用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學费生活费只有港幣約兩萬一個月可到海外那兒讀大學 ...
go

學费生活费只有港幣約兩萬一個月可到海外那兒讀大學 [複製鏈接]

只是平民人家,如只能負擔每月港幣約兩萬學费連住宿生活费,有什麼說英語的地方可留學呢?
想讀考古
   5    0    0    0

你呢個要求好高 wor,英美澳加都一定唔得,連 Malta 都唔得。 得返個 NZ 好似勉強可以 2 萬一個月。不過要讀埋人類學+少收亞洲學生,所以難搵資料。

之前有其他人提議荷蘭,幾乎樣樣都好過 NZ 。你女唔鍾意?佢有冇做其他資料蒐集?

回覆樓主:

我有找過加拿大,好似平勉強可以。荷蘭那間ranking都不錯,但見生活费要800至1000歐羅一個月,不知有冇看錯。

24萬一年應該幾悶水吧,侄女早10年前去澳洲讀書都要30幾萬一年~

sabun 發表於 18-5-3 09:24
我有找過加拿大,好似平勉強可以。荷蘭那間ranking都不錯,但見生活费要800至1000歐羅一個月,不知有冇看錯 ...

我女都十分想讀考古加人類學,此兩科在本地幾乎冇選擇,但她中文不好,而偏愛西洋考古,故只能求諸海外,紐西蘭我們如果收都不錯啊!

0030 發表於 18-5-3 09:26
24萬一年應該幾悶水吧,侄女早10年前去澳洲讀書都要30幾萬一年~

冇想過澳、美、因知冇可能

sabun 發表於 18-5-3 08:04
只是平民人家,如只能負擔每月港幣約兩萬學费連住宿生活费,有什麼說英語的地方可留學呢?
想讀考古
...
Simon Fraser University

sabun 發表於 18-5-3 09:24
我有找過加拿大,好似平勉強可以。荷蘭那間ranking都不錯,但見生活费要800至1000歐羅一個月,不知有冇看錯 ...

租金約500歐羅,
其他生活费300-500歐羅 ~ HK$3000 - HK$5000 好合理

做下part-time, 我以前係英國每星期洗一日大餅都夠食(單食).

朋友在台灣讀一年約10萬港幣,另一個日本的入到政府大學,一年包住,包食早晚連學費港幣11萬,可每星期工作28小時。

考慮下打 part time,外國讀書真係有好多空餘時間(「好多」意思,就真係好多,一日可能只係上 2-3 小時)。如果唔想影響到學業,咁暑假返黎賺。我上年暑假都賺到 3 萬,夠我全年膳食+補貼少少住宿。

noel2010 發表於 18-5-3 10:01
朋友在台灣讀一年約10萬港幣,另一個日本的入到政府大學,一年包住,包食早晚連學費港幣11萬,可每星期工作 ...
樓主要英語授課考古學位課程

elbar 發表於 18-5-3 10:06
樓主要英語授課考古學位課程

喺,考古學不是處處有,真的麻煩晒各位的幫忙解答,感激!

回覆樓主:

我女兒目標很明確,只愛讀西洋考古及人類學,我和她說我會供埋她呢3,4年學費,之後如何她要自己負責,即如她想在海外發展,就自己努力找方法,父母已倾盡所能了,雖然明知讀考古好難有出路,但將來事冇人知,她在當地有什麼際遇也冇人會知,我都想後悔,所以我會用多3年時間給她试吓闖吓,之後如何要靠她自己了,我也耍為自己退休生活打算。
因我现在女兒在港讀國際學校連生活费、……都差不多兩萬一個月,所以當供多她3年便完了我的責任了   

elbar 發表於 18-5-3 09:36
Simon Fraser University

呢間好貴喎

回覆樓主:

如利物蒲大學學費—年要16xxx鎊,住及生活費?飛機票?交流去埃及使費?考慮歐洲地方用英語授課較好,

sabun 發表於 18-5-3 10:43
呢間好貴喎

淨計學費,已平過 Leiden

https://www.sfu.ca/students/financialaid/costs/international-2017-18.html

elbar 發表於 18-5-3 11:23
淨計學費,已平過 Leiden

https://www.sfu.ca/students/financialaid/costs/international-201 ...

這個是否學费連生活費,讀一年是否加幣18339×2,即36678加幣?

sabun 發表於 18-5-3 11:50
這個是否學费連生活費,讀一年是否加幣18339×2,即36678加幣?

即全年223928,除開一年每月約兩萬嗎?在我預算內啊。

brother4 發表於 18-5-3 11:19
如利物蒲大學學費—年要16xxx鎊,住及生活費?飛機票?交流去埃及使費?考慮歐洲地方用英語授課較好,:funn ...

即你認為不要選英國,選歐洲其他地方較相宜?

sabun 發表於 18-5-3 11:50

‹ 上一主題|下一主題