃力,就算pathway 2 都難!

想請教如果IB考Chinese B,還是Bilingual Diploma 嗎 ?

safeway 發表於 18-5-9 12:22
純分享

我又唔覺得外來生要in esf小學真係如外界般講都咁難,我小朋友讀一間好細同新的IB kinder (authori ...

冇priority 考esf primary ,抽晤抽到由天決定,有得考真係唔難。至於RC , 更加唔難,只不過很多人put RC at 2nd choice

回覆 YYNGSUKI 的帖子

請問RC year 1不會由頭教起中文嗎?幾時分pathway, 點樣分?謝謝

YYNGSUKI 發表於 18-5-9 12:50
我都認同如果ESF Kinder 上RC,要追番中文真係好吃力,就算pathway 2 都難!

想請教如果IB考Chinese B,還 ...
如果考 Chinese B + English A,當然不是bilingual diploma啦!

mandy_ng207 發表於 18-5-9 15:27

請問RC year 1不會由頭教起中文嗎?幾時分pathway, 點樣分?謝謝 ...
Y1一開學就會做assessment,不會告訴家長的。中文會由普通話併音開始教,起初pathway 分野不大,可能只是CFL & CNL的分別,越高年班越明顯,最後在Y7開始連教材也不同。

safeway 發表於 18-5-9 12:22
純分享

我又唔覺得外來生要in esf小學真係如外界般講都咁難,我小朋友讀一間好細同新的IB kinder (authori ...

其實都是抽人in, 點都有人抽中,抽中的便覺得唔難,抽唔中就覺得難。

回覆樓主:

我小朋友仲細,未仔細研究IB。但聽過前輩家長講,從報海外名U、分配時間和拿好成績的功利角度出發,bilingual diploma 係無需要和唔值得。但當然你想學多d和深d中文,又係另一回事。

mandy_ng207 發表於 18-5-9 15:27

請問RC year 1不會由頭教起中文嗎?幾時分pathway, 點樣分?謝謝 ...

所以esf kinder 上Rc , 很多小朋友中文很吃力,所以大部分人,一有year one offer 就開始進補中文
‹ 上一主題|下一主題