用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學今年有冇君子協定,唔收同區叩門生? ...
樓主: bobolam
go

東區中學今年有冇君子協定,唔收同區叩門生?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-5-2 09:34
留班位用黎收叩門學生無問題。但係唔收同區學生,只收外區既,就有問題。

...
就是啊。同區生,住的離學校近,能更好地利用時間。不用長途跋涉那麽辛苦,爲什麽不可以給同區生呢?

我是東區學生的家長,心儀區内的兩所學校,離我家也近,步行5-10分鐘内。打算自行會報這兩所。無奈孩子屬於絕對需要warm up型,所以面試很輸蝕。如果,抽不到心儀學校,那麽要去他區叩門,也就是灣仔,中西區。但這些學校很多都已經講明,如果自行沒有報名,就沒有叩門機會。所以,也就是說,爲了保險,必須有一個自行要去外區。車程近一個小時。所以,所謂的君子協定,對我們來說,真的是噩夢。

200904 發表於 18-6-14 15:43
我是東區學生的家長,心儀區内的兩所學校,離我家也近,步行5-10分鐘内。打算自行會報這兩所。無奈孩子屬於 ...

我是東區小六生家長。自行一和二都在東區,巳確認此兩間真係冇得叩。自行一,甲一,乙一都填佢都唔俾叩。

但我知同區有些校係可以叩,可自己打去心儀的中學去問。

他區係遠,但我心儀的他區校話區外生冇填佢也冇所謂。那校本區才計誠意分,不過間間學校有不同處理方法。我都係個句,打去心儀學校問清楚。

200904    發表於 18-6-14 16:15

Jasmine-4711 發表於 18-6-14 16:05
我是東區小六生家長。自行一和二都在東區,巳確認此兩間真係冇得叩。自行一,甲一,乙一都填佢都唔俾叩。
...
祝福你的仔仔抽中心儀的學校,不用受叩門之苦。

maggiecch 發表於 18-6-13 14:36
因為這幾年係最嚴峻少學生,但之後慢慢會上升返。
況且大家都諗到叩門那批大多的一定會係派到不太理想的而 ...
想問下明年東區仲有無君子協定 ?

王家爸爸 發表於 18-5-2 09:34
留班位用黎收叩門學生無問題。但係唔收同區學生,只收外區既,就有問題。

...
Totally agree.  

明明想在同區叩門, 要人老遠走出去叩, 不公平

WHJ 發表於 18-6-20 14:30
Totally agree.  
明明想在同區叩門, 要人老遠走出去叩, 不公平
話係為咗學生同家長好喎實在係用心良苦呀

ok3 發表於 18-6-20 16:21
話係為咗學生同家長好喎實在係用心良苦呀
其實如果係港島區男仔,問題唔會大,勁既B1可以叩SJC、SPC;邊緣既可以叩高記、SLS;B2既可以叩波仔。

王家爸爸 發表於 18-6-21 08:48
其實如果係港島區男仔,問題唔會大,勁既B1可以叩SJC、SPC;邊緣既可以叩高記、SLS;B2既可以叩波仔。 ...
王家爸爸, 如果係港島區女仔呢?
請問有無建議呢?

200904 發表於 18-6-14 15:20
就是啊。同區生,住的離學校近,能更好地利用時間。不用長途跋涉那麽辛苦,爲什麽不可以給同區生呢?
...
原因是,之前出生率下降同區有些學校如果收不夠生,會縮班的。所以不能同區叩門。所以選校時,成績不太好的不要太進取,因為呈分試也跟隨機號碼,如果本身成績不錯也不怕入入不到Band 1組別學校。坊間的banding也是指那组別學生受歡迎。而數字也有包括學校大小,課外活動獎項等來評定。選一間合適學校給子女,應該自己上學校網看清楚及親身去學校感覺受一下。
如果真的想自己選擇,不如考直資。這樣可以有自己選擇權了。

MayChung 發表於 18-6-21 09:27
王家爸爸, 如果係港島區女仔呢?
請問有無建議呢?
港島區女仔位多,除咗南區,連B2都有機會有英中讀,如果係B1學生,唔會派得差既。

王家爸爸 發表於 18-6-21 15:15
港島區女仔位多,除咗南區,連B2都有機會有英中讀,如果係B1學生,唔會派得差既。

...
承你貴言
‹ 上一主題|下一主題