用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力... ...
樓主: 宇晴
go

覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力...   [複製鏈接]

Ocean419 發表於 18-5-2 18:41
你講嘅case萬中無一,我識入DGJS 果d由playgroup已經開始鋪路—pn-K1-k2-k3-甚至已經小一都repeat 簡直係 ...

又吾洗甘操呀! 童年都好珍貴。
我認識DGJS 家長都吾係甘, 可能是一小撮怪獸啦!

你講嘅case萬中無一,我識入DGJS 果d由playgroup已經開始鋪路—pn-K1-k2-k3-甚至已經小一都repeat 簡直係 ...

咁點樣捱到中學畢業呢?我亦認識讀緊DGJS嘅學生又未至於咁差。每間學校都有讀得輕鬆或讀到氣咳嘅學生,所以一小撮人唔可以有代表性。

pizzafat 發表於 18-5-2 19:17
明白呀,我仔k1都有日日睇書伴讀,希望佢理解認字都ok

但禮貌、慢熱真係唔知點搞好,長老湊縱壞晒,自己 ...
同意, 我們都是衰在這裡!我女外籍老師紀律寬鬆。在傳統神校見校長就咩底都露曬!

回覆樓主

其實冇左雙非競爭已經細左

小曳人 發表於 18-5-2 08:28
我認同壓力完全來自要求!
至於比較...人地要比,你都仲可以唔理架,點解會無咗自己主見?
請重視身心健康 ...

在街上你會見到名校生,國際生的分別!是因我也正在玩呢個遊戲,所以特別留意在街上路過多小學生……名校生,書包好重,母親幫佢揹好似好重嘅書包和飯盒親自送返學,見到他們的樣貌好似好沉重有壓力的感覺!國際學校生, 你會感覺到他們好輕鬆,好開心!其實……讀本地學校父母真係跟功課好辛苦,所謂的親子功課其實係比父母做,放工仲要趕功完成一個作品交功課,係人都知K3學生怎可能做出中學生的作品!所以,我認為讀名校未必好,同學之間鬥分數……名校畢業未必可入大學,壓力大也會做成反效果!

teddy210ay 發表於 18-5-2 23:40
在街上你會見到名校生,國際生的分別!是因我也正在玩呢個遊戲,所以特別留意在街上路過多小學生……名校 ...

呢個只係您對所謂傳統名校嘅以偏概全嘅印象,只係看見想看見嘅情況。當然會有人讀得辛苦(所有學校都會有),包括國際學校,但只要有能力及適合學校嘅教育模式,傳統名校亦有好多學生如魚得水。

我表弟讀GSIS,要成績好一尐都唔輕鬆。

醒目開學勳章 貢獻勳章

在街上你會見到名校生,國際生的分別!是因我也正在玩呢個遊戲,所以特別留意在街上路過多小學生……名校 ...
幸好,上到小學,我未遇過親子功課,孩子嘅功課,我地盡可能放手其實唔關係咪名校事,好多野其實係有選擇嘅 e.g. 放手唔理.. 細路唔執書包,個書包咪重囉!

恐龍家

成功須苦幹, 世界上那個偉人有愉快童年?

Felix223    發表於 18-5-3 15:28
flyda    發表於 18-5-3 07:53

assado 發表於 18-5-2 19:42
但近幾年新派直资成績慕升得好快, 年輕教師有衝勁, 資深老師有經驗, 一間好學校應該不同年資嘅老師, 只係 ...
學校點會話你知老師和學生

流失率高 。

聽聞some cky 父母幫做project, some is 去補習.  so its the parents not school.

flyda    發表於 18-5-3 08:55

我小朋友讀IS返學係好開心的,原因我覺得個文化係著重communications and have fun. 成積昵去到拷大學未搏囖!小學is for fun and social。小朋友返學開唔開心,社交生活係重要一環,bullying 係香港係好嚴重,有曬數据講的,點解?可能LS的傢長都係quiet的對學校唔會扞攝,IS的傢長會出聲,個culture唔會覺得傢長搞事。

講開bullying,我層經係港島某男神校附近親眼目睹一男生掌摑另一好shy and timid boy,唔只一下,個男仔好像習以為常. 儅時我一拖二唔得閑否則實捉住個bully擇名報告被學校知。

回覆樓主:

想小朋友成績好, 要保持小朋友好奇心, 對學習有興趣, 發展課餘興趣, 冇一派教育理論是強迫小朋友學習, 多做練習, 多補習, 除怪獸家長果一套學說。

小曳人    發表於 18-5-3 09:37

可以看看 IS 學校的 IB 成績分數, 吾係hea 讀。

Charlotte_mom 發表於 18-5-2 13:42
曾經有jm講話一番說話
佢話考小一,除左為個學位,亦係一個審視自己孩子嘅好機會。咩比人強,咩未夠班。家 ...

好同意!我自己就係諗住就算最終考唔到直私,考既過程都會有所得著。知道自己/小朋友喺邊方面差啲,之後仲有時間加強改進,以預備叩門。

但我有朋友就唔係咁諗,佢認為小朋友唔會考到直私,所以直頭唔報考。佢唔想因為考唔到學校而影響小朋友情緒,繼而影響叩門表現。

licpd 發表於 18-5-3 07:53
學校點會話你知老師和學生流失率高 。

在升學書上, 大约可見到老師年资分佈。

又唔會萬中無一,佢同班同學一共三個有2nd in 二個收左另一個waiting list緊。

scgift 發表於 18-5-3 09:39
好同意!我自己就係諗住就算最終考唔到直私,考既過程都會有所得著。知道自己/小朋友喺邊方面差啲,之後仲 ...

又不用吾考, 有心儀可一試, 大小朋友都要經得起不如意的事情, 考不到其實好少事。

K2 考不到直/私小, 同K3叩門是兩回事, 小朋友一年(K2 去 K3)會明顯成長好多。

考直私都係盡力而為, 壓力太大對家長同小朋友都唔好.

身邊有家長連考都唔考, 係因為連預備都唔想, 咁無得好講.

以前在幼稚園階段, 好多人都報一個或以上的面試班, 為考神校可能真係要.(利申:沒有參加任何面試班, 目標非神校)

一般學校面試, 都係基本學術/禮貌/社交/應對, 唔係真係咁可怕..是訓練小朋友的一個好機會, 尤其面對得失!

mimi222shi 發表於 18-5-3 09:48
考直私都係盡力而為, 壓力太大對家長同小朋友都唔好.

身邊有家長連考都唔考, 係因為連預備都唔想, 咁無得 ...

有學校面試過程中, 加入開心元素, 希望小朋友好開心面試後離開, 而不是帶着失敗, 吾識答心情走。
‹ 上一主題|下一主題