用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你地小朋友知唔知自己係資優
go

你地小朋友知唔知自己係資優 [複製鏈接]

究竟有冇需要話俾小朋友知佢係資優?

我怕佢知道咗之後會懶惰,諗住聰明記性好就懶。但有時佢好困擾自己的與別不同,例如覺得同學的話題不感興趣,佢有興趣的人地又唔明。

如何處理才可以教佢取長補短?
   1    0    0    0

Melody_BB 發表於 18-5-2 18:00
究竟有冇需要話俾小朋友知佢係資優?

我怕佢知道咗之後會懶惰,諗住聰明記性好就懶。但有時佢好困擾自己的 ...

我個人認為每個孩子都係獨特嘅,其實係唔係資優都要用心去栽培,何況資優都只係某些範疇而並非全部,反而最重要係鼓勵佢發揮自己既長處同改善不足之處。

shypama    發表於 18-5-2 23:30

醒目開學勳章 貢獻勳章

當孩子覺得自己好奇怪,同其他人想法好大出入,我覺得就需要俾佢正面認識自己嘅獨特之處!

認識資優~係情意教育當中好重要嘅一環!

我响佢對其他人好多不滿時,解釋佢知佢想法同其他人唔同,要包容其他人.. 接納自己!
但我無講實際score

恐龍家

20160901 發表於 18-5-2 20:14
我個人認為每個孩子都係獨特嘅,其實係唔係資優都要用心去栽培,何況資優都只係某些範疇而並非全部,反而 ...
我都認為每個孩子都係獨特嘅地方,每個都可以係某方面既資優,亦都係另一方面既handicap,點處理,其實好睇家長既心態。

我覺得應該比小朋友知道。你看資優學苑的Let us shine和中大的朋輩輔導計劃就知啦。教育界應該認為資優生應該要知道自己是資優生。

米米爸爸 發表於 18-5-3 18:57
我覺得應該比小朋友知道。你看資優學苑的Let us shine和中大的朋輩輔導計劃就知啦。教育界應該認為資優生應 ...

你指由導師透過工作坊讓學員接觸不同特質的資優同儕,認識及欣賞資優的多樣性,従中獲得歸屬感,相信孩子一定有所得益。

小曳人 發表於 18-5-3 09:34
當孩子覺得自己好奇怪,同其他人想法好大出入,我覺得就需要俾佢正面認識自己嘅獨特之處!

認識資優~係情 ...

正是因為小朋友的想法和大多同儕不同,而學校需要很多協作,因此造成困擾。佢沒有直説,但覺得同學較BB. 佢沒有看低別人,因為明白每人有自己強項。但覺得自己不被理解,感覺孤單。

知啊,心理學家會同佢解釋每項嘅細節添
‹ 上一主題|下一主題