用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成個人DOWN晒
go

成個人DOWN晒   [複製鏈接]

甲部好想選心儀band 1, 但位少兼講明冇扣門位, 唔博又過唔到自己果關, 博又驚浪費第一志願, 最後都選擇博一博, 第二志願就唔選band 1, 因為已經冇勇氣,

乙部由於係區內band 2, 焗選, 可惜區內有英文班只得兩間, 一定爭崩頭, 但無得退縮, 焗博, 其餘中文班學校真係唔識兼唔想揀, 但係又冇可能唔填。

王家爸爸    發表於 18-5-2 14:33
   5    0    0    0

bb-blue 發表於 18-5-2 14:30
本來五下, 六上考完試, 學校評定為全港band 1, 區內band 1, 雖自知勉強band 1, 於是自行派位選擇band 1, 點 ...
如果呈一、二係全港同區內band 1,自行間咗B1C學校,應該有一定機會。

回覆 王家爸爸 的帖子

比香港呢D教育制度玩死, 如果唔博又好似對仔女唔住, 博輸又驚唔知派左去邊, 害佢前途, 點解讀書都有如賭博, 要靠運氣呢?

本來五下, 六上考完試, 學校評定為全港band 1, 區內band 1, 雖自知勉強band 1, 於是自行派位選擇band 1, 點 ...

你小朋友咩名次?

你個間小學已經係區內龍頭小學喎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bb-blue 發表於 18-5-2 14:40
回覆 王家爸爸 的帖子

比香港呢D教育制度玩死, 如果唔博又好似對仔女唔住, 博輸又驚唔知派左去邊, 害佢前 ...
家計會當年廣告,追得到也未必好;邊緣人升B1學校,可能搏得到未必好。

回覆 hkpapa852 的帖子

由全級5x跌到全級8x, band 1 尾變 band2 中, 暈到唔識起番身

跌咁多真是大打擊,希望你小朋友自行己中。

王家爸爸 發表於 18-5-2 14:52
家計會當年廣告,追得到也未必好;邊緣人升B1學校,可能搏得到未必好。

王家爸爸呢個比喻好好笑

bb-blue 發表於 18-5-2 14:53

由全級5x跌到全級8x, band 1 尾變 band2 中, 暈到唔識起番身 ...
如果呈一同呈二都係5X,呈三就算去到8X,應該都未必會跌到去B2咁差

除非學校過往既B1學生比例,真係比坊間高估咗好多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

由全級5x跌到全級8x, band 1 尾變 band2 中, 暈到唔識起番身 ...

因為一時失手,放開D.小朋友都唔想.佢見你唔開心,佢都會唔開心.最差打算,叩門.盡咗力就得,加油呀

醒目開學勳章

唔好俾咁多壓力俾自己同小朋友,如果佢已經盡左力,應該佢自己都唔想名次跌,會好大壓力架......
小朋友嘅價值,唔只係 Band 1,入唔到英中亦唔係一定次人一等。

全港 band 1, 區入 band 2 ?!
即是區入唔夠 band 1 位?
但統一始終係計全港 band, 全港 band 1 便是抽先.   如果運氣唔好, 咁填b2都是派先.

其實我地冇比過壓力佢, 可能由於咁, 佢呈一呈二屬band 1, 變左呈三自以為是, 一下子放鬆左就衰左, 既成事實, 我地都無可奈何, 冇得怨, 只可以收埋自己心入面, 不過耿耿於懷少不免

或者你個隨機號靚到無朋友
你又落左safe line
吾好怕

yeungyeungma 發表於 18-5-2 16:28
全港 band 1, 區入 band 2 ?!
即是區入唔夠 band 1 位?
但統一始終係計全港 band, 全港 band 1 便是抽先. ...
區內band 2學生如果乙部選填band 1學校, 電腦只會抽band 1學生行先, band 2學生係其次, 填第一或第二志願band 1只會浪費機會, 只可填band 2

KATHY3706 發表於 18-5-2 16:40
或者你個隨機號靚到無朋友
你又落左safe line
吾好怕
運氣自問冇, 所謂safe  line 都係博博下, 唔講得有幾safe

醒目開學勳章

我記得有網友話8x都係band 1?咁頂多係邊緣人,唔會係band 2中

bobbob 發表於 18-5-2 16:49
我記得有網友話8x都係band 1?咁頂多係邊緣人,唔會係band 2中
全級160幾人, 排到8X, 中間打後, 而且係學校計出黎, 照睇唔會錯

回覆樓主:

係邊區?

回覆 chun媽 的帖子

中西區
‹ 上一主題|下一主題