用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 暑期活動一問
go

[其他] 暑期活動一問 [複製鏈接]

現在很多機構開始推出暑期班,想幫仔報下運動,stem機械設計課程,畫班,中文閱讀理解和英文oral 暑期班,以下那些機構導師會教得好?
1. 小童群益會
2. 明愛
3. 青年協會
4. 仁濟醫院社區中心
   1    0    0    0

這些機構的活動比較好玩,課程以興趣為主,重在參與

IloveJJ 發表於 18-5-1 20:09
如果你講嗰三類班,除了畫班,我係唔會响呢啲機構參加,原因係除了畫班,其他都需要專業知識,我覺得呢啲 ...

學校裏教中文,英文,運動,STEM,等等的老師們,在EK聽說,部份要問責時會話自己「只係打分工,並不專業」。

學校的高薪老師校長也不一定專業,暑期活動比一千幾百元,要人地專業?唔使喇,玩下者。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-5-1 23:22
學校嗰啲梗係唔專業啦!我仔出去學籃球教既打法,返學校俾老師話錯添呀!大家都預咗學校唔專業啦!唔係做 ...

都係嗰句,學位老師起薪2萬幾,平均可能三四萬,校長起薪八萬,也有人評為不專業,不會為孩子着想,也會自私,家長不要寄望太高云云。但每天全港大部分家長,送孩子去學中英文,STEM等。

交千幾元想有好導師,「專業」過學校高薪老師?五十步笑一百步,心理作用而己。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

學校嗰啲梗係唔專業啦!我仔出去學籃球教既打法,返學校俾老師話錯添呀!大家都預咗學校唔專業啦!唔係做 ...

仲有,如果學校老師教中英文「當然」不專業,補習社/暑期班的導師教中英文「當然」專業,咁香港不用學校了,抄哂佢地,開番幾百間補習社,暑期班,咁香港教育有望了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

建議你睇一睇,佢地外判咗俾咩機構做,因為d部份野導師無可能自己識教,我亦未見過職員自己跟到哂咁叻!
而運動,一般會有教練牌

當然,報得呢類暑期班,要求唔好咁高,去開心下就OK
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 18-5-2 10:11
一定唔會職員做啦!
運動係教練教,不過1:3x,仲要6-12歲,咁就分兩組,一個教練教,另一個助教(即係學生兼 ...

咁就要睇你目的同要求
因為如果目的係去見下太陽,郁動下嘅話,就完全無問題啦!

btw,我仔跟緊小童群益會嘅跆拳道,教導好認真,對品格好有要求,亦會帶出賽,雖然同外面比,好似hea咗d,但如果唔係一心為獎的話,教好品格唔係更好咩?我真係見過d人出賽... 好無品!

恐龍家

IloveJJ 發表於 18-5-2 09:37
唔係幾多人工既問題。
學校老師,佢哋讀大學讀一科,嗰科佢係專業,例如我仔I.T.老師,佢大學讀I.T.,咁佢I ...

吓,你話就係?

你認為學校「當然」不專業,某某街外機構交一千幾百學費,卻「當然」專業,一竹篙打一船人,咁主唔主觀?

IloveJJ 發表於 18-5-2 13:22
坊間當然唔係全部專業啦!要逐間睇架

咁你五樓回應說「學校梗係唔專業喇。。。。教中英文要專業」,又乜意思? 又係未主觀呢?

重有,錢梗係有重大影響。你問官津校長,為什麼不能用國際學校的教學水平,佢哋會話無錢請高水平老師。

其實,除了小數補習天皇外,有那些好老師不做高薪長工鐵飯碗,想抄散做下暑假班?有,好有heart 只為教育熱情,放棄暑假休息的時間,或好等錢洗外(少數)。其餘個D,理大牌頭又好,青年會牌頭又好,五十步笑一百步啫。

你好,謝謝你意見,我仔就係想學編寫程式來控制搖控車或機械人,你小朋友在那學,方便介紹嗎? 我要既係專業導師,呀仔要學到野,stem課程坊間唔太多,好難找。

‹ 上一主題|下一主題