用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE通識是否可改為選修科只修不考,或只評合格及不合格 ...
樓主: Arabellahk
go

DSE通識是否可改為選修科只修不考,或只評合格及不合格?   [複製鏈接]

somoon 發表於 18-5-3 17:40
我嘗試估下。因為德國人覺得係人為錯誤,不代表德國民族,亦無必要。
日本人覺得另闢國土係有必要,唔成功 ...
原因有好多,但係最主要既係宗教信仰,歐洲係基督教、天主教為主,寬恕係核心價值,做錯咗要認錯,主會原諒。中國同日本係講因果報應,唔可以認錯,認咗錯就有報應。

妹妹頭 發表於 18-5-3 08:23
回覆 Arabellahk 的帖子

依個都只係一步棋, 佢既目的係.....中國歷史加為必修科

中西史初中都應該讀啦,最小二次世界大戰都要認識下

王家爸爸 發表於 18-5-3 17:56
你真係相信有遺詔?當然無可能,呢啲係漢代改寫既歷史。
始皇帝突然去世係真既,但係突然去世,點 ...
你真係相信有遺詔? <<<< 呢d唔係我相不相信的問題,而是歷史事實,或起碼是咁多年來歷史資料總結出的 consensus..
.
現在好似眾人皆醉你獨醒...
.
其他歷史學者都被蒙在鼓裏,就只有你知道內情..
.
感到無言 ...

小鹿揀學校 發表於 18-5-3 18:13
你真係相信有遺詔?
當年無CCTV監控視頻存檔,「歷史事實」就好似水中明月一樣。

王家爸爸 發表於 18-5-3 18:02
原因有好多,但係最主要既係宗教信仰,歐洲係基督教、天主教為主,寬恕係核心價值,做錯咗要認錯,主會原諒 ...

報应係認唔認都会報若然未報,时辰未到~我只觉得係民族性,德國人直畢甩,係真係有錯就認,打就企定,然後又-條好漢从新出發。醒就真~亞洲人都係要面子。好似老豆打錯仔都唔会say sorry,称之為天下無不是之父母。日唔認有慰安婦,上边唔認64有死过-个学生,突醜唔認有貪-样。

Yanamami 發表於 18-5-3 18:28
報应係認唔認都会報若然未報,时辰未到~我只觉得係民族性,德國人直畢甩,係真係有錯就認,打就企 ...
唔認,即係無錯到;用亞洲思維,無錯就無報應。

王家爸爸 發表於 18-5-3 18:31
唔認,即係無錯到;用亞洲思維,無錯就無報應。
鴕鳥政策……
所以问責制係个笑話……oh!突然諗起最近果位潛建司長添~仲話唔係無限loop, 重蹈覆轍?

somoon 發表於 18-5-3 17:47
話時話我覺得思考係要訓練既,就好似IB的唔知咩thinking 科,又或者係李天命的思考藝術果類,如果包括在通 ...

Theory of Knowledge TOK.

joyjoyparent    發表於 18-5-3 23:15
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 18-5-3 18:34
鴕鳥政策……
所以问責制係个笑話……oh!突然諗起最近果位潛建司長添~仲話唔係無限loop, 重蹈覆轍? ...
亞洲人既思維模式,同歐洲人好唔同。我相信呢啲主要係受宗教信仰、地方文化等唔同既影響。

王家爸爸 發表於 18-5-3 18:41
亞洲人既思維模式,同歐洲人好唔同。我相信呢啲主要係受宗教信仰、地方文化等唔同既影響。 ...
你講既亞洲思維相信係以中、日、韓思維主導為倒子,呢三個國家都係一言堂心態,更重要係受儒家思想所影響所致。

王家爸爸    發表於 18-5-3 18:57

artroboy 發表於 18-5-3 18:56
你講既亞洲思維相信係以中、日、韓思維主導為倒子,呢三個國家都係一言堂心態,更重要係受儒家思想所影響所 ...
講得啱,主要係儒家思想,再加上佛教所影響。

Yanamami 發表於 18-5-3 16:40
其実我最怕記乜宗物宗,撈到乱哂籠……
我中學都是喜history , 怕中史, 因為中史真係代代太似啦, 來來回回無限loop, 以前的中史又冇咩要古今對比分柝的野, 背晒最重要, 超級悶.  高中可以唔讀超開心.  反而依家睇中學的中史書, 有趣左.

HaYi 發表於 18-5-3 21:29
我中學都是喜history , 怕中史, 因為中史真係代代太似啦, 來來回回無限loop, 以前的中史又冇咩要古今對比分 ...
只因為世史讀得唔太深入,所以你唔太覺得係無限loop。中史讀得深入,所以感覺唔同。

Arabellahk    發表於 18-5-3 23:07

IloveJJ 發表於 18-5-3 10:25
我睇嗰啲男校,全部有中史,但世史就無,可能計入I.H., I.S.卦
我仔也是港島男校,我見中史、西史、LS, EPA, Geog 全部都有的

....

....

TLHE 發表於 18-5-4 07:30
我仔也是港島男校,我見中史、西史、LS, EPA, Geog 全部都有的

EPA 同LS 點分?我c6係你仔師兄,我女宜家讀附近間女校,佢冇EPA有LS,阿爸話LS似以前的EPA....

王家爸爸 發表於 18-5-3 10:01
初中修兩史,打好高中通識科既基礎,加上只修不考,會好好多。

我仔中一, 要修中史, History, Geog, LS, 都是獨立科

somoon 發表於 18-5-4 09:45
其實睇清朝,幾有趣。又近代。成日覺得中國唔係比清朝統治幾百年,唔會咁!
...
金、元、清咪似依家共黨一樣,等同外夷文化入侵中原...所以話中國文化係多元化合成,文學史中既元曲、清小說..etc

清朝時期中國版圖係歷年最廣闊、強盛,比起唐朝更勁。

2jkidsfather    發表於 18-5-7 08:28
‹ 上一主題|下一主題