用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四中文程度
go

小四中文程度

我仔中文程度一向低,不過我都好奇想知道小四是否已經能夠自己完成以下這樣的一份閱讀報告:

題目: 介紹一位對社會有貢獻的人物

研習指引: 選取以下一至兩項作深入研究
1) 人物的生平/背景
2) 人物對該社會的具體貢獻
3) 人物的性格特點
4) 你最欣賞他/她的哪一個特質

識得上網找無難度,

我見我仔以前中英好多類功課都有相似的.   唯一佢打中文(去search) 差, desktop 冇touch screen , 我見佢自己仲識load 個拚音定唔知咩打中文... 一係用手機做.

我覺得都 OK,不過個「深入研究」係有多深入?係咪普通就咁講返生平偉績?要寫幾多字?400 字應該都可以。

識上網查就冇難度。

1998Ruby1998 發表於 18-5-1 19:31
我覺得都 OK,不過個「深入研究」係有多深入?係咪普通就咁講返生平偉績?要寫幾多字?400 字應該都可以。
...
小四的我相信網上的data 夠作呢個功課要的深度.  只是選人個時家長可能要睇下小朋友自選的對象是否一個功績冇咩灰色地帶的.

回覆 HaYi 的帖子

如果叫我諗一個對社會有貢獻嘅人,我會諗到秦始皇。佢統一六國、文字、度量衡、典章法制,好大工程,對日後中國有好深遠嘅影響。不過秦始皇應該會被老師話佢焚書坑儒、奴役人民修築長城,係對社會帶來災禍。

S-Kwok 發表於 18-5-1 15:22
我仔中文程度一向低,不過我都好奇想知道小四是否已經能夠自己完成以下這樣的一份閱讀報告:

題目: 介紹一 ...
拿,真係好老實要問你,寫呢個人,你覺得係死左好D,定係未死既好D呢?

1998Ruby1998 發表於 18-5-1 19:59
回覆 HaYi 的帖子

如果叫我諗一個對社會有貢獻嘅人,我會諗到秦始皇。佢統一六國、文字、度量衡、典章法制 ...
其實你中POINT喎,有好多人係將回饋社會同貢獻社會攪錯左。

S-Kwok 發表於 18-5-1 15:22

題目: 介紹一 ...

如果上網搵,或借本人物傳記來寫,應該好易呀!睇你要求幾高啦!

回覆樓主:

如果係閱讀報告,咁即係睇過關于那個人物的故事/傳記,再寫book report,小四學生應該有能力做到。但係寫得好唔好,有深度定係三兩句草草收場,就因人而異。

配合中文書的專題?剛剛幫仔溫書,見到最後一個章節就係類似的topic,  對社會有貢獻的人物。如果作文題目配合書本都幾適合
最簡單就係睇下課文點樣寫,類似的題材,深度仿寫比較簡單。

回覆樓主:

學校係要求學生寫閱讀報告,所以我估計應該係閱讀 圖書後再作分享,而非上網尋找資料。咁睇完本書,一般係咪已經識得分析及作深入研究?

小四又係咪已經識“社會貢獻”呢? 我仔起初想寫霍金,但我又覺得霍金係對科學界有很大貢獻,但對社會嘅貢獻呢?

另外,好似我仔咁,佢最終介紹咗愛因斯坦,寫咗愛因斯坦係物理學家後,冇寫愛因斯坦對社會有什麼貢獻。 只針對要求的其中1、2項寫出佢嘅睇法。 例如: 堅持不懈,但唔識利用書中例子闡釋。

講真,我真係好擔心我仔點樣繼續讀中文。 呢份報告差不多係我逐點教,還是我太要求高,一般都需要指引。

ar_mak 發表於 18-5-1 20:00
拿,真係好老實要問你,寫呢個人,你覺得係死左好D,定係未死既好D呢?

死咗可以肯定佢嘅貢獻?

ar_mak 發表於 18-5-1 20:02
其實你中POINT喎,有好多人係將回饋社會同貢獻社會攪錯左。

請賜教應該點分?

S-Kwok 發表於 18-5-1 21:49
學校係要求學生寫閱讀報告,所以我估計應該係閱讀 圖書後再作分享,而非上網尋找資料。咁睇完本書,一般係 ...

冇咩貢獻或諗唔到, 可以寫1,3或1,4的兩項。 第4點易寫D, 自己對人物的感受, 學習榜樣, 成為立志對象等等!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

S-Kwok 發表於 18-5-1 21:50
死咗可以肯定佢嘅貢獻?
我試下炒埋一碟咁答啦。如果用番你講既霍金做例子,係唔恰當,意思係以小學生既功力,係好難寫得出佢有咩貢獻,嚴格上霍金係連諾貝爾獎都冇拎過,其實可以點講佢好?另外佢身體有殘障,未必太過係一個理想既人生目標。係呢度可以帶出一個貢獻既定義,就係要對後世作出左一個巨大而實質既改變,例如喬布斯係,佢改變世界既力量係大過霍金好多,而呢個實質既改變亦就係寫作既題材,再咁黎講,APPLE如何改變世界,家長同學生係可以真係坐低討論,一齊觀察,會比用霍金做題材貼地好多。不過喬布斯都只係隨便舉例,只要搵到一個人係學生佢自己想寫,呢個就先係最重要。

回覆 ar_mak 的帖子

題外話,以前我試過用<藍血人>去交讀書報告,老師直頭撕爛重做;一轉番用童話故事,立即高分貼堂。

呢D係冇得好講,老師冇睇過<藍血人>,佢覺得你講埋D野係痴痴地;拿,童話故事佢就明你講咩勒。所以一為神宮二為弟子,選擇題材都係需要小心。

學校係要求學生寫閱讀報告,所以我估計應該係閱讀 圖書後再作分享,而非上網尋找資料。咁睇完本書,一般係 ...
呢度其實係有個機會比你地去互相交流,你可以用你既霍金去同佢既愛因斯坦比較,去提出你認為比較優勝既地方,目的係迫使小朋友都要舉證去反駁。又或者,我有提到回饋同貢獻既分別,其實呢個亦係你地可以拎出黎傾既地方,岩同錯唔係首要關注,而係思考方向同埋舉證既方法,亦都會訓練出觀察細微差異的能力(兩個人都好接近但有咩分別呢?)。

ar_mak 發表於 18-5-1 20:00

有意思既問題, 係咪要蓋棺定論呢?

如果無預定立場, 純主觀論點講佢既 "社會貢獻", 就唔一定要蓋棺喎.

如果純粹主觀評價, 無預定立場, 只要學主指出及論述 "社會貢獻" 就OK...

所以, 好難話邊個人有社會貢獻, 邊個無社會貢獻, 除非有既定立場, 要政治正確...

不過, 如你說, 如你仔無點出 "社會貢獻", 理論上係不對題播!

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-5-2 08:55
如果純粹主觀評價, 無預定立場, 只要學主指出及論述 "社會貢獻" 就OK...

所以, 好難話邊個人有社會貢獻,  ...
我就覺得好多人都對社會有貢獻,掃地阿嬸、建築工人都有(某啲高官同尊貴議員就未必),唔一定要去到影響世界咁高境界先算
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊