用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成個人DOWN晒
樓主: bb-blue
go

成個人DOWN晒   [複製鏈接]

醒目開學勳章

瑩希媽媽 發表於 18-5-5 08:25

他們是不同學校,兩個呈分排名也是27,一個一級有106人,另 ...

我剛才理解錯,以為佢面試英文就不會講及讀,原來是指唔識的才不會講及讀。不過成績各科平均,比某科好但某科差更有優勢。

CALVEN 發表於 18-5-5 08:38
我剛才理解錯,以為佢面試英文就不會講及讀,原來是指唔識的才不會講及讀。不過成績各科平均,比其科好但其 ...

該中學只选70人2in,其實也大機會入到,我朋友她女兒好喜歡該校,本來b1成績,呈三又跌一跌,直接選該校第一志願,她們是聯系學校,應該入到吧

CALVEN 發表於 18-5-5 06:55
两個小朋友不同校,没有直接呈分排名,根本好難比較,而且仲面試有英文都不會讀和讀,其他科成績幾好都無用 ...
有無得面試,已經係兩個小朋友實際BANDING差異既啟示。

27/76,可能是b1c,學校老師保守說b2a。27/106,你說學校在區內較出名,應一定是b1,但可能也是b1c。自行其中一個作用,是篩走rank order雖然高但實際表現不太理想的人,尤其呈分不能完全反映英語能力,若面試時英文不突出但這是該校很重視的,篩走rank order較高的學生一點也不奇怪啊

bb-blue 發表於 18-5-2 14:30
本來五下, 六上考完試, 學校評定為全港band 1, 區內band 1, 雖自知勉強band 1, 於是自行派位選擇band 1, 點 ...

唯有到時睇下 坑真,嘉諾撒,聖士提反書院,中華基金 有冇得叩門  

WinnieCatCat 發表於 18-5-5 18:42
27/76,可能是b1c,學校老師保守說b2a。27/106,你說學校在區內較出名,應一定是b1,但可能也是b1c。自行 ...

不是,果個是阿女學校,果個名次一定是2A,阿女間是二線小學,主要我女個同學英文也不是太好,不過呈三過后朋友個女三十一名,老師又說是邊緣人了

瑩希媽媽 發表於 18-5-5 19:42

你指31/106,老師說是邊緣人?咁呢間區內較出名的學校,和你女兒的二線小學,可能水平相差並不如想像中大

WinnieCatCat 發表於 18-5-5 19:51
你指31/106,老師說是邊緣人?咁呢間區內較出名的學校,和你女兒的二線小學,可能水平相差並不如想像中大
...

是啊,果間在區內是爭崩頭的,可能前年ps1考得不好吧,往年呢個名次是b1的,點知老師今年講是邊緣人不知是否老師又過于保守估計了

106人排名27,即係前25%,加上開到四班,收到100人以上既學校,都係一線學校,B1比率有40%,所以106人排名27,即係B1B水平。而76人排名27,即係排36%,加上開得三班既學校,雖然未係寶校,但係B1比率有25%已經唔差,所以76人排名27,即係B2B水平。兩人其實差距相當大。

WinnieCatCat 發表於 18-5-5 19:51
...
二線小學無可能有三分一係B1,我估如果老師講31/106係邊緣人,應該係指校內。

王家爸爸 發表於 18-5-7 09:22
106人排名27,即係前25%,加上開到四班,收到100人以上既學校,都係一線學校,B1比率有40%,所以106人排 ...

27老師話系2a,而我地26名自行1c學校有2in

瑩希媽媽 發表於 18-5-7 09:27
27老師話系2a,而我地26名自行1c學校有2in
我建議你睇返舊年學校排名25~30既最好同最差排咗去邊,大約就知道自己既情況。

王家爸爸 發表於 18-5-7 09:29
我建議你睇返舊年學校排名25~30既最好同最差排咗去邊,大約就知道自己既情況。 ...

我地開會老師已講得好清淅了

王家爸爸 發表於 18-5-7 09:29
我建議你睇返舊年學校排名25~30既最好同最差排咗去邊,大約就知道自己既情況。 ...
佢間學校情況有D複雜, 唔係咁易可以知, 因為有一定人數直升龍中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-7 10:19
佢間學校情況有D複雜, 唔係咁易可以知, 因為有一定人數直升龍中
明白,咁就唔可以用正常情況去分析。

hkpapa852 發表於 18-5-7 10:19

我地好似有成三十人直升,不直升果D老師巳分成五組,每組人老師都講得好明顯要點樣選了

瑩希媽媽 發表於 18-5-7 11:05
我地好似有成三十人直升,不直升果D老師巳分成五組,每組人老師都講得好明顯要點樣選了
...
咁就最好跟足學校老師安排。

王家爸爸 發表於 18-5-7 11:08
咁就最好跟足學校老師安排。

我自己都覺得老師都系保守的,但好多家長都聽,有D人吾敢博,部分家長吾聽都會博

塞翁失馬. 其實如果成績飄忽, 未係穩定B1成績, 入到主收B1生的中學未必係好事.

個人經驗加身邊朋友經驗: 在超過自己水平的學校讀真係好辛苦同失信心, 攪到好似問題青年咁; 反而讀啲能力所及的學校, 在班上會跑得前, 學校會畀好多機會同鼓勵, 能夠讀出自信.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

瑩希媽媽 發表於 18-5-7 11:46
我自己都覺得老師都系保守的,但好多家長都聽,有D人吾敢博,部分家長吾聽都會博
...
按照你講既情況,我覺得你老師一啲都唔保守,可以話相當進取,老師進取既原因可能係因為有自己中學。
‹ 上一主題|下一主題